Trump suspèn un míting a Chicago per protestes violentes
Partidaris i detractors del candidat republicà favorit s’enfronten a l’inici de l’acte
WashingtonEls enfrontaments entre partidaris i detractors de Donald Trump, el favorit republicà de la cursa per la Casa Blanca, a l’inici d’un míting a Chicago divendres a la nit, van forçar l’equip del magnat novaiorquès a suspendre l’acte. Les protestes violentes van resultar el punt d’ebullició de diversos incidents a causa de la retòrica incendiària dels discursos de Trump arreu del país.
Entre els milers de persones que es van reunir al pavelló de la Universitat d’Illinois hi havia uns centenars de manifestants contraris a l’aspirant republicà, alguns dels quals portaven pancartes que deien “No som violadors” -en referència a la declaració en què Trump va qualificar els immigrants mexicans de violadors-, “Llibertat contra deportacions” i “Trump igual a odi”.
Els aldarulls van augmentar, tant dins com fora del recinte, quan els responsables de la campanya de l’empresari i exestrella de televisió van decidir cancel·lar l’acte. Els crits d’“Hem aturat Trump” de molts dels protestants es barrejaven amb els d’“Estimem Trump” dels seus seguidors. També es van poder veure algunes reaccions violentes i cops de puny. Cinc persones van ser detingudes i dos agents de la policia van resultat ferits.
Poc després dels enfrontaments, Trump va parlar per diverses cadenes de televisió nord-americanes. A la CNN va negar que els seus missatges electorals -molts dels quals, dirigits contra els immigrants, són considerats xenòfobs- o les seves reaccions a altres incidents en els seus mítings -com, per exemple, quan va dir que li agradaria pegar un cop de puny a una persona que protestava- fossin la causa de les últimes manifestacions violentes.
“Tenim un país dividit”, va dir, i va assegurar que la gent està “enfadada” per l’increment de les desigualtats econòmiques.
Resposta de Trump a Ohio
L’endemà dels aldarulls el candidat republicà va tornar a lamentar la cancel·lació del seu míting a Chicago. “No volia que ningú resultés ferit”, va afirmar en un acte a Dayton, Ohio. Aquest estat, juntament amb Florida, Illinois, Carolina del Nord i Missouri, celebrarà primàries presidencials. Els resultats seran claus en el procés per a la nominació dels candidats dels dos partits.
Trump, que es va preguntar què havia passat “amb la llibertat d’expressió”, va insistir que els seus partidaris volen “una seguretat més gran” i “un gran exèrcit”. “Volen una frontera segura. Volen un mur”, va reblar. Tant al míting de Dayton com al de Cleveland, hores després, hi va haver noves protestes, tot i que van ser molt menors que les de Chicago.
Crítiques dels seus rivals
Tant els rivals de Trump en la cursa republicana com els candidats demòcrates van culpar el magnat immobiliari dels aldarulls. “Quan un candidat anima els seus seguidors a usar la violència física, a pegar a algú a la cara, la conseqüència previsible és que hi haurà una escalada”, va dir el senador de Texas Ted Cruz. “Les paraules tenen conseqüències”, va subratllar Marco Rubio. Però el senador de Florida també va vincular les tensions de Chicago a “la divisió creada durant 8 anys” pel president, Barack Obama, entre “els que tenen i els que no”, “entre races” i “de gènere” per “guanyar eleccions”, una afirmació que Obama va negar el dia abans. Per a ell, l’actual situació i el fenomen Trump són la causa de la radicalització dels republicans.