RELACIONS INTERNACIONALS
Internacional11/06/2018

Trump dinamita la confiança dels líders del G-7

El president dels EUA es retracta de l’acord de la cimera i acusa Trudeau de “deshonest”

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaL’enèsima sortida de guió de Donald Trump semblava destinada a esgotar la paciència dels líders internacionals. Des de la cancelleria alemanya asseguraven fins i tot que s’havia “destruït la confiança” necessària en les relacions internacionals. I és que dues hores després del final de la cimera del G-7, el president dels Estats Units va retirar el seu suport al comunicat conjunt final que havia signat abans de marxar. I ho va fer, com és habitual, amb un tuit, en què acusava el primer ministre del Canadà i president de torn del G-7, Justin Trudeau, de “deshonest i dèbil”. L’argument que va donar Trump per desdir-se del que s’havia acordat van ser les dures paraules de Trudeau en la seva roda de premsa final, al tancament de la cimera del G-7 a la localitat quebequesa de La Malbaie. El primer ministre canadenc va qualificar d’“insultants” els aranzels que Trump ha imposat a l’acer i l’alumini canadencs (i als europeus i mexicans), i va reiterar la seva decisió d’imposar també aranzels als EUA a partir de l’1 de juliol. “Els canadencs som educats i raonables, però no ens deixarem trepitjar”, va dir Trudeau.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Eren les mateixes paraules que Trudeau ja havia fet servir la setmana passada, abans de l’inici de la cimera, quan va criticar els aranzels “insultants” dels EUA i va insistir que hi respondria de manera recíproca. Unes advertències que el mateix Trudeau va assegurar que havia expressat “clarament” a Trump en les reunions del G-7. “No ha dit res que no hagués dit ja abans, tant en públic com en privat al mateix president Trump”, subratllava també ahir a Twitter un assessor de Trudeau.

Cargando
No hay anuncios

“Apunyalats per l’esquena”

Però, tot i així, des de la Casa Blanca insistien que la decisió de retirar el suport dels EUA al comunicat final de la cimera es va adoptar després de sentir les paraules de Trudeau a la roda de premsa. “Ens va apunyalar per l’esquena”, va dir a la CNN Larry Kudlow, assessor econòmic de Trump. L’assessor de comerç Peter Navarro repetia el mateix missatge a la Fox, amb paraules que semblaven dictades pel mateix Trump: “Hi ha un lloc especial a l’infern per a qualsevol líder que faci diplomàcia de mala fe amb el president Trump i que després intenti apunyalar-lo per l’esquena just quan surt per la porta, i això és el que ha fet el malànima Justin Trudeau amb la seva roda de premsa, això és el que ha fet el feble i deshonest Justin Trudeau”.

Cargando
No hay anuncios

El mateix Trudeau va evitar respondre a aquestes acusacions quan els periodistes l’hi van demanar, i es va remetre a la ministra d’Afers Estrangers, que va dir que el Canadà es contindria de fer atacs ad hominem.

“En qüestió de segons pots destruir la confiança amb els 280 caràcters d’un tuit”, responia ahir el ministre d’Afers Estrangers alemany, Heiko Maas, tot i que admetia que el canvi d’actitud de Trump “no és realment una sorpresa”. “Ja ho hem vist abans amb l’Acord de París i el pacte nuclear amb l’Iran”, apuntava Maas. Tant Alemanya com la resta de membres del G-7 (el Canadà, França, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia i el Japó, a més de la UE) van refermar el compromís amb el comunicat final de la cimera.

Cargando
No hay anuncios

Fortes crítiques de Macron

El més dur va ser el president de França, Emmanuel Macron, que a través d’un comunicat va criticar la “incoherència” i “inconsistència” de l’actitud de Trump. “La cooperació internacional no pot dependre de rebequeries o frases curtes. Siguem seriosos i dignes dels nostres pobles. Nosaltres ens hi comprometem i ho mantenim”, afegia.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el comunicat final de la cimera del G-7 ja era un text de mínims que feia malabarismes lingüístics per assolir el fràgil consens. “Subratllem el paper crucial d’un sistema de comerç internacional basat en normes i continuem lluitant contra el proteccionisme”. També s’hi referma el compromís de “modernitzar l’OMC (l’Organització Mundial del Comerç) perquè sigui més justa com més aviat millor”. “Ens esforcem per reduir barreres aranzelàries, barreres no aranzelàries i subvencions”, afirma el comunicat final, en la línia del que va defensar Trump durant la cimera, on es va queixar àmpliament dels aranzels d’altres països i en especial del Canadà, a qui acusa d’imposar aranzels de fins al 270% a alguns productes nord-americans. El text afegia fins i tot el que semblava una concessió als nord-americans, quan demanava reduir la sobreproducció global d’acer, alumini i alta tecnologia i advocava per “normes internacionals més fortes sobre subsidis industrials que distorsionen el mercat i accions de distorsió del comerç per part d’empreses estatals”.

A més de la igualtat de gènere i el canvi climàtic, el text també parla de qüestions de seguretat. Les potències del G-7 (ara sense Trump) fan una crida a l’Iran a “contenir-se de llançar míssils i desestabilitzar la regió”, i condemnen el suport financer del règim dels aiatol·làs a “grups terroristes”. Mantenen la duresa contra Rússia, però eviten les condemnes a Israel; només demanen reprendre les converses de pau i redreçar “la deteriorada situació humanitària i de seguretat a la franja de Gaza”. Un llenguatge molt mesurat per aconseguir el suport de Trump, que finalment va trobar igualment una excusa per sortir de l’acord.