"A Trump li ha fet mal l'arrogància de no voler baixar a peu de carrer"

La directora de programes de l'Institut Franklin d'estudis nord-americans creu que Sanders és el gran guanyador d'Iowa

Donald Trump després de la seva derrota a Iowa. / Reuters
Sònia Sánchez
02/02/2016
4 min

BarcelonaDes dels anys 70, gairebé tots els candidats que han estat presidents dels Estats Units havien guanyat primer als 'caucus' d'Iowa, recorda Cristina Crespo, directora de programes de l'Institut Franklin de la Universitat d'Alcalá de Henares, especialitzat en els Estats Units. Però aquesta vegada, afegeix, el final és encara "impredictible" en el bàndol republicà, malgrat la victòria a Iowa del senador de Texas, Ted Cruz. El que sí que ha quedat clar és que l'excèntric multimilionari Donald Trump no té la candidatura republicana tan a tocar com ell es pensava.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La primera sorpresa d'Iowa ha estat la derrota de Trump. A què ho atribueix?

Iowa és un estat on cal fer una campanya a peu de carrer, els seus votants estan acostumats que els candidats vagin a parlar amb ells, porta per porta, als bars... I Donald Trump ha tingut l'arrogància de dir que ell no faria això i ha fet una campanya només de mítings. I crec que també li ha fet molt mal no participar en l'últim debat republicà [celebrat a Iowa i al qual Trump es va negar a assistir pel seu enfrontament amb la periodista de la Fox que el moderava]. Crec que aquestes són dues claus que expliquen la seva derrota a Iowa.

El vot evangelista, tan nombrós en aquest estat, també hi ha jugat un paper?

Sí, però aquest vot ja el tenia guanyat Cruz des del principi. El senador de Texas ha fet servir un discurs molt religiós i conservador en tot moment, que és el que més ven en aquest estat. A més, Cruz ha fet també una campanya porta per porta fins a l'últim moment. I és que tothom veu Iowa com un indicador de qui pot ser el guanyador final. Però el que ha passat avui demostra que encara ningú sap res. Als dos partits hi ha dos candidats al capdavant que van molt igualats.

Al bàndol demòcrata això és encara més clar, amb la pírrica victòria de Hillary Clinton.

Es pot interpretar que ha guanyat Bernie Sanders, perquè ha capgirat les enquestes, que en un principi li donaven només un 10% de vots en aquest estat i perquè s'ha endut molt vot jove. Hillary Clinton continua sent la favorita perquè té l'establishment demòcrata de la seva banda, però crec que s'està aventurant massa proclamant-se guanyadora, perquè no ha estat així. Jo diria que Sanders és més guanyador que ella.

Però en no haver obtingut Sanders una victòria clara, almenys Clinton ha aconseguit espantar el fantasma de les primàries del 2008, quan Obama la va vèncer a Iowa i es va acabar emportant la nominació demòcrata.

Iowa, el 2008, va ser un cop molt fort per a Hillary Clinton, però aquest cop el que Iowa li està dient és que ha de canviar d'estratègia cap a una aproximació més humil, de veure que no ha guanyat clarament i per què. Però tampoc no crec que acabi guanyant Sanders. El més probable encara és que guanyi Clinton, malgrat que en aquest procés tot pot capgirar-se. Al bàndol republicà, de fet, és tot encara impredictible.

El tercer lloc republicà per a Marco Rubio li dóna alguna possibilitat d'acabar sent vencedor?

El mateix Rubio s'ha declarat aquesta nit com un dels vencedors d'Iowa perquè ha desafiat els resultats de les enquestes [li donaven un 11% i ha tret un 23%]. Marco Rubio seria l'única alternativa per frenar Trump i Cruz, perquè l'establishment republicà sí que li dóna suport. És curiós, perquè és un candidat molt jove, però davant els altres dos candidats, el partit apostaria per ell. Cal esperar el Superdimarts per tenir les coses més clares. Després d'aquell dia [en què se celebren primàries a una dotzena d'estats], començarem a veure polítics importants del partit que es posicionen a favor d'un o altre candidat, i segons com siguin els resultats, crec que Jeb Bush acabarà donant suport a Marco Rubio.

Si acaba guanyant, com seria una presidència de Ted Cruz?

Seria molt conservadora, amb una política migratòria molt dura i sobretot amb un partit molt dividit. El que més em preocupa és amb qui formaria un equip de govern, de qui s'envoltaria, perquè no té suports dins el partit. No s'ha deixat aconsellar, ha estat molt arrogant i ell mateix ha criticat el seu propi partit per donar suport a certes polítiques d'Obama; no veig com podria després desdir-se'n. Per això, veig possible que molts republicans acabin donant suport a Trump en la carrera només per frenar Cruz, perquè almenys Trump és pragmàtic, i en ell sí que podrien influir més.

Quines possibilitats tindria Clinton en unes eleccions contra Cruz?

Si Cruz acaba sent el nominat republicà, li faria mal al partit, però podria acabar guanyant a Hillary Clinton. En canvi, si Trump és el vencedor, Clinton ho tindria molt més fàcil per guanyar, perquè a les presidencials la gent no se la juga. El de Trump és un discurs buit de contingut, només amb desqualificacions i la venda del seu èxit empresarial. Però Ted Cruz està lluitant pel vot del descontentament i pel vot més conservador i religiós, que té molt de pes. Encara que no compti amb el suport del partit, pot arribar a convèncer molta gent.

stats