Trump: “Tinc un gran respecte pels mexicans”
El republicà visita el país buscant la pau amb el decisiu electorat llatí
Ciutat De Mèxic“Sento un gran respecte pels mexicans”. Donald Trump va canviar ahir els seus exabruptes contra la població llatina -especialment la mexicana- per unes paraules més amables. Al seu costat, el president Enrique Peña Nieto, que poc abans li havia demanat “respecte” pels immigrants mexicans, de qui va dir que eren “honestos i treballadors”. A poc més de dos mesos de les eleccions presidencials als Estats Units, l’aspirant republicà va acceptar la invitació del mexicà i va fer una visita llampec al país, com a antesala al discurs contra la immigració a Phoenix (Arizona), on tenia previst parlar de la construcció d’un mur a la frontera mexicana i de la deportació de totes les persones indocumentades.
Tots dos van comparèixer junts a la sala de premsa. Trump va explicar que havien tractat el tema del polèmic mur que el republicà pretén aixecar a la frontera sud dels Estats Units per frenar la immigració il·legal, però que no s’havia parlat del finançament. Trump ha dit per activa i per passiva que vol que la factura vagi a càrrec dels mexicans.
A Peña Nieto li han plogut les crítiques per tot arreu per rebre Trump, que ha denigrat i insultat els mexicans des del principi de la seva carrera d’aspirant presidencial.
L’espantanens
Si hi ha un personatge odiat unànimement entre els ciutadans de Mèxic és Donald Trump. Tant és així que ja és habitual comprar una pinyata en què el republicà surt caricaturitzat perquè la canalla la foradi a bastonades durant els aniversaris. I amb raó. L’empresari novaiorquès de 70 anys ha dedicat perles com que els mexicans que creuen la frontera són “violadors i criminals”, que “Mèxic ofega econòmicament els Estats Units” i que no vol “res més que construir un mur impenetrable” perquè els “deixin d’estafar”.
Però els greuges de Trump han vingut acompanyats d’amenaces, com per exemple la seva voluntat i compromís de revisar el Tractat de Lliure Comerç amb Mèxic, vigent des del 1990, i que si ho fes suposaria la tornada de milions de mexicans sense papers. El candidat a ocupar la Casa Blanca a partir de l’any vinent també ha mencionat que sigui el govern mexicà qui pagui l’edificació d’un mur per frenar els immigrants.
Les polèmiques declaracions de Trump van comportar que l’any passat diverses empreses mexicanes tallessin llaços amb ell, com el gegant televisiu mexicà Televisa, i Ora TV, projecte en el qual l’accionista majoritari és Carlos Slim, el quart home més ric del món. Fins i tot Mèxic va anunciar que no enviaria la seva representant al concurs Miss Univers, propietat del magnat republicà.
President tebi
Des dels insults de Trump contra la comunitat llatina als EUA, sobretot la mexicana, Peña Nieto s’ha mostrat tebi i mai ha enviat cap missatge de confrontació contra l’aspirant presidencial. Aquesta reunió l’ha definit, via Twitter, com un diàleg per promoure els interessos de Mèxic i “per protegir els mexicans”.
A poques hores de saber-se la visita, l’Assemblea Legislativa de la Ciutat de Mèxic va declarar Trump persona non grata i una improvisada concentració a l’Àngel de la Independència va denunciar la seva presència. Fins i tot l’expresident Vicente Fox, que ha lloat les polèmiques reformes estructurals de Peña Nieto, ha titllat la reunió de “gran error”. Trump busca amb aquesta visita netejar la seva imatge de xenòfob de cara als 25 milions d’electors llatins amb dret a vot el 8 de novembre.
Les enquestes situen Hillary Clinton com la candidata preferida pel col·lectiu llatí, amb un suport del gairebé 63%, mentre que Trump n’obtindria d’un 20% a un 24%. Actualment la demòcrata només té un avantatge de sis punts sobre el seu rival i guanyar terreny sobre la població llatina és crucial perquè Trump arribi a la Casa Blanca.