ESTATS UNITS

El fill de Trump va contactar amb Rússia per perjudicar Hillary Clinton

Donald Trump Jr. havia negat reunions amb Moscou

Donald Trump Jr. va admetre que s’havia reunit amb 
 Una advocada russa propera al Kremlin durant la campanya electoral  Del 2016.
J. Becker / M. Apuzzo / A. Goldman
11/07/2017
4 min

WashingtonUna nova revelació ens dona més pistes per aclarir la suposada ingerència russa en les eleccions presidencials del 2016 als Estats Units. Segons han confessat diversos assessors de la Casa Blanca que n’estaven al cas, el fill gran del president nord-americà, Donald Trump Jr., va accedir a reunir-se amb una advocada russa propera al Kremlin per aconseguir informació que perjudicava la candidata demòcrata, Hillary Clinton, durant la campanya electoral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cita va tenir lloc el 9 de juny del 2016, dues setmanes després que Donald Trump fos nominat candidat republicà, a la Torre Trump. A part del fill gran del magnat nord-americà, també eren a la trobada l’aleshores cap de campanya de Trump, Paul J. Manafort, i el seu gendre, Jared Kushner -marit d’Ivanka Trump-. Aquests dos últims han confessat que va produir-se aquesta trobada, però no han aportat dades sobre els motius i els continguts de la reunió, tal com revelen uns documents confidencials del govern nord-americà publicats al New York Times. Aquest reconeixement significa que almenys algun membre de la campanya tenia intenció d’acceptar ajuda provinent de Rússia. Les fonts consultades asseguren que, amb aquesta reunió, s’esperava que l’advocada russa Natàlia Veselnitskaia facilités informació comprometedora sobre Clinton, però no han explicat si finalment va ser així. De fet, la informació sobre la trobada s’ha anat coneixent amb comptagotes.

Versions contradictòries

El mateix Donald Trump Jr., en ser preguntat dissabte passat sobre la qüestió, va dir que la reunió del 9 de juny era per tractar altres temes i no va mencionar en cap moment Hillary Clinton. Tot i així, l’endemà, quan es va publicar aquesta informació, el fill de Trump va canviar la seva versió. El primogènit del president nord-americà va explicar que s’havia reunit amb l’advocada russa a petició d’un antic conegut amb qui va coincidir al concurs de Miss Univers, celebrat el 2013 a Moscou. També va reconèixer que el que li va explicar llavors l’advocada no tenia gaire sentit: “Deia que tenia informació sobre russos que estaven finançant el Comitè Nacional Demòcrata i donant suport a Clinton, però es veia que no tenia informació significativa”.

“Després d’obtenir aquesta informació -recorda Trump Jr.-, la conversa va prosseguir amb altres temes, entre els quals l’adopció de nens russos i la llei nord-americana Magnitski [una llista negra que recull els sospitosos russos de cometre abusos dels drets humans]”. El fill gran del magnat nord-americà va confessar: “En aquell moment vaig entendre que la raó principal de la trobada era arribar a parlar d’aquests temes, i que la informació que era realment del seu interès, només n’era el pretext”.

Segons un portaveu de l’advocat de Trump, Mark Corallo, “el president nord-americà no estava al cas de la cita del 9 de juny i, per aquest motiu, no va acudir-hi”. En canvi, sí que van fer-ho Manafort i Kushner, que van anar-hi a petició de Donald Trump Jr., però sense saber de què es parlaria en aquella reunió.

Llum per seguir investigant

A la cadena de televisió Fox News, diumenge passat, el cap de personal de la Casa Blanca, Reince Priebus, va descriure la trobada a la Torre Trump com “una gran hamburguesa sense res” i va afegir que “no és estrany parlar sobre política exterior, sobre els americans o sobre la posició dels EUA al món”. Tot i així, Adam B. Schiff, el líder demòcrata del Comitè d’Intel·ligència -un dels que investiga la ingerència de Rússia en les eleccions presidencials-, va dir que voldria entrevistar a tothom que va ser en aquella reunió. “No hi ha motiu perquè aquesta advocada es reuneixi amb Manafort, Kushner o el fill del president si no és per parlar sobre la campanya electoral i la política russa”, va insistir.

L’advocada Natàlia Veselnitskaia no està exempta de polèmica. Ja és coneguda per haver impulsat una campanya que ataca directament la citada llei Magnitski i per haver intentat desacreditar el personatge que li dona nom: Serguei L. Magnitski -l’advocat que va morir el 2009 en una presó russa, en circumstàncies misterioses, després de treure a la llum un dels principals escàndols de corrupció del govern de Putin-. Entre els seus clients hi ha propietaris d’empreses estatals i el fill d’un alt funcionari del govern nord-americà. Les seves companyies han sigut investigades als EUA. De la mateixa manera, les activitats i associacions vinculades a Veselnitskaia estan sota la vigilància de l’FBI.

Segons la versió de l’advocada, “en aquella reunió no s’hauria parlat de la campanya presidencial nord-americana” i, a més, Manafort i Kushner “haurien abandonat la sala al cap de deu minuts”. Veselnitskaia sostenia que ella no ha actuat “mai en nom del govern rus” i que tampoc ha discutit “sobre aquests temes amb representants del Kremlin”.

Donald Trump Jr., a diferència del president de la campanya electoral i del seu gendre, no ha sigut citat a declarar pels seus contactes a l’estranger perquè no treballa directament per a l’administració Trump. En una entrevista al New York Times el mes de març, va negar que hagués participat en reunions amb gent de Rússia sobre la campanya electoral. “Segur que m’he reunit amb russos, però no puc recordar amb qui ara mateix. De totes maneres, segur que no era ningú significatiu per a la campanya electoral”, va manifestar.

stats