La UE busca la manera d'accelerar la producció de vacunes

Es manté la divisió pel passaport d'immunitat, però hi ha consens per mantenir les restricions frontereres

Una de les vacunes d'AstraZeneca, a punt d'administrar-se
3 min

Brussel·lesEl principal problema per avançar en la campanya de vacunació europea és la producció de les vacunes. Ho admet clarament una font diplomàtica i per això aquesta és la qüestió central que aquest dijous els caps d'estat i de govern de la Unió Europea abordaran en una cimera per videoconferència. "Necessitem accelerar urgentment l'autorització, producció i distribució de les vacunes", diu l'esborrany del comunicat que dijous emetran els líders europeus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però la qüestió és com fer-ho. Aquesta setmana la farmacèutica anglosueca AstraZeneca ha comunicat un nou retard en l'entrega de vacunes durant el segon trimestre, segons Reuters, cosa que ha tornat a elevar la tensió entre la UE i la companyia. La vigília de la videocimera, Espanya, Bèlgica, Polònia, Dinamarca i Lituània han enviat una carta conjunta al president del Consell, Charles Michel, demanant que es prevegin totes les vies, fins i tot més fons europeus, per donar un impuls a la producció de vacunes a Europa. "Hauríem d’estar preparats per mirar obertament les possibles maneres i necessitats per assegurar el finançament per facilitar els esforços [d'augmentar-ne la producció]. No ens podem permetre el luxe de perdre aquesta batalla", hi diuen. Brussel·les està en contacte amb les farmacèutiques i la indústria per empènyer la producció, però no detalla mesures concretes més enllà de donar tot el suport possible al sector.

Amb tot, la UE és optimista davant la possibilitat d'aconseguir l'objectiu d'haver vacunat el 70% de la població a l'estiu. Diverses fonts diplomàtiques asseguren que la situació millorarà mes a mes i que els retards d'AstraZeneca es veuran compensats amb els esforços més grans d'altres farmacèutiques i l'aprovació de noves vacunes.

De fet, a AstraZeneca se li acumulen els problemes a la UE. La majoria d'autoritats europees han rebutjat que la vacuna d'Oxford/AstraZeneca s'apliqui a persones més grans de 65 anys, cosa que ha generat recels a Alemanya, on milers de persones han rebutjat rebre'n les dosis. Fins i tot la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha hagut de sortir al pas assegurant que "no dubtaria ni un segon" a posar-se aquesta vacuna, segons recull Augsburger Allgemeine.

Divisió amb els passaports d'immunitat

L'altra gran qüestió que els líders tindran damunt la taula aquest dijous és el debat sobre els certificats de vacunació. Els països del sud, sobretot Grècia i Xipre, pressionen perquè es creï un certificat de vacunació que els permeti salvar la temporada turística a l'estiu, però per a alguns el debat és "prematur". L'esborrany de comunicat que els líders emetran dijous es limita a constatar "l'acord per continuar treballant en la creació d'un certificat", però per als socis altament dependents del turisme s'està avançant massa lentament. Per exemple, Grècia i Xipre ja han arribat a un acord amb Israel per obrir les portes als israelians que ja hagin rebut les dues dosis. També Dinamarca i Polònia han anunciat la intenció d'aplicar mesures semblants.

Espanya descarta impulsar acords bilaterals i aposta per un enfocament europeu conjunt. A més, fonts diplomàtiques insisteixen que el debat no és sobre la creació d'un passaport, sinó sobre un certificat amb objectius mèdics que després pugui tenir altres funcionalitats.

Sí que hi ha consens en la necessitat de mantenir les restriccions als viatges no essencials i també les mesures de confinament, sobretot arran de la més gran virulència de les noves variants i que manté el conjunt d'Europa en alerta màxima: "Hem de mantenir restriccions estretes mentre intensifiquem els esforços per accelerar la provisió de vacunes", diu l'esborrany.

stats