Trump reprèn el diàleg amb Taiwan després de 40 anys i desafia la Xina
El govern xinès ha presentat una protesta formal davant els Estats Units, demanant que el país es comprometi amb una "única Xina"
The New York TimesEl president electe, Donald Trump, ha parlat per telèfon amb la presidenta de Taiwan aquest divendres, després de gairebé quatre dècades d'absència de relacions diplomàtiques entre els països, un fet que podria precipitar un trencament amb la Xina, abans i tot que Trump assumeixi la presidència.
L'oficina del republicà ha explicat que en la conversa mantinguda la presidenta Tsai Ing-wen ha"donat l'enhorabona" a Trump. En un comunicat, l'oficina del president electe diu que els dos líders han coincidit a assenyalar "els estrets llaços econòmics, polítics i de seguretat" que uneixen els dos països. Trump també "ha felicitat la presidenta Tsai per el seu nomenament a principis d'any".
És el primer cap de govern nord-americà que manté un diàleg amb un líder taiwanès des del 1979, com a mínim,quan els Estats Units van posar fi a les relacions diplomàtiques amb el país en reconeixement de la República Popular de la Xina.
Els motius que han mogut el magnat immobiliari a fer aquesta trucada, que ha durat més de 10 minuts, no han quedat clars. En un tuit al seu compte personal deia que la líder taiwanesa li havia trucat a ell.
Però diplomàtics amb vincles a Taiwan troben poc probable que aquest contacte s'hagi produït sense haver-se acordat prèviament.
En un primer moment, el ministre d'Exteriors de la Xina, Wang Yi, ha tret importància a la trucada i ha destacat les bones relacions amb els Estats Units, assegurant que "això no canviarà" res i que creuen que "és una acció insignificant". Però poc després, el govern xinès ha presentat una protesta formal davant els EUA, on insta Washington a mantenir el seu compromís amb el principi "d'una única Xina", d'acord amb el qual ha de mantenir la distància amb Taiwan, per les aspiracions independentistes de la província. L'executiu també demana que es vagi en compte si no volen danyar les relacions bilaterals.
El que és clar és que el gest de Trump podria veure's com una provocació perquè Pequín veu Taiwan com una província rebel i s'oposa rotundament als intents de qualsevol país de mantenir-hi relacions oficials.
Per al professor de relacions internacionals de la Universitat de Renmin, a la capital xinesa, Shi Yinhong, "es tracta d'un esdeveniment important, del primer desafiament que el president electe ha fet a la Xina". Shi també creu que "és una mala notícia per als líders xinesos".
Els diaris taiwanesos informaven el mes passat que un representant de l'Organització Trump havia visitat el país i havia expressat interès a desenvolupar un projecte d'hotel a l'aeroport internacional de l'illa.