Internacional13/10/2015

Turquia confirma la tesi del jihadisme en l’atac d’Ankara

Creixen les crítiques a la bretxa de seguretat de la marxa

Lluís Miquel Hurtado
i Lluís Miquel Hurtado

IstanbulDos suïcides afiliats al jihadisme. Aquesta hipòtesi sobre l’autoria de la massacre d’Ankara de dissabte és, per al primer ministre Ahmet Davutoglu, la més plausible. “Va ser, definitivament, un bombardeig suïcida. S’estan duent a terme tests d’ADN. S’ha determinat com van arribar fins allà”, va assegurar el dirigent en funcions durant una entrevista ahir al canal turc NTV. “Estem a prop d’un nom que apunta a un grup en concret”, va afegir.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els turcs intenten superar a poc a poc el trauma que ha suposat l’atemptat més important en la història del país. Una de les incògnites, la dels autors, es comença a aclarir però resten els dubtes sobre les condicions de seguretat, que enfurismen els crítics. Davutoglu, durant la seva compareixença televisiva, va assegurar que si es detecten errors en el dispositiu de seguretat que haurien pogut facilitar la tragèdia es prendran les mesures apropiades.

Cargando
No hay anuncios

La tesi de l’Estat Islàmic com a autor de la massacre també és polèmica, perquè molts crítics recorden que, fa tot just un mes, mitjans locals com el diari Habertürk havien publicat una llista policial de sis sospitosos de pertinença a l’organització jihadista llestos per atacar a dins de Turquia.

“S’hauria d’haver evitat”

Cargando
No hay anuncios

L’acadèmic i expert en seguretat i intel·ligència Sait Yilmaz opina, en declaracions a l’ARA, que “sí que hi va haver una bretxa de seguretat”. “Aquest atac estava planejat amb anterioritat; és a dir, la intel·ligència turca se n’hauria d’haver assabentat i hauria hagut d’intervenir-hi -assenyala-. Les forces de seguretat s’havien reunit per tractar aquest tipus d’amenaces. Ja veiem que no va servir de res”, lamenta.

Agents de seguretat citats per Reuters van explicar que el doble atac bomba s’assemblava molt al del 20 de juliol al poble kurd de Suruç. Allà, un ciutadà turc d’ètnia kurda radicalitzat a Síria, Abdurrahman Alagöz, va detonar la seva càrrega explosiva enmig del pati d’un centre cultural i va matar 33 joves d’esquerra. Precisament el germà gran d’Abdurrahman Alagöz, Yunus Emre, apareix a la llista policial de sospitosos publicada pel Habertürk.

Cargando
No hay anuncios

Segons dades oficials, la xifra de morts de la carnisseria a l’estació central de trens d’Ankara és de 97 persones. Selahattin Demirtas, el copresident del prokurd Partit Democràtic del Poble (HDP) -una formació que participava en la marxa pacífica atacada-, sosté que el número real és 128, i aporta una llista de noms com a prova.

Turquia camina cap als comicis legislatius anticipats de l’1 de novembre amb por. L’HDP es planteja cancel·lar tots els mítings per raons de seguretat. El primer ministre Davutoglu va dir ahir que el seu Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) no farà mítings fins divendres. Davutoglu va rebutjar les tesis dels opositors, que atribueixen l’atac a una política exterior errònia o, en el cas de l’HDP, als interessos de provocar una reacció armada de la guerrilla PKK.

Cargando
No hay anuncios

“[L’atac] és un esforç per enterbolir la democràcia turca i un intent de manipular el resultat electoral”, va dir el primer ministre turc. El seu partit aspira a obtenir la majoria absoluta que les eleccions del 7 de juny li van negar, cosa que va fer impossible formar un govern de coalició.