Trump suspèn la reunió prevista amb la primera ministra danesa per haver-se negat a vendre-li Groenlàndia

Els dos líders tenien previst reunir-se durant la visita que el president nord-americà té programada a Copenhaguen el 2 i 3 de setembre

Trump intervenint en una conferència de premsa a la Casa Blanca.
Efe
21/08/2019
3 min

WashingtonEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha suspès una reunió prevista per a principis de setembre amb la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, davant la negativa de la líder escandinava a abordar la venda de Groenlàndia, illa per la qual el mandatari nord-americà ha revelat recentment un interès.

"Dinamarca és un país molt especial amb gent increïble, però davant dels comentaris de la primera ministra, Mette Frederiksen, que no tindria interès en discutir la compra de Groenlàndia, postposaré la nostra reunió programada per d'aquí dues setmanes a un altre moment", ha dit Trump en un missatge a Twitter.

"La primera ministra –afegeix en una altra piulada– ha estalviat una gran quantitat de despeses i esforços tant als Estats Units com a Dinamarca sent tan directa. Li agraeixo i espero reprogramar [la trobada] en algun moment en el futur!"

Els dos líders tenien previst reunir-se durant la visita que Trump té programada a Copenhaguen el 2 i 3 de setembre.

Polítics danesos qualifiquen d'"ofensa" la suspensió de la visita

L'anunci de la suspensió de la visita de Trump ha estat qualificat d'"ofensa" per la classe política de Dinamarca. Tot i que el govern socialdemòcrata liderat per Mette Frederiksen encara no ha reaccionat de forma oficial, polítics dels principals partits han respost a l'anunci criticant Trump pel que consideren una falta de respecte i un insult al país i, sobretot, a la reina Margarida II, que era qui l'havia convidat formalment.

La Casa Reial danesa s'ha limitat a respondre a través del seu portaveu que la notícia és una "sorpresa".

"Trump viu en un altre planeta. Autosuficient i irrespectuós", ha expressat via Twitter Pernille Skipper, portaveu de l'Aliança Roja-Verda, una de les forces que donen suport a l'executiu de Frederiksen.

El líder del Partit Social-liberal i aliat de Frederiksen, Morten Østergaard, ha assegurat que la realitat ha superat la fantasia, s'ha mostrat sorprès que ningú a Washington li hagi explicat a Trump que no pot comprar Groenlàndia i ha defensat que Dinamarca ha de considerar els països de la Unió Europea (UE) els seus aliats "més pròxims".

"El president dels Estats Units ha suspès la seva visita a Dinamarca perquè no hi havia interès en discutir la venda de Groenlàndia. És una broma? Profundament ofensiu contra els groenlandesos i els danesos", ha apuntat, també via Twitter, l'ex primera ministra socialdemòcrata Helle Thorning-Schmidt.

L'oposició s'ha mostrat també molt crítica amb l'anunci de Trump, i el vicepresident del Partit Liberal i exministre d'Exteriors Kristian Jensen ha parlat fins i tot de "crisi diplomàtica" i de la necessitat de reconduir la relació entre els dos països.

El portaveu conservador en assumptes relacionats amb Groenlàndia, Rasmus Jarlov, s'ha referit a la decisió de Trump com un "insult" i, després d'ironitzar sobre si els Estats Units tenen alguna part del seu territori en venda, li ha demanat a Trump que mostri "respecte".

"Senyor president, ha decidit ajornar la seva visita a Dinamarca: per què no la cancel·la? Estem ocupats amb altres coses", ha afirmat Søren Espersen, vicepresident del Partit Popular Danès, tercera força parlamentària i que fa dies havia titllat Trump de "boig".

G-7 i visita a Polònia: l'agenda europea de Trump

La visita a la capital danesa és l'última parada del seu viatge a Europa, que començarà amb la participació a la cimera del G-7 a Biarritz (França) del 24 al 26 d'agost i seguirà a Polònia del 31 d'agost al 2 de setembre.

La decisió de Trump d'anul·lar la trobada arriba després de les declaracions que Frederiksen va fer aquest dilluns durant una visita a l'illa. "Groenlàndia no està en venda. Groenlàndia no és danesa, és groenlandesa. Espero de veritat que no s'hagi dit seriosament [la proposta de Trump de comprar-la]", va afirmar la primera ministra.

Trump va expressar aquest diumenge el seu interès per comprar Groenlàndia després que diversos mitjans informessin que el president nord-americà fa setmanes que parla amb els seus assessors sobre aquesta possibilitat. El mandatari va considerar que l'adquisició era "estratègicament interessant", encara que va assenyalar que no és una prioritat.

Segons va revelar la setmana passada el 'The Washington Post', a la Casa Blanca ja s'ha discutit sobre la legalitat de la hipotètica compra, del procés per incorporar un territori amb el seu propi govern i també sobre d'on sortirien els diners per a l'adquisició.

Tot i que el motiu pel qual Trump estaria interessat en la compra de Groenlàndia no queda clar, s'especula amb els recursos naturals que l'illa té sota el gel, que s'està fonent a velocitat rècord, i també amb la seva importància geoestratègica per la proximitat a l'Àrtic.

Trump no seria el primer president nord-americà interessat en comprar Groenlàndia: Harry Truman (1945-1953) va oferir 100 milions de dòlars a Dinamarca per l'illa un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial.

Malgrat que políticament pertany a Dinamarca, Groenlàndia és un territori autònom que des del 2009 té totes les competències excepte política exterior, defensa i política monetària.

stats