ESTATS UNITS
Internacional 14/12/2016

Trump opta per un petrolier com a secretari d’Estat

Rex Tillerson, president d’ExxonMobil i pròxim a Putin, farà front a una difícil confirmació al Senat

Núria Ferragutcasas
3 min
Trump opta per un petrolier com  a secretari d’Estat

WashingtonEl màxim dirigent de la petroliera nord-americana ExxonMobil, Rex Tillerson, de 64 anys, serà el secretari d’Estat dels Estats Units. El president electe nord-americà, Donald Trump, va confirmar ahir des del seu compte de Twitter el que ja havien anat anunciant des de diumenge alguns mitjans. Tillerson -que no té experiència política però té una llarga carrera empresarial internacional- farà front a una difícil confirmació al Senat per la relació estreta que té amb el president rus, Vladímir Putin. I també perquè la CIA creu que Moscou va interferir en les eleccions a la Casa Blanca per ajudar Trump.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’escollit per liderar la diplomàcia nord-americana ha treballat només per a Exxon, la petroliera privada més gran del món i hereva directa de la Standard Oil dels Rockefeller. Hi va començar a treballar com a enginyer el 1975, i el 2006 en va esdevenir president. “He triat un dels grans líders mundials del món dels negocis -va tuitejar Trump per anunciar el nomenament-. Rex Tillerson té una gran experiència a l’hora de tractar amb èxit amb tota mena de governs estrangers”.

Relació amb Rússia

L’executiu, que va aconseguir una aliança amb la petroliera estatal russa Rosneft el 2011, és contrari a les sancions que va imposar Washington a Moscou per la seva annexió de la península ucraïnesa de Crimea. I el 2013 va rebre l’Orde de l’Amistat, distinció al mèrit civil rus, de mans de Putin. Tillerson seria l’encarregat de millorar les relacions amb Moscou, que estan en el punt més baix des de la Guerra Freda. En campanya, Trump va dir que col·laboraria amb Rússia per derrotar l’Estat Islàmic.

L’ombra d’un possible conflicte d’interessos plana sobre Tillerson, igual que sobre el president electe. Segons el diari The Wall Street Journal, Tillerson tenia previst retirar-se l’any que ve i té un fons de pensions valorat en desenes de milions que es podria veure afectat per les seves decisions com a cap del departament d’Estat.

El sorprenent nomenament de Tillerson ha posat fi a un llarg procés per escollir el màxim diplomàtic del país, convertit per Trump en una mena de xou d’impacte. Altres noms que van sonar per al càrrec van ser l’excandidat presidencial i principal crític de Trump a les files republicanes, Mitt Romney, l’exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani i el general retirat David Petraeus.

Generals i empresaris rics

Tillerson no és l’únic empresari ric i sense experiència política que ha nomenat Trump per al seu govern. El magnat de la immobiliària, que es va presentar com el candidat antipolític, ha escollit, per exemple, Andrew Puzder, president de la companyia de menjar ràpid Hardee’s -contrari a l’augment del salari mínim-, com a secretari del Treball; l’inversor multimilionari Wilbur Ross, conegut per les seves especulacions a Wall Street, com a secretari de Comerç; i l’ex-executiu de Goldman Sachs Steven Mnuchin com a secretari del Tresor.

Alguns d’aquests empresaris rics també van ser donants importants de la seva campanya, com Puzder, Ross o Betsy DeVos, l’elegida per liderar el departament d’Educació. Tot i que és normal que els presidents ofereixin càrrecs -sobretot ambaixades- a donants de la campanya, Trump ha batut rècords.

Igualment, el president electe ha confiat a tres generals retirats la seguretat del país i s’ha acostat a l’elit del seu partit amb nominacions com la del seu vicepresident o la del secretari de Justícia, per fer avançar la seva agenda amb l’ajuda del Congrés, que està sota el control del republicans.

stats