Internacional14/07/2018

Després d’humiliar May en una entrevista, Trump l’omple d’elogis

El president rebutja el pla del Brexit de la ‘premier’ en una notable ingerència en els afers britànics

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresPrimer la humilia en una entrevista al diari The Sun, després li dedica una pluja d’elogis durant una conferència de premsa conjunta i, finalment, acaba dient que es tractava de “notícies falses” perquè el periodista no havia inclòs “totes les coses maques” que li va dir sobre la primera ministra britànica, Theresa May. Donald Trump cent per cent.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la primera visita com a president nord-americà al Regne Unit, Trump ha trencat les habituals barreres de qualsevol relació diplomàtica i ha criticat obertament, de manera molt dura, l’estratègia de May en el seu procés de divorci de la Unió Europea (UE). Trump assegurava al diari que, d’acord amb la proposta actual de relació futura amb la UE que Downing Street va fer pública dimecres passat, la possibilitat d’un acord comercial integral amb el Regne Unit un cop es formalitzi el Brexit, el 29 de març del 2019, és molt minsa.

Cargando
No hay anuncios

A la conferència de premsa que va seguir l’entrevista que van mantenir a Chequers, la residència oficial de camp de la premier, May va assegurar tot el contrari: “Avui hem acordat que en el moment que el Regne Unit deixi la Unió Europea perseguirem un ambiciós tractat de comerç entre el Regne Unit i els Estats Units”. Segons la primera ministra, és justament el pla que el seu govern va acordar divendres de la setmana passada a Chequers el que permetrà als dos països establir una nova relació molt més profitosa. “No hi haurà límits en les nostres possibilitats de fer acords comercials amb la resta del món quan deixem la UE”.

Dubtes sobre l’acord de comerç

Trump, però, no ho acabava de veure clar. “Un cop el procés del Brexit s’hagi acabat, i potser el Regne Unit hagi deixat la UE, no sé què fareu, però sigui el que sigui ja ens estarà bé a nosaltres, és la vostra decisió. En qualsevol cas, assegureu-vos que, feu el que feu, podeu comerciar amb nosaltres. Això és tot el que realment importa. Els Estats Units pretenen un gran acord bilateral de comerç amb el Regne Unit”.

Cargando
No hay anuncios

La partida del Brexit es juga a moltes bandes, i els interessos coexistents a Westminster són molt diversos. Així, a un contacte privilegiat de Trump, Nigel Farage, l’exlíder del xenòfob Partit Independent del Regne Unit (UKIP), li va faltar temps per destacar a Fox News -la cadena de televisió que dona suport incondicional al president- una de les frases de l’entrevista de Trump a The Sun : “Aquest no és el Brexit que la gent va votar”. I, encara més crucial, Farage va assegurar que els seus “contactes amb l’equip del president asseguren que, tal com està ara, l’acord de comerç amb el Regne Unit és del tot impossible”.

Però encara no satisfet de soscavar l’autoritat de la premier en el repte més difícil a què s’enfronta el Regne Unit des de fa dècades, en la mateixa trobada amb el tabloide del grup Murdoch, Trump dedicava uns encesos elogis a Boris Johnson, exministre d’Exteriors britànic, que va dimitir dilluns passant justament en protesta pel pla de la cap de l’executiu. Sobre Johnson, Trump deia: “És un home amb molt de talent. Òbviament, m’agrada i diu coses molt bones de mi. Em va entristir molt veure com sortia del govern i espero que hi torni en algun moment. De fet, crec que seria un molt bon primer ministre”.

Cargando
No hay anuncios

Un torpede a la línia de flotació de la premier, en cap cas atribuïble a les paraules del president sinó, com de costum quan alguna cosa no li agrada, a la premsa: “Malauradament hi ha hagut una història que en general era bona, però no van posar el que vaig dir sobre la primera ministra, i en deia coses fantàstiques. Recordem quan tractem amb periodistes. Se’n diu fake news ”, va dir per defensar-se el president nord-americà.

Trump va expressar en veu alta el que, segons la seva versió, el periodista de The Sun no va destacar prou a l’entrevista: “Crec que Boris Johnson seria un molt bon primer ministre, sí, però també he dit que aquesta increïble dona que és aquí al meu costat [Theresa May] està fent una feina magnífica, una gran feina”.

Cargando
No hay anuncios

Després de la tempesta desfermada per l’entrevista, la compareixença conjunta de May i Trump semblava una escenificació política d’alta volada. Ni Trump podia anar més enllà en la humiliació de la seva amfitriona ni May podia fer mala cara, perquè prou problemes té tant a dins com a fora, amb la UE, per enemistar-se amb l’inquilí de la Casa Blanca. Però probablement el mal ja està fet. Trump desconfia de May i de la seva habilitat per tirar endavant un Brexit que afavoreixi la seva política contrària als fronts multilaterals, i que permeti un acord comercial “profitós”, segons May, entre els dos països.

Tot i així, informacions difoses per diferents mitjans britànics i nord-americans asseguraven ahir a mitja tarda que en el transcurs de la conversa entre els dos mandataris el president nord-americà es va disculpar amb la premier.

Cargando
No hay anuncios

A darrera hora, i després de prendre el te amb la reina, Trump i la primera dama, Melania, van anar a Escòcia, on s’estaran fins diumenge al vespre.