ESTATS UNITS

Trump podria iniciar avui la retirada de l’acord nuclear amb l’Iran

S'espera que el president es negui a certificar el pacte, tot i les pressions internes i externes perquè no ho faci

Donald Trump en una reunió amb estaments militars a la Casa Blanca. El president dels EUA va anunciar novetats en l’acord nuclear amb l’Iran.
Rick Gladstone
06/10/2017
3 min

WashingtonEl president dels Estats Units, Donald Trump, sembla disposat a donar aquest divendres el primer pas per acabar amb l'acord nuclear amb l'Iran, que va tancar el seu predecessor, Barack Obama, l'any 2015 junt amb cinc potència mundials més. Previsiblement, avui Trump no certificarà l’acord, un pas que no significa necessàriament la fi de l'acord, però que inicia els tràmits perquè així sigui. T'expliquem les claus del gest de Trump i del que suposaria per al món.

Un dilema trimestral

La promesa de Trump d’actuar contra l’Iran torna cada 90 dies

Trump es va comprometre durant la campanya electoral a retirar o renegociar l’acord dient que havia debilitat la seguretat nord-americana i havia enfortit un enemic històric dels Estats Units i Israel. Tot i així, fins ara ha fet cas a totes les veus que li aconsellen mantenir-se dins de l’acord.

Però la llei nord-americana obliga el president a certificar al Congrés cada 90 dies que l’Iran està complint l’acord, i això li genera a Trump un dilema políticament incòmode quatre cops a l’any. Quan va certificar el compliment l’últim cop, Trump ja va suggerir que seria l’última vegada.

Aquest divendres s'acaba el termini per certificar de nou l'acord i per les declaracions dels últims dies del mateix Trump, sembla clar que no ho farà. Si el president afirma aquest divendres que l’Iran no està complint l’acord i fa el pas formal de 'descertificar' l’Iran, s'obrirà un termini de 60 dies perquè els congressistes reinstaurin les sancions econòmiques.

El Congrés decideix

Si Trump fa aquest pas, significa la fi de l’acord?

No, almenys no necessàriament. Funcionaris iranians han suggerit que consideren la 'descertificació' com un assumpte intern dels Estats Units, sempre que no suposi reimposar les sancions, una decisió que recau en el Congrés.

Si la cambra reimposa les sancions, això sí que podria ser la fi de l’acord: l’Iran ja ha advertit que abandonaria el pacte, o almenys no s’hi sentiria lligat. Amb tot, Teheran es resisteix a fer aquest pas, perquè posaria en perill les relacions econòmiques recuperades amb socis importants com França i Alemanya. L'opció de renegociar l’acord no sembla factible, perquè l’Iran s’hi oposa.

L’acord d’Obama

Quins països van pactar amb l’Iran i què van aconseguir?

Els membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU (el Regne Unit, la Xina, França, Rússia i els EUA) i Alemanya, coneguts com els 5+1, van negociar l’acord amb l’Iran. Es considera un èxit important del govern de Barack Obama, que va evitar un possible conflicte militar amb l’Iran i una carrera per l’arma nuclear al Pròxim Orient.

L’acord va limitar seriosament la capacitat de l’Iran d’enriquir urani i altres activitats necessàries per fabricar armes nuclears. Tot i que l’Iran ha insistit que no busca l’arma nuclear, l’acord va donar garanties verificables per primer cop. A canvi, es van suspendre una àmplia gamma de sancions econòmiques imposades a l’Iran, inclòs un embargament de petroli que havia debilitat l’economia iraniana.

L’oposició de Trump

Per què Trump diu que és "el pitjor acord" possible?

Trump diu que els inspectors de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), l’organisme de l’ONU que supervisa el compliment de l’acord, tenen poders de control insuficients. S’ha queixat que algunes disposicions del text no són permanents i que no inclou restriccions a les proves de míssils. També ha criticat l’alliberament de milions de dòlars en diners embargats, i ho veu com un regal al règim iranià que ha reduït l’avantatge nord-americà.

Per seguretat nacional

Veus polítiques aconsellen a Trump no sortir de l’acord

Tot i que hi ha molts crítics amb l’Iran dins dels EUA, demòcrates i republicans accepten que l’acord té defectes, però també diuen que és millor que res. Uns altres temen que els EUA perdin la credibilitat internacional si surten de l’acord, i remarquen que l’AIEA ha constatat repetidament que l’Iran compleix.

Totes les altres parts de l’acord afirmen que està funcionant, i els líders de les altres potències signants han fet pressió sobre Trump els últims dies perquè no marxi de l'acord. Alguns dels mateixos assessors del president li han aconsellat mantenir-se en el pacte per una qüestió de seguretat nacional. Però és ell qui té, aquest divendres, l'última paraula.

stats