CIMERA A HAMBURG
Internacional08/07/2017

Trump i Putin es regalen cordialitat i acorden un alto el foc parcial a Síria

El primer cara a cara entre els dos presidents, marcat per la suposada ingerència russa en les eleccions dels EUA, centra l’inici del G-20

Isaac Lluch
i Isaac Lluch

HamburgQui li havia de dir el 2005 a Angela Merkel, quan estrenava mandat al govern de Berlín i s’estressava encaixant la mà amb els seus interlocutors com tantes vegades li exigeix el protocol, que 12 anys després, ben consolidada com a cancellera alemanya, somriuria incansablement i amb certa gràcia teatral als seus controvertits socis del G-20. Però els temes a tractar i, sobretot els convidats, no havien sigut mai tan delicats com ara, i ahir li va caldre fer un sobreesforç com a amfitriona. Amb tot, el protagonisme se’l van endur dos altres líders mundials: Donald Trump i Vladímir Putin van coincidir a Hamburg per primer cop cara a cara.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cimera del G-20, que acaba avui, ha reunit els representants dels països que concentren dos terços de la població del planeta, quatre cinquenes parts del PIB mundial i tres quartes parts del comerç d’arreu del món. S’hi debaten lògicament diversos punts d’interès i conflictes, però cap qüestió ha centrat tant l’atenció com la trobada personal entre el president nord-americà i el rus.

Cargando
No hay anuncios

Merkel va remarcar en obrir la primera sessió de treball: “A les solucions només s’hi arriba si acostem posicions, sense deixar de posar nom a les diferències”. I posteriorment, en el seu resum del dia, fins i tot va excusar que Trump i Putin es perdessin bona part de la important sessió sobre la lluita contra el canvi climàtic per tenir una conversa bilateral. “M’alegro que s’hagin pogut saludar i parlar. Trump ha estat present a l’inici del debat i ha pres la paraula per deixar clara la seva posició. En concloure la cimera farem un comunicat per recollir tots els posicionaments”, va indicar la cancellera, mentre lamentava novament, això sí, que els Estats Units hagin sortit de l’acord per a la prevenció del canvi climàtic signat a París el 2015.

Escenificar el diàleg

En els primers mesos a la Casa Blanca, Trump ha intentat alliberar-se de quasi totes les obligacions de política mundial que havia adquirit Obama: ha amenaçat d’acabar amb els tractats del lliure comerç i ha minat el rol de l’OTAN. Però a Hamburg el president nord-americà era conscient que escenificar un diàleg ja era un èxit. Aquí el missatge principal és la fotografia: Trump i Putin es van trobar i van parlar dels problemes del món. “És un honor reunir-me amb vostè”, va dir Trump a Putin davant les càmeres, mentre el líder rus li responia que les converses telefòniques no són mai suficients i que també s’alegrava que a partir d’aquesta trobada personal es pogués anar avançant en el diàleg en un ambient més propici. “Hem estat debatent diverses qüestions i crec que està anant molt bé. N’espero coses positives”, va completar el president nord-americà després d’una reunió de més de dues hores, sense que cap dels dos líders volgués entrar en matèria davant les precipitades preguntes dels periodistes, que amb prou feines van tenir temps de captar l’encaixada de mans.

Cargando
No hay anuncios

Putin havia insistit que la trobada havia de produir-se en petit comitè i ni tan sols l’assessor de seguretat nacional de Trump, Herbert Raymond McMaster, hi havia de ser. “La Casa Blanca s’ha deixat dictar el marc de la trobada pel Kremlin”, va tuitejar l’exambaixador nord-americà a Moscou, Michael McFaul. Fins a quin punt l’exagent secret i estrateg Putin jugava amb avantatge davant l’impulsiu empresari de Trump en la seva primera trobada era un punt que interessava a totes les delegacions. L’inquilí de la Casa Blanca tenia abans de la cimera un dilema respecte a Rússia. D’una banda, els serveis secrets dels Estats Units tenen proves que els russos van intentar influir en les eleccions nord-americanes de l’any passat. D’altra banda, Trump és sospitós d’haver tingut contactes il·legítims amb representants russos. Trump havia anunciat repetidament que volia millorar les relacions amb Moscou, però amb una investigació en marxa a Washington també volia evitar la impressió que pot ser influït per Putin. D’aquí que dijous, des de Varsòvia, Trump retragués a Rússia “un comportament desestabilitzador”. El seu secretari d’Estat, Rex Tillerson, va assegurar ahir que durant la reunió mantinguda Trump va pressionar Putin sobre la ingerència a les eleccions i que Putin va negar que Rússia hi tingués res a veure. També van parlar sobre Síria i van pactar un alto al foc al sud-oest del país a partir de demà. Altres qüestions de debat entre Trump i Putin eren la crisi ucraïnesa i l’amenaça de proves amb míssils balístics de Corea del Nord, punt que va ser tractat de forma general durant del dia, com va reconèixer Merkel.

La reunió paral·lela que van mantenir els presidents dels Estats Units i Rússia durant la sessió de treball sobre el canvi climàtic demostren que aquest tema no és una qüestió prioritària per a cap dels dos.

Cargando
No hay anuncios

Merkel va admetre també les dificultats existents en el G-20 a l’hora d’arribar a un acord en matèria de comerç, atesa la posició proteccionista de Trump. “Aquí els debats són molt complicats, no puc negar-ho”, va manifestar, mentre augurava una llarga nit als negociadors del comunicat oficial que es publicarà avui en acabar la cimera. Sobre la qüestió de millorar la lluita contra el terrorisme i contra l’exaltació que se’n fa des de les xarxes socials sí que hi va haver “una gran conformitat”.

Els altres protagonistes de la trobada mundial

Rajoy cola el reconeixement a les víctimes del terrorisme

Mariano Rajoy ha aconseguit que la declaració sobre la lluita contra el terrorisme del G-20 inclogui el reconeixement explícit a les víctimes com una manera, va dir, de “contrarestar la narrativa de l’odi”.

Cargando
No hay anuncios

La Xina advoca per una economia oberta

El president xinès, Xi Jinping, s’ha convertit en el màxim defensor d’un “règim comercial multilateral” enmig de les preocupacions per les creixents pressions proteccionistes de Donald Trump.

Cargando
No hay anuncios

Trump insisteix que Mèxic es farà càrrec de la factura de la construcció del mur

A Donald Trump els periodistes li van preguntar ahir si encara volia que els mexicans paguessin la construcció del mur. “Totalment”, va respondre el president nord-americà poc abans de mantenir una trobada bilateral amb el seu homòleg mexicà, Enrique Peña Nieto. No obstant, fonts de la delegació mexicana van apuntar que la qüestió havia quedat fora de l’agenda però que sí que es va consensuar renegociar el tractat de lliure comerç TLCAN el 16 d’agost vinent.

Cargando
No hay anuncios

Merkel demana un “compromís” pel clima

La cancellera va reclamar als seus col·legues “un compromís” per avançar en la protecció del clima, malgrat les divergències que hi hagi per tirar endavant els termes de l’Acord de París del 2015.

Cargando
No hay anuncios

La fiscalia investiga un viatge de Macron

Emmanuel Macron es va assabentar ahir a Hamburg que la fiscalia de París investiga un viatge organitzat a Las Vegas el gener del 2016 quan l’actual president francès era ministre d’Economia.