La UE veu "il·legal" el referèndum de Crimea ja que és "contrari la constitució d'Ucraïna"

Cameron diu que el cas és diferent al d'Escòcia perquè el Regne Unit "va prendre accions" per donar-li "una base legal" i recorda que aquesta "és la manera de procedir"

Rompuy confirma que la UE entregarà una ajuda financera a Kíev. /REUTERS
Acn
06/03/2014
2 min

Brussel·lesLa Unió Europea considera "il·legal" la decisió del parlament de Crimea de celebrar un referèndum perquè "és contrari a la constitució ucraïnesa". Així ho asseguren les conclusions de la reunió dels 28 caps d'estat i de govern de la UE que s'han trobat aquest dijous a Brussel·les per analitzar la situació a Ucraïna. Els 28 consideren que la solució a la crisi s'ha de basar "en la integritat territorial, la sobirania i la independència d'Ucraïna, així com també en l'adhesió als estàndards internacionals".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior a la reunió, el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha destacat que la decisió de Crimea de convocar un referèndum per ratificar la decisió del seu parlament d'annexionar-se amb Rússia és "il·legal". "La decisió és contrària a la constitució d'Ucraïna i per tant és il·legal. Volem una solució amb respecte a la llei internacional i la integritat territorial dels països", ha defensat el líder belga.

Un periodista britànic ha preguntat al 'premier' David Cameron perquè els escocesos poden votar en un referèndum i els ciutadans de Crimea no. "Vaig ser molt clar al parlar amb Alex Salmond, després que l'SNP fos escollit a Escòcia, que era molt important que el referèndum fos decisiu, just i, per sobre de tot, legal", ha explicat.

"Vam prendre accions al parlament del Regne Unit per garantir que el referèndum tingués una base legal clara, i aquesta és la manera apropiada de procedir, i no és com ha passat a Crimea", ha destacat. Segons Cameron, ha estat important que el govern ucraïnès digués que la convocatòria de la consulta és "un acte il·legal". Arran d'això, ha dit, els 28 han "donat suport a les conclusions" a aquesta idea.

El president espanyol, Mariano Rajoy, també ha explicat a la premsa que "el que es pretén fer a Crimea, el referèndum, és il·legal". El consell europeu, ha dit Rajoy, "ha donat suport a la sobirania nacional d'Ucraïna i la integritat territorial d'aquest país".

El president interí d'Ucraïna, Oleksandr Turtxínov, ha defensat en un discurs televisat que el referèndum del dia 16 de març és "una farsa". "No és un referèndum, és una farsa, una simulació i un crim contra l'estat que ha estat organitzat per l'exèrcit de la Federació Russa", ha dit, segons informa Reuters.

La resposta de la UE

Els líders de la Unió Europea no han acordat l'aplicació de sancions contra Rússia, però sí que han concretat mesures com la suspensió de les negociacions per viatjar sense visats a la UE o els acords entre la UE i Rússia. A més, s'han aturat les preparacions per la participació al G-8 de Sochi, com van anunciar ja els ministres d'Exteriors.

Els 28 han reclamat a Rússia que s'assegui a la taula a dialogar amb Ucraïna. "La solució ha de ser a través d'una negociació", ha dit Herman Van Rompuy, que ha estipulat que les converses "han de començar en els propers dies i produir resultats en un calendari proper". "L'absència de resultats farà que la UE decideixi mesures addicionals com prohibicions de viatjar a la UE, la congelació d'actius o la cancel·lació de la cimera UE-Rússia", ha explicat Van Rompuy.

stats