Els 13 punts de l'acord per a la pau d'Ucraïna assolit a la cimera de Minsk

El document porta la signatura de l'expresident ucraïnès, Leonid Kutxma; els líders de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk, Aleksandr Zajárchenko, i Lugansk, Ígor Plotnitski; l'ambaixador rus a Ucraïna, Mikhaïl Zurabov, i la representant de l'OSCE, Heidi Tagliavini

Efe
12/02/2015
3 min

MoscouEls líders d'Ucraïna, Rússia, Alemanya i França han tancat aquest dijous a la cimera de Minsk un document anomenat 'Sèrie de mesures per al compliment dels acords de Minsk' del setembre del 2014 per consolidar la pau a l'est d'Ucraïna. Els punts de l'acord són els següents:

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

1. Alto el foc immediat a les regions de Donetsk i Lugansk, sota control dels rebels pro-russos, i el seu estricte compliment a partir de les 00.00 hores –hora de Kíev– del 15 de febrer del 2015 –a les 23.00, hora catalana.

2. Retirada de tot l'armament pesant a la mateixa distància per part dels dos bàndols amb la finalitat de crear una zona de seguretat de 50 quilòmetres per a l'artilleria de 100 mil·límetres de calibre o més. En el cas de les forces governamentals, aquest replegament ha de començar des de les seves actuals posicions en la línia del front. Pel que fa les milícies pro-russes, la referència serà la línia de separació acordada al memoràndum de pau de Minsk del 19 de setembre del 2014. Aquest procés ha de començar no més tard de dos dies després de l'entrada en vigor de l'alto el foc i no ha de durar més de 14 dies.

3. L'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) serà l'encarregada de verificar el compliment de l'alto el foc i la retirada de l'armament pesant.

4. Inici d'un diàleg per a la convocatòria d'eleccions locals a les zones sota control rebel d'acord amb la legislació ucraïnesa i la llei d'autogovern aprovada el 2014, i també sobre l'estatus futur d'aquestes zones pro-russes.

5. Amnistia general per a tots els participants en el conflicte a les regions de Donetsk i Lugansk.

6. Alliberament de tots els ostatges i bescanvi de presoners de guerra.

7. Garantia de subministrament d'ajuda humanitària a través d'un mecanisme internacional.

8. Acord d'un programa de restabliment de les relacions econòmiques entre Ucraïna i aquestes regions, incloent-hi la represa dels pagaments socials, pensions i els serveis bancaris.

9. Restabliment del ple control de la frontera entre Rússia i Ucraïna a la zona de conflicte per part de l'estat ucraïnès abans de finals del 2015. Aquesta mesura està condicionada al compliment del punt 11.

10. Retirada i desarmament de totes les formacions armades estrangeres, armament i també mercenaris del territori d'Ucraïna sota la supervisió de l'OSCE.

11. Reforma constitucional, que ha d'entrar en vigor abans de finals del 2015, per a la descentralització d'Ucraïna tenint en compte les particularitats de les zones rebels de les regions de Donetsk i Lugansk.

12. Celebració d'eleccions locals, que ha de ser consensuada entre el govern ucraïnès i els representants d'aquestes zones rebels, amb supervisió dels observadors de l'OSCE.

13. Creació de grups de treball en el marc del Grup de Contacte, que integra Kíev, els rebels pro-russos i Rússia i l'OSCE com a mediadors, per a la implementació d'aquestes mesures.

A més, el document inclou algunes observacions, la més important de les quals és el dret al lliure ús de la llengua russa a les zones rebels.

El document porta la signatura de l'expresident ucraïnès, Leonid Kutxma; els líders de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk, Aleksandr Zajárchenko, i Lugansk, Ígor Plotnitski; l'ambaixador rus a Ucraïna, Mikhaïl Zurabov, i la representant de l'OSCE, Heidi Tagliavini.

L'acord de pau l'han pactat els presidents d'Ucraïna, Petro Poroshenko; Rússia, Vladímir Putin; França, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel.

stats