ESTATS UNITS

Trump embruta el segon debat presidencial per salvar els mobles

Hillary Clinton manté el to i evita el cos a cos en un duel aspre i hostil, carregat d’atacs personals

L’arribada dels dos candidats  al debat va ser freda, sense encaixada de mans.
Núria Ferragutcasas
11/10/2016
4 min

Charlottesville (virgínia)Donald Trump i Hillary Clinton van protagonitzar un segon debat presidencial brut. Potser el més brut de la història moderna dels Estats Units. Els dos candidats es van intercanviar atacs personals durs, tot i que el republicà va ser de llarg el més agressiu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Trump va sortir a l’atac des del principi, conscient que necessitava revifar la seva campanya presidencial, en crisi després que es fes pública la gravació d’una conversa privada seva del 2005 en què feia comentaris denigrants i grollers sobre les dones. El republicà va acusar l’expresident nord-americà Bill Clinton d’abusar de les dones i va amenaçar la seva rival d’empresonar-la si és president.

“[Trump] diu que el vídeo no representa l’home que és. Però crec que és evident per a qualsevol que l’hagi vist que representa exactament el que és. Perquè l’hem vist així durant tota la campanya. L’hem vist insultant dones [...]. També l’hem vist atacant immigrants, afroamericans, llatins, persones amb discapacitats i musulmans, entre d’altres”, va respondre Clinton després que el magnat intentés treure ferro a la polèmica.

Alguns republicans l’abandonen

Des de la revelació del vídeo, diversos pesos pesants del Partit Republicà, com l’excandidat a la presidència John McCain, l’exsecretària d’Estat Condoleezza Rice i els governadors d’Ohio i Nevada han abandonat Trump. I el president de la Cambra de Representants, Paul Ryan, va dir ahir que no farà campanya amb ell. El Partit Republicà ha quedat trencat i la campanya del seu candidat està contra les cordes.

L’estratègia agressiva de Trump va funcionar, tot i que a mitges. Alguns analistes van considerar ahir que el candidat havia resistit un debat molt difícil, però pocs creuen que serveixi ni per atraure els indecisos i retallar l’avantatge de quatre punts que ha aconseguit Clinton en l’última setmana, ni per millorar la seva imatge i intenció de vot entre les dones, un 70% de les quals tenen una opinió desfavorable d’ell.

“Segurament als seguidors de Trump els va encantar la seva actuació. Això crearà més divisió entre els líders republicans que han abandonat el seu candidat i els seus votants”, asseguren els politòlegs de la Universitat de Virgínia Larry Sabato, Geoffrey Skelley i Kyle Kondik. I queda clar que, tant si Trump perd com si guanya, els republicans tindran la difícil missió d’unir el partit després de les eleccions.

Les enquestes de la CNN i YouGov van donar per guanyadora Hillary Clinton, però sense la contundència amb què ho va fer en el primer debat. L’intercanvi d’atacs del segon debat, segurament, no afavorirà cap dels dos candidats i només servirà per reforçar la seva històrica impopularitat.

El cara a cara va començar sense encaixada de mans dels dos polítics, tota una premonició del que havia de venir. Clinton va assegurar que Trump no estava preparat per ser president, mentre que el republicà va prometre que si és president ordenarà al fiscal general que nomeni un investigador especial perquè miri els e-mails de Clinton i les seves “mentides”.

La conversa de vestidor

Trump, que es va mantenir dret i desafiant durant els 90 minuts del debat celebrat a la Universitat de Washington de St. Louis (Missouri), va utilitzar, finalment, els escàndols sexuals de Bill Clinton per intentar deixar en un segon terme la tempesta política provocada pel vídeo publicat divendres pel Washington Post. En aquest vídeo presumeix que pot fer el que vulgui a les dones perquè és una estrella, fins i tot “agafar-les per la figa”.

“Era una conversa de vestidor”, va dir, després d’assegurar que se sentia avergonyit per la gravació. Però la seva contrició va ser curta. Va afirmar que Bill Clinton havia fet coses pitjors i que Hillary va ser la seva còmplice. Hores abans de l’inici del cara a cara, Trump va organitzar una roda de premsa amb quatre dones que van acusar l’expresident nord-americà d’assetjament sexual i, fins i tot, de violació.

Cap sentència

Bill Clinton mai va ser sentenciat per cap d’aquestes acusacions i la demanda sobre suposada violació va ser desestimada. Tanmateix, sí que va arribar a un acord extrajudicial amb una de les dones que reclamava ser víctima d’assetjament, Paula Jones. Aquest cas, que es va tancar amb una indemnització de 850.000 dòlars que Bill Clinton va pagar, és el que va destapar l’afer extramatrimonial amb Monica Lewinsky, el 1996, quan era president.

Hillary Clinton va rebutjar respondre als atacs contra el seu marit i va dir que preferia centrar-se en els temes importants per als ciutadans. Tot i així, hi va haver poc temps per parlar de les propostes polítiques dels dos candidats. Van debatre sobre sanitat, economia, immigració i política exterior. Però moltes de seves respostes mantenien un to negatiu i els atacs personals. A l’espera del tercer i últim debat, que se celebrarà el pròxim dia 19 a Las Vegas, la sensació al final del tens i amarg segon cara a cara és que tothom havia perdut. Els nord-americans, els que més.

Objectiu republicà: mantenir la majoria

El president de la Cambra de Representants dels EUA, el republicà Paul Ryan, va anunciar ahir als seus col·legues de partit que no farà campanya a favor de Donald Trump. Ryan va demanar als legisladors republicans que prioritzessin ser reelegits als seus districtes electorals en els comicis que també es fan el 8 de novembre, coincidint amb les presidencials. “Feu el que us convingui més als vostres districtes”, va recomanar Ryan als legisladors davant la por que tenen els republicans de perdre la majoria que ara tenen, tant a la Cambra de Representants com al Senat, per l’efecte negatiu de la candidatura de Trump.

stats