L'atac rus a Ucraïna

La UE congela els actius de Putin en territori europeu

La mesura també inclou el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, però Kíev demana més

Brussel·lesPotent resposta política de la Unió Europea contra Putin després de la invasió a Ucraïna i els atacs a Kíev. Els vint-i-set socis europeus han acordat posar a la llista negra el president Vladímir Putin i el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, i, per tant, congelar els seus béns i actius a territori europeu. Els líders comunitaris ho havien discutit al llarg de la cimera de dijous, però no va incloure's en les mesures aprovades en segona ronda perquè no hi va haver consens. La discussió, però, ha continuat a nivell d'ambaixadors i ministres d'Exteriors aquest divendres i, finalment, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha pogut anunciar una mesura més important per la seva dimensió política que no pas per la seva capacitat de malmetre directament Putin i el seu govern.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Hem colpejat el sistema de Putin allà on cal colpejar-lo, no només econòmicament i financerament sinó en termes de poder. Per això no només incloem a la llista oligarques i nombrosos diputats, sinó que ara també hi incloem Putin i Lavrov", ha dit la ministra alemanya, Annalena Baerbock. Fins ara la UE havia sancionat directament el ministre de Defensa rus i la portaveu del ministeri d'Exteriors, a més de tots els membres de la Duma. La decisió d'incloure també Putin i Lavrov arriba després que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, hagi clamat internacionalment més suport i contundència des de la Unió després que els líders pactessin una segona ronda de sancions que no posa en marxa tota l'artilleria pesant amb què la comunitat internacional pot perjudicar Rússia.

Cargando
No hay anuncios

Zelinski i diversos països de l'est europeu reclamaven no només apuntar directament Putin, sinó excloure Rússia del sistema de transaccions internacional Swift, deixar de comprar gas rus i aturar el comerç de béns de luxe o diamants entre Rússia i la UE. A mesura que els atacs de Kíev s'han anat intensificant al llarg del dia, les crítiques de Zelenski a la falta de contundència occidental anaven agafant volum, però aquestes tres cartes encara no s'han activat perquè els països amb llaços econòmics i amb dependència energètica més estreta amb Rússia, com Alemanya, Itàlia o Hongria, s'hi mostraven reticents. Ho posava en evidència l'expresident del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk, en una piulada en què criticava directament Alemanya, Hongria i Itàlia per haver frenat la resposta més contundent a Putin.

Cargando
No hay anuncios

Zelenski fins i tot s'ha encarat a la xarxa social amb el president italià, Mario Draghi. "Avui a les 10.30 h, a les entrades de Txerníhiv, Hostómel i Melitópol, hi ha hagut forts combats. Hi ha mort gent. La pròxima vegada intentaré canviar l'horari de la guerra per parlar amb Mario Draghi en un moment concret. Mentrestant, Ucraïna continua lluitant pel seu poble". Zelenski es referia a una trucada cancel·lada pel mandatari italià, aparentment per un problema d'horaris. El ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, ha admès que la carta del Swift és "l'arma nuclear" amb què compten per castigar Rússia, però explicava que diversos socis europeus, entre els quals no hi ha França, hi són reticents.

Cargando
No hay anuncios

Borrell recordava que la inclusió de Lavrov i Putin a la llista en realitat va més enllà de les represàlies preses per part del Regne Unit i els Estats Units. Però quines són les sancions que ja estan aprovades? La Unió Europea ha congelat els actius dels tres bancs i d'empreses públiques relacionades amb la defensa o la fabricació de camions, per exemple, i calcula que així dificulta l'accés als capitals del 70% del sector financer del país. En el flanc energètic prohibeix l'exportació des d'Europa de la tecnologia que Rússia necessita per refinar petroli, però no es toca encara el gas. També es prohibeix l'exportació d'alta tecnologia com semiconductors i es posa a la lupa el finançament del sector defensiu. Com ha explicat Borrell, es posen a la llista negra 26 oligarques, que no són polítics o funcionaris sinó grans fortunes considerades clau per finançar aquesta guerra. Per acabar, es prohibeix l'emissió de visats diplomàtics russos a la Unió Europea.