La invasió russa d’Ucraïna, en directe (6 d'abril de 2022)
Des de l'ARA us oferim en obert tota la informació en directe de l'atac rus a Ucraïna
Donem per acabat el seguiment del 42è dia d’invasió a Ucraïna. Podeu seguir el directe de la 43a jornada aquí.
Una veïna de Butxa: “Em vaig sentir com si fos jueva i estigués a l'Alemanya nazi”
Mònica BernabéGairebé 5.000 persones evacuades amb corredors humanitaris aquest dimecres
Un total de 4.892 persones han pogut ser evacuades aquest dimecres de diverses ciutats ucraïneses a través de corredors humanitaris, segons ha informat la vice primera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk. Es tracta d'una xifra superior a la d'aquest dimarts, quan 3.846 civils es van poder escapar de ciutats atacades per les forces russes.
Les forces russes prenen el control d'Izíum, a l'est d'Ucraïna
Les forces russes han aconseguit prendre el control total de la ciutat d'Izíum, a l'est d'Ucraïna, segons ha afirmat el governador regional de Khàrkiv, Oleh Sinegubov, que ha alertat que les autoritats ucraïneses no poden ajudar els veïns a sortir de la ciutat ni enviar-hi ajuda humanitària. Les regions orientals de Khàrkiv, Donetsk i Lugansk són les més damnificades pels atacs russos, després que l'exèrcit invasor s'hagi regirat dels voltants de Kíiv.
Orbán, disposat a pagar el gas rus amb rubles
El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, s'allunya una mica més de Brussel·les. En una compareixença, després de guanyar les eleccions el cap de setmana, ha volgut deixar clar que no està disposat a acceptar més sancions energètiques contra Rússia i que, per contra, sí que està disposat a pagar amb rubles pel gas rus si el Kremlin ho demana. La resta de socis de la UE han insistit en els darrers dies que en cap cas utilitzaran la moneda russa per pagar factures. Orbán també ha atacat Brussel·les per l’increment del preu de l’energia.
L'ONU veu "senyals molt seriosos" de crims de guerra a Butxa
L'assessora especial de l'ONU per a la prevenció del genocidi, Alice Wairimu Nderitu, ha assegurat que veu "senyals molt seriosos" de possibles crims de guerra a la localitat ucraïnesa de Butxa, i ha demanat una investigació "efectiva i independent que condueixi a la rendició de comptes per via penal per l'assassinat de civils".
Diverses víctimes en un atac amb míssils en una estació de tren a l'est d'Ucraïna
La companyia estatal de ferrocarrils d'Ucraïna ha informat que hi ha hagut diverses víctimes en un atac amb tres míssils contra una estació de tren a l'est del país, que ha fet malbé edificis, vies i material ferroviari. "Hi ha víctimes", ha manifestat la companyia en un comunicat, tot i que no ha donat detalls sobre el nombre d'afectats ni la ubicació exacta de l'atac.
El Regne Unit deixarà d'importar carbó rus aquest any
El Regne Unit deixarà d'importar carbó rus abans que acabi aquest any i farà el mateix amb el gas tan aviat com sigui possible, segons ha anunciat la secretària d'Exteriors, Liz Truss. Aquesta mesura forma part del nou paquet de sancions contra Moscou en resposta a les atrocitats contra civils a ciutats ucraïneses com Butxa. En coordinació amb els Estats Units i la UE, el Regne Unit també congela els actius de les dues principals entitats financeres de Rússia i prohibeix qualsevol inversió britànica a Rússia. El país també veta la importació d'acer i ferro procedent d'aquest país.
Alemanya avalua les imatges de Butxa i confirma la responsabilitat de les tropes russes
El govern alemany ha avaluat imatges de Butxa captades per satèl·lits no comercials i ha conclòs que les execucions de civils van ser comeses per soldats russos. Un portaveu de l'executiu alemany, Steffen Hebestreit, ha explicat que les imatges van ser preses entre el 10 i el 18 de març i demostren que els cossos de civils trobats al carrer Jablonska hi eren "almenys des del 10 de març". Ha afegit que hi ha "indicis fefaents" que hi va haver unitats de l'exèrcit rus desplegades a la zona entre el 7 i el 30 de març i que van estar implicades "en l'interrogatori de presoners que després van ser executats". D'aquesta manera, Alemanya rebat les afirmacions del Kremlin, que assegura que les imatges són un muntatge.
Finlàndia confisca obres d'art propietat de museus russos valorades en uns 42 milions d'euros
L'agència de duanes de Finlàndia ha informat que ha confiscat a la frontera amb Rússia tres carregaments d'obres d'art propietat de diversos museus russos, entre ells l'Hermitage de Sant Petersburg, en compliment de les sancions imposades a Moscou per part de la UE. Les obres, valorades en uns 42 milions d'euros, van ser confiscades el cap de setmana quan eren transportades per carretera a través del punt fronterer de Vaalimaa, al sud-est de Finlàndia. Es tracta de quadres, escultures i antiguitats que una desena de museus russos havien cedit a galeries d'art d'Itàlia i el Japó.
El director del departament de control duaner finlandès, Sami Rakshit, ha argumentat que les obres d'art es consideren articles de luxe i que, per tant, estan incloses a les sancions europees. Està previst que es quedin en un magatzem secret de Hèlsinki sota la supervisió de l'Agència del Patrimoni de Finlàndia fins que la UE retiri les sancions contra Rússia.
L'operador ferroviari estatal de Finlàndia aturarà el transport de mercaderies amb Rússia
L'operador ferroviari estatal de Finlàndia, VR, ha anunciat aquest dimecres que aturarà gradualment els serveis de mercaderies cap a i des de Rússia en resposta a la invasió d'Ucraïna. Segons ha explicat la companyia en un comunicat, el consell d'administració de l'ens ha decidit suspendre el trànsit de mercaderies "de manera controlada" durant diversos mesos, malgrat que aquest tipus de servei entre la UE i Rússia no està inclòs a les sancions imposades fins ara. VR ha indicat que l'aturada es farà de forma gradual per garantir les necessitats de subministrament de Finlàndia i per permetre als seus clients complir amb els seus compromisos contractuals. El 27 de març, VR ja va suspendre el trànsit de passatgers entre Finlàndia i Rússia.
Els EUA bloquegen els dos principals bancs russos i sancionen les dues filles de Putin
Els Estats Units han anunciat un "bloqueig total" dels dos principals bancs russos, Sberbank i Alfa Bank, que no podran fer transaccions amb el país nord-americà en cap divisa. Segons ha explicat un alt funcionari del govern de Joe Biden, també s'han imposat sancions a les dues filles del president rus, Katerina Tíkhonova i Maria Vorontsova; la dona i filla del ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov; i membres del Consell de Seguretat de Rússia, inclosos l'expresident rus Dmitri Medvédev, i l'exprimer ministre Mikhaïl Mixustin. Els EUA també prohibeixen fer noves inversions a Rússia per part de ciutadans estatunidencs.
"Vaig deixar clar que Rússia pagaria un preu sever i immediat per les seves atrocitats a Butxa", ha manifestat el president dels EUA a través del seu compte de Twitter, on ha enllaçat el comunicat que detalla el nou paquet de sancions, acordat entre els EUA, el G7 i la Unió Europea.
Els països de l'ONU votaran demà si suspenen Rússia al Consell de Drets Humans
L'Assemblea General de l'ONU, formada pels 193 estats membres, es reunirà demà a Nova York per votar la suspensió de Rússia al Consell de Drets Humans de l'organisme. Aquest moviment l'han impulsat Ucraïna, els Estats Units i el Regne Unit, després que hagin sortit a la llum les atrocitats comeses en ciutats ucraïneses com Butxa, de les quals s'acusa les tropes russes. Altres països com el Canadà, la República Txeca, Estònia, França, Alemanya, Itàlia i el Japó ja han avançat que donen suport a aquesta petició. Si s'obtenen dos terços dels vots a favor, Rússia seria suspesa de l'òrgan multilateral més important en l'àmbit dels drets humans a nivell global, que té la missió de defensar els drets i llibertats fonamentals.
Orbán diu que Putin està obert a celebrar converses de pau a Hongria
El primer ministre d'Hongria, el populista Viktor Orbán, ha dit en roda de premsa que el president rus, Vladímir Putin, ha reaccionat de manera "positiva" a la seva proposta de celebrar converses de pau a Hongria, segons informa Efe.
Orbán diu que ha demanat al líder rus un alto el foc a Ucraïna. El líder hongarès, que ha mantingut una calculada ambigüitat a l'hora de valorar les accions del Kremlin a Ucraïna per la seva proximitat amb Putin, va guanyar les eleccions de diumenge al seu país amb una majoria fins i tot més àmplia de la que tenia.
Stoltenberg: "Aquesta guerra pot durar molt temps i hi hem d'estar preparats"
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha dit que els aliats són conscients que cal preparar-se per a un conflicte a Ucraïna que pot durar "molt temps", i per això els ministres de l'Aliança reunits aquest dimecres i dijous a Brussel·les debatran com continuar donant suport a Ucraïna i també com reforçar la seva estratègia global, que considera Rússia una amenaça. "Aquesta guerra pot durar molt temps i hi hem d'estar preparats", ha avisat el secretari general de l'OTAN en la seva arribada a la reunió.
L’alcalde de Mariúpol denuncia que els soldats russos utilitzen crematoris per fer desaparèixer els cossos de civils morts durant el setge
Després de la commoció que han causat les imatges de Butxa, l'alcalde de Mariúpol denuncia que les tropes russes estarien fent servir crematoris portàtils per "destruir les proves" dels crims comesos a la ciutat sota setge. En un missatge al canal de Telegram de l'ajuntament de la ciutat, l'alcalde, Vadim Boitxenko, ha assegurat que les estimacions més prudents apunten a uns 5.000 morts, però que per la mida de la ciutat, l'abast de la destrucció i la durada del bloqueig, la xifra de morts podria ser més alta. Segons Boitxenko, "per això Rússia no té pressa per donar llum verda" a les missions d'evacuació de civils. "El món no ha vist una tragèdia com aquesta des dels camps de concentració nazis. Els russos han convertit la nostra ciutat en un camp d'extermini", ha escrit Boitxenko.
Mor de coronavirus Vladímir Jirinovski, polític ultranacionalista rus defensor de la invasió
El líder del Partit Liberal Democràtic de Rússia (LDPR, per les sigles russes), Vladímir jirinovski, ha mort als 75 anys després de contagiar-se de coronavirus fa gairebé dos mesos, segons l'agència Efe. La mort del polític populista posa fi al triumvirat parlamentari que ha fonamentat el poder legislatiu de Vladímir Putin durant més de dues dècades. La seva formació ha quedat òrfena del lideratge que tenia des de 1991, i com a referents d'una època només queden Guennadi Iugànov (78 anys, cap del Partit Comunista de la Federació de Rússia des de 1993) i el mateix Putin (69 anys, líder de facto de Rússia Unida des de la seva creació a 2001).
Sempre lleial al Kremlin, populista i defensor de la guerra que mai va arribar a veure, Jirinovski va ingressar a l'hospital el 9 de febrer després de patir "danys greus" per coronavirus, segons van publicar diversos mitjans russos que en aquell moment van ser desmentits pel partit. Jirinovski havia assegurat al desembre que s'havia vacunat fins a set vegades contra el covid-19 amb diferents dosis de Sputnik V i KoviVac.
"M'he assabentat amb profunda tristesa de la mort de Vladímir Vólfovitx Jirinovski", ha dit Putin, i l'ha definit com "un polític experimentat, una persona enèrgica, oberta a la comunicació, un orador brillant i polemista".
El líder rus també ha destacat que "sempre, davant de qualsevol auditori i en les discussions més acalorades, va defensar la posició patriòtica, els interessos de Rússia".
L'artilleria russa mata almenys dues persones en un punt de d'ajuda humanitària
Un atac d'artilleria russa deixa dues persones mortes i cinc de ferides en un punt de distribució d’ajuda humanitària a la ciutat de Vuhledar, segons ha informat el governador de la regió de Donetsk, Pavlo Kirilenko. En un missatge a les xarxes, Kirilenko ha compartit imatges de l’atac que mostren dues dones a terra, una altra persona amb una ferida a la cama, i una altra amb una cama ensangonada pujant en un vehicle de rescat. Vuhledar es troba a uns 50 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Donetsk.
Borrell: "Des que ha començat la guerra la UE ha pagat 35.000 M€ a Putin"
Júlia Manresa NoguerasGrècia també expulsarà 12 diplomàtics russos
Grècia s'afegeix a la llista de països europeus que expulsen els diplomàtics russos com a mesura de pressió per aturar la guerra a Ucraïna. Fonts del ministeri d'Afers Exteriors han explicat aquest matí que han informat l'ambaixador rus que declararan "personae non gratae" 12 diplomàtics russos que hauran d'abandonar el país. Segons el govern grec, els diplomàtics russos no actuaven d'acord amb les normes internacionals. En pocs dies, Alemanya, França, Itàlia, Espanya, Dinamarca i Suècia també han expulsat diplomàtics russos de les seves fronteres. "Rússia donarà una resposta adequada" a totes aquestes expulsions, segons l'agència de notícies russa RIA, citada per Reuters.