COP29
Internacional19/11/2022

Crida d'última hora de la UE, el Regne Unit i països vulnerables per evitar el fracàs de la COP27

L'últim esborrany preveu finalment un acord històric per crear un fons per a catàstrofes climàtiques als països pobres

BarcelonaUn grup de països que inclou la Unió Europea, el Regne Unit i diversos estats vulnerables en vies de desenvolupament s'han unit per demanar un esforç final que permeti evitar el fracàs total de la COP27. En una roda de premsa d'emergència feta aquesta tarda a Xarm al-Xeikh, l'anomenada Coalició de l'Alta Ambició, un grup que va néixer de fet a la COP21 del 2015 per donar impuls també a l'Acord de París, ha cridat els governs reunits a Egipte a no fer marxa enrere en els compromisos assolits fins ara. Ha reclamat "aconseguir un paquet de resultats que mantingui viu el límit del 1,5 ºC i alhora protegeixi els més vulnerables".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un nou esborrany publicat aquest dissabte sembla que segella un acord per crear un fons de pèrdues i danys que doni finançament "a aquells que són especialment vulnerables a la crisi climàtica", la petició cabdal dels països pobres en aquesta cimera. Però la seva ratificació està pendent de l'aprovació de tot el paquet d'acords de la COP27 en l'últim plenari de la cimera, que havia d'arrencar aquesta nit. Després de fins a quatre ajornaments, tot semblava indicar, però, que la trobada plenària seria ja diumenge.

Cargando
No hay anuncios

El president de la COP26, el britànic Alok Sharma, ha aparegut al capdavant del grup de països que demana no aigualir els acords que van sortir de Glasgow l'any passat. El grup reclama un acord que demani als països que presentin plans de reducció d'emissions més ambiciosos, que permetin limitar l'escalfament global a 1,5 ºC. Amb els plans que hi ha ara mateix sobre la taula el món s'encamina als 2,8 ºC a finals de segle. Per tal que la temperatura no pugi més d'1,5ºC respecte de l'era preindustrial, les emissions globals s'han de reduir a la meitat l'any 2030, i ara mateix van camí de reduir-se només un 5%.

Tot i això, els nous esborranys publicats a la tarda i la convocatòria mateixa d'un plenari dissipaven les ombres que havien planat el matí de dissabte, quan semblava que tot saltaria pels aires. La Unió Europea amenaçava directament de marxar de la cimera sense acord. "Serem clars. Els socis de la Unió Europea són aquí per aconseguir un bon resultat. Preferim no tenir cap decisió que tenir una mala decisió", havia dit contundent aquest matí el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans. El líder europeu denunciava així els intents d'eliminar de l'acord final de la cimera el límit d'1,5 ºC. "No acceptarem resultats que ens facin anar enrere, hem d'avançar i no retrocedir. I tots els ministres i jo estem preparats per marxar", advertia. Segons Timmermans, durant la nit les negociacions amenaçaven de fer retrocedir en molts punts pactats a Glasgow l'any passat. Però els nous esborranys publicats a primera hora de la tarda milloren una mica les perspectives.

Cargando
No hay anuncios

El nou text específic per al tema de "pèrdues i danys", de fet, preveu ja la creació d'un fons per tal que "els països especialment vulnerables" puguin fer front a catàstrofes provocades per la crisi climàtica. Molts activistes celebren ja aquesta tarda a Twitter el nou text i l'interpreten com un senyal que els Estats Units finalment han donat el consentiment a la creació d'aquest fons, un canvi de posició que no estava confirmat oficialment.

Però molts països, començant per la Unió Europea, vinculen l'aprovació d'aquest text a l'assoliment també d'un acord ambiciós en la reducció d'emissions que limiti l'escalfament a 1,5 ºC. No es podria aprovar una cosa sense l'altra. "En un planeta on la temperatura superi aquesta xifra és impossible trobar prou recursos per pal·liar els danys del canvi climàtic", argumentava aquest matí la vicepresidenta espanyola, Teresa Ribera. Així doncs, tot l'acord final de la COP27 està pendent d'aconseguir consens en aquestes dues grans qüestions.

Cargando
No hay anuncios

L'amenaça de la UE es dissipa

Totes les decisions a les cimeres climàtiques de l'ONU s'han d'aprovar per consens, és a dir, no hi ha votació, però tothom hi ha d'estar d'acord, o almenys no manifestar-hi una clara oposició. Si algun país marxa de la taula no hi haurà decisió final. Per això, l'amenaça de la UE d'aixecar-se de la taula implicava un fracàs estrepitós de la COP27. La seva línia vermella era l'1,5ºC. Però cal recordar que tots els acords de subministrament de gas que han fet els països europeus per trencar la seva dependència del gas rus després de la guerra d'Ucraïna ja estan posant en perill el límit dels 1,5 ºC.

Cargando
No hay anuncios

La vicepresidenta espanyola, Teresa Ribera, advertia al matí del moment de "gran tensió" que havien generat, segons ella, les propostes del president de la COP27, l'egipci Sameh Shoukry, que durant la nit d'ahir havia presentat textos que aigualien els acords de Glasgow. "Mai ens havíem trobat amb una presidència que estigués propugnant una contenció de la lluita climàtica", ha dit Ribera. I ha deixat clar que Europa no acceptarà un acord "en el qual s'accepti reduir l'ambició [de retallar emissions] o en el qual països amb altes emissions no hagin de contribuir", una referència clara a la Xina. La ministra ha recordat que hi ha dos precedents de cimeres climàtiques que van acabar sense acord, la d'Holanda l'any 2000 -que es va acabar convocant una altra cimera mesos després, on sí que es va poder aprovar un acord- i la de Copenhaguen el 2009 -que va acabar amb un acord segellat només pels EUA, la Xina i 29 països, que no va tenir l'aprovació unànime de la cimera-, i ha apuntat la possibilitat que aquesta sigui la tercera vegada.

Així i tot, a la tarda, Ribera ha dit que els nous esborranys impliquen "petits avenços" que donen espai a mantenir l'esperança.

Cargando
No hay anuncios

Timmermans ha reiterat la seva oferta d'acceptar la creació d'un fons per ajudar aquests països vulnerables. Però a condició que tingui una "àmplia base de donants" que inclogui estats com la Xina, que avui és una gran potència econòmica malgrat que a efectes de la diplomàcia climàtica és considerat encara com a pobre i, per tant, no té obligació de contribuir al finançament climàtic. Altres països com l'Aràbia Saudita, Qatar o Brasil estan en la mateixa situació que la Xina en aquest sentit. Això no obstant, el líder europeu ha deixat clar que el suport de la UE a aquest fons de "pèrdues i danys" està condicionat també a aconseguir un bon acord respecte dels 1,5 ºC.

Un altre element que dificultava les últimes hores de negociació a la COP27 és la desaparició tècnica del cap de la delegació negociadora dels Estats Units, John Kerry, que ha anunciat que s'autoaïlla perquè ha donat positiu per covid-19.