La UE i els EUA anuncien sancions després de "l'acte il·legal" de Putin

Emprendran les primeres represàlies en l'àmbit comercial amb motiu del reconeixement de les repúbliques del Donbass

El ministre d'Afers Exteriors d'Ucraina, Dmytro Kuleba, amb l'Alt Representant de la UE, Josep Borrell
3 min

Brussel·lesLa crisi entre Ucraïna i Rússia avança en forma de muntanya russa. Quan aquest dilluns el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, s'ha reunit amb els ministres d'Exteriors de la UE a primera hora del matí, l'atenció se centrava en una possible cimera entre el president rus, Vladímir Putin, i el dels Estats Units, Joe Biden. Però al sortir de la llarga trobada la situació era completament diferent: Putin estava a punt d'anunciar el reconeixement de les repúbliques pro-russes del Donbass. Poques hores després, el president rus signava els documents que ho ratificaven i la UE hi responia amb l'anunci de sancions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A través d'un comunicat conjunt, el president del Consell Europeu, Charles Michel; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el mateix Borrell han condemnat el reconeixement de les repúbliques de Donetsk i Lugansk com una "violació flagrant" del dret internacional, dels Acords de Minsk i de la integritat territorial d'Ucraïna, i han anunciat "sancions contra els implicats en aquest acte il·legal". També el president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat represàlies limitades sobretot a l'àmbit comercial i d'inversions a Rússia. Washington s'ha centrat, de moment, només en les dues regions separatises de l'est d'Ucraïna, amb sancions a "les inversions, el comerç i el finançament de persones nord-americanes cap a, des de les regions separatistes de Donetsk i Lugansk”.

Els ministres d'Exteriors de la UE es troben reunits a París d'urgència aquest dimecres per aprovar aquest primer tram de sancions. Segons Borrell, certament "les tropes russes són a Ucraïna", però "no diria que es tracta d'una invasió completa. L'Alt Representant de la UE ha deixat clar que avui no s'aprovarà el paquet de sancions complet: "Avui no prendrem totes les decisions, però sí que farem una primera resposta immediata", ha explicat.

Borrell ja havia avisat que proposaria als ministres d'Exteriors activar el paquet de sancions que fa setmanes que es cuina a Brussel·les en cas que Rússia reconegués aquestes regions. Però la posició majoritària del bloc és que només s'activin les represàlies en cas d'atac militar. Cal detallar de quina manera volen els socis europeus que es concreti aquesta "fermesa, unitat i determinació" en un primer bloc de sancions que inclou el conjunt de mesures "massives" que hi ha preparades. Fonts europees assenyalen que els representants dels Vint-i-set mantenen aquestes hores una reunió d'emergència per pactar una posició conjunta i concretar. El que queda clar és que les armes que activaran la UE i els EUA no són totes les que té a l'abast.

Ucraïna pressiona

"Hi ha bones raons i legítimes per imposar com a mínim algunes sancions immediatament, per demostrar que la Unió Europea no només parla de sancions, sinó que està preparada per iniciar el camí", deia a primera hora del matí el ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmitró Kuleba, que pressionava Europa justament perquè no s'esperi a un atac militar. Kuleba denunciava que el seu país ja fa temps que viu sota un atac híbrid per part de Moscou, amb campanyes de desinformació, ciberatacs i un augment creixent de la presència militar al seu voltant. Però també ho defensen els països europeus més propers, com ara Lituània o Letònia: "No cal esperar a un atac militar, Ucraïna ja està sent atacada: la seva economia està afrontant reptes greus provocats des de Rússia i hi ha una campanya de terror amb un exèrcit que envolta el país. Hem de començar a respondre al que passa ara", ha dit el responsable de la cartera d'Exteriors de Lituània, Gabrielius Landsbergis.

Per ara, la Unió Europea ha redoblat el seu suport a Ucraïna amb l'aprovació d'un paquet d'ajuda financera de 1.200 milions d'euros per respondre a l'ofec econòmic que Moscou està exercint sobre el país, i també s'hi han enviat experts per donar suport contra els ciberatacs, i assessors en el flanc militar. L'anunci de Putin, doncs, posa a prova la unanimitat dels vint-i-set membres de la Unió, que tenen relacions, interessos i fins i tot temors diversos respecte a Moscou.

stats