Internacional02/08/2021

Turquia demana ajuda per combatre els incendis que han matat ja vuit persones

El foc amenaça també diverses zones d'Itàlia i Grècia

ARA
i ARA

El foc que fa sis dies que crema a Turquia ha matat ja vuit persones i ha devastat 136.000 hectàrees, tres vegades més del que acostuma a ser la mitjana de tot l'any. El govern de Recep Tayyip Erdogan ha demanat ajuda a la Unió Europea per poder aturar les flames que segueixen sense control sota una de les pitjors onades de calor que afronta el país en dècades.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els bombers amb helicòpters i avions i els mateixos veïns amb cubells d'aigua seguien dilluns lluitant contra les flames, al sud del país, mentre creixien les crítiques entre la població per la mala gestió del govern. També des de l'oposició política, Engin Özkoç, del partit opositor CHP, va demanar la dimissió del ministre de Boscos Bekir Pakdemirli. Fins a set focs seguien actius, potenciats per temperatures de més de 40 ºC, forts vents i baixa humitat. Imatges aèries mostraven les flames consumint els arbres en una zona prop del resort costaner de Marmaris. Milers de turistes d'aquesta i altres zones havien hagut de ser evacuats, en un nou cop al sector turístic del país, molt tocat per la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

La Unió Europea ha dit que mobilitzarà tres hidroavions, un des de Croàcia i dos des d'Espanya, per unir-se als equips de bombers que estan combatent les flames ja a Turquia, entre els quals es compten també efectius enviats ja per Rússia, l'Iran, Ucraïna i l'Azerbaidjan.

Itàlia i Grècia

Les temperatures de més de 40 graus també estan afavorint altres incendis arreu d'Europa. A Itàlia, unes 800 persones han estat evacuades de la platja de Pescara, a la costa de l'Adriàtic, una zona molt turística del país. "Hem hagut d'evacuar diverses cases i resorts de platja a causa del fum", deia l'alcalde de Pescara, Carlo Masci, i afegia que el principal problema era ara "el vent calent". Segons el cos de bombers italià, en les últimes 24 hores fins aquest dilluns havien hagut de fer fins a 800 intervencions per foc: 250 a Sicília, 130 a la Pulla i Calàbria, 90 al Laci i 70 a la Campània.

Cargando
No hay anuncios

"Hem tingut anys difícils en la nostra història de lluita contra els incendis forestals, però és probable que aquest any sigui el pitjor", ha dit Fabrizio Curcio, cap del servei de protecció civil d'Itàlia, segons The Guardian, i afegia que un 33% de les trucades d'emergència per incendis s'havien registrat només en l'última setmana.

També a Grècia les temperatures havien arribat a 45 ºC i dissabte es va declarar un incendi a l'oest del país, que havia obligat a evacuar cinc pobles a prop de Patres. De moment no s'havien registrat morts, però sí vuit persones hospitalitzades amb cremades i problemes respiratoris. L'onada de calor estava posant a prova la xarxa elèctrica del país, amb l'increment exponencial de l'ús de sistemes de refrigeració i aire condicionat, i el govern demanava als grecs que moderessin el seu consum elèctric per evitar incidències al servei. Els experts del país asseguren que es tracta de la pitjor onada del calor a Grècia en 30 anys.

Cargando
No hay anuncios

Dann Mitchell, professor de ciències del clima a la Universitat de Bristol, va dir a AP que l'onada de calor al sud-est d'Europa "no és gens inesperada, i està molt probablement reforçada a causa del canvi climàtic induït per l'ésser humà".