Trump trenca el consens internacional en reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel

El president es desentén de les crítiques i encén el Pròxim Orient

Trump mostra l'ordre que decreta el trasllat de l'ambaixada, davant del vicepresident Mike Pence.
Núria Ferragutcasas
06/12/2017
4 min

Nova YorkNi les peticions de nombrosos líders internacionals ni l’amenaça d’una nova onada de violència al Pròxim Orient han fet desdir-se Donald Trump de la seva decisió. El president dels Estats Units ha reconegut aquest dimecres Jerusalem com a capital d’Israel i va anunciar que en els pròxims anys hi espera traslladar l’ambaixada del país, que ara mateix és a Tel Aviv. La seva declaració, feta des de la Casa Blanca, ha creat alarma a la regió, ja que podria exacerbar els extremismes i, en el pitjor dels casos, provocar una nova Intifada. Trump, doncs, s’ha jugat la sort del procés de pau entre Israel i Palestina per complir una promesa electoral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Avui finalment reconeixem el que és obvi: que Jerusalem és la capital d’Israel”, ha dit Trump entre dos arbres de Nadal. El mandatari ha afegit que la seva decisió –que suposa un trencament amb la política exterior nord-americana dels últims 70 anys– és la “correcta”. “És una cosa que cal fer”, ha indicat.

Trump ha recordat que el Congrés va aprovar el 1995 una llei que instava a fer aquest reconeixement amb una àmplia majoria però que els seus predecessors van preferir no aplicar pel bé de les negociacions de pau del Pròxim Orient. Però atès que, segons ha assegurat, s’està “lluny d’un acord de pau”, creu que és l’hora d’optar per “un nou enfocament del conflicte”. Tanmateix, ha insistit en una bona part del seu discurs que els Estats Units continuen compromesos a aconseguir la pau entre Israel i Palestina, i que el seu govern acceptarà la solució de dos estats si així ho acorden les dues parts. Conscient que la capitalitat de Jerusalem és una qüestió molt delicada, també ha intentat deslligar la seva decisió de les negociacions. Per a Trump, la separació de les dues coses no és incongruent, ja que considera que la seva declaració és un “reconeixement de la realitat”.

La majoria dels líders internacionals, però, no ho veuen així. I per això molts d’ells han advertit que la decisió del líder nord-americà podria desestabilitzar la zona. “És una decisió lamentable que França no aprova”, ha tuitejat el president francès, Emmanuel Macron. També a la xarxa de l’ocell el ministre turc, Mevlüt Çavusoglu, ha condemnat “la irresponsable declaració del govern nord-americà”.

Altres països i organismes com la Xina, Egipte, Jordània, la Unió Europea i la Lliga Àrab ja havien advertit a Trump el dia abans de les conseqüències d’un reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel pe

r a la seguretat de la regió i les seves implicacions en el conflicte palestino-israelià. També el papa Francesc va cridar a respectar les resolucions de l’ONU sobre l’statu quo de la ciutat santa.

Aquest gest podria passar factura a Trump, ja que aïlla els Estats Units dels seus aliats àrabs i musulmans de la zona. I perjudica la credibilitat del seu país com agent de la pau. En aquesta línia s'ha pronunciat el president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. El discurs de Trump, ha dit, “representa la retirada del rol [dels EUA] com a promotor del procés de pau”. La declaració del president nord-americà “viola acords internacionals” i “no canvia res”, ha subrallat.

Hamàs, el moviment islamista que domina la franja de Gaza, ha estat més contundent en afirmar que la decisió de Trump “obre les portes de l’infern” i ha instat àrabs i musulmans a perjudicar els interessos dels Estats Units a la regió.

Malgrat totes aquestes protestes, Trump ha rebut el suport del seu partit i d’alguns legisladors demòcrates. I el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, per la seva banda, ha qualificat de “fita històrica” el reconeixement dels Estats Units de Jerusalem com a capital del seu país. “És una decisió justa i valenta –ha dit–. Qualsevol acord de pau ha d’incloure Jerusalem com a capital d’Israel”.

Un canvi arriscat

L’estatus de Jerusalem és una de les qüestions més divisives i sensibles del conflicte entre Israel i Palestina. La ciutat santa per a tres religions –cristiana, jueva i musulmana– ha sigut un símbol de discòrdia des de la declaració d’independència d’Israel del 1948. Els palestins reclamen la part oriental de Jerusalem com la capital del seu futur estat independent. La zona, a més, és considerada per la majoria del món com un territori ocupat per part d’Israel després de la guerra del 1967. Les Nacions Unides, en les seves resolucions, estableixen que l’estatus final de la ciutat ha de decidir-se dins d’un acord de pau entre palestins i israelians que tingui com a base l’anomenada solució de “dos estats”.

Tot i així, Trump i el seu govern no creuen que la seva decisió sobre Jerusalem compliqui el procés de pau malgrat la seva importància en qualsevol resolució del conflicte. “Suposar que aquest canvi tindrà uns costos mínims és un acte de fe”, escriu Shibley Telhami, l’expert sobre el Pròxim Orient de Brookings. Segons ell, no només dificulta un acord de pau entre palestins i israelians, sinó que podria perjudicar dues prioritats del govern a la regió: la lluita contra l’Estat Islàmic i la reducció de la influència de l’Iran.

Dos palestins segueixen la compareixença de Trump en què anuncia el reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel.
Les reaccions, en telegrama

Benjamin Netanyahu, primer ministre d'Israel

"La decisió del president és un pas important per a la pau perquè no hi ha pau que no inclogui Jerusalem com a capital de l'estat d'Israel"

Emmanuel Macron, president de França

"És una decisió desafortunada, que França no aprova, i contradiu el dret internacional i les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU"

António Guterres, secretari general de l'ONU

"Vull ser clar: no hi ha alternativa a la solució de dos estats. No hi ha cap pla B"

Angela Merkel, cancellera alemanya

"El govern alemany no dóna suport a aquesta posició"

Theresa May, primera ministra britànica

"La nostra postura sobre l'estatus de Jerusalem està clara i s'ha mantingut durant molt de temps. S'ha de determinar en un acord negociat entre israelians i palestins"

Abdal·lah II, rei de Jordània, custodi dels llocs sants de Jerusalem

"El reconeixement per part de qualsevol Estat de Jerusalem com a capital d'Israel no afectarà, des d'un punt de vista legal, l'estatus de Jerusalem Est com un territori ocupat, com així ho van decidir el Consell de Seguretat de l'ONU, l'Assemblea General de la ONU i la Cort Internacional de Justícia en la seva sentència sobre el mur de separació"

Organització per a l'Alliberament de Palestina

El secretari general de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), Saeb Erakat, ha dit que la decisió "destrueix qualsevol oportunitat per a la solució dels dos estats"

Egipte

"Egipte confirma que la presa d'aquest tipus de decisions unilaterals suposa una transgressió de les resolucions internacionals legítimes i no canviarà l'estat legal de la ciutat de Jerusalem"

Papa Francesc

"Espero que prevalgui la prudència i per evitar que s'afegeixin nous elements de tensió en un panorama mundial ja marcat per tants conflictes i tan cruels"

stats