Donald Trump es desentén de l’acord nuclear amb l’Iran

Ni el validarà ni el trencarà, i demana al Congrés que imposi noves línies vermelles al govern iranià

Donald Trump es Desentén de l’acord nuclear amb l’Iran
Núria Ferragutcasas
14/10/2017
3 min

Nova YorkL’acord nuclear internacional amb l’Iran s’ha salvat, de moment, de la crema de Donald Trump. El president nord-americà va afirmar ahir que no validarà aquest pacte però que tampoc el trencarà. Tanmateix, sí que va amenaçar de fer-ho si el Congrés no imposa noves línies vermelles al govern iranià. La seva decisió, doncs, deixa un futur incert per a l’històric acord que van firmar les grans potències mundials i Teheran l’estiu del 2015 a Viena.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“No seguirem per un camí que té com a inevitable conclusió més violència, més terror i l’amenaça molt real d’un rebrot nuclear a l’Iran”, va assegurar Trump en una declaració des de la Casa Blanca en què va atacar durament el règim dels aiatol·làs. El mandatari va argumentar la seva decisió de no validar el pacte i va acusar Teheran d’haver-lo violat en diverses ocasions.

La pilota és ara a la teulada del Congrés dels Estats Units. L’òrgan legislatiu va aprovar, poc després de la signatura del pacte, una llei que exigeix al president certificar cada 90 dies si l’Iran compleix la seva part de l’acord. Sense la certificació, els legisladors poden optar per no fer res o per tornar a imposar sancions. Aquesta última opció, segons els experts, podria provocar la fi del pacte.

Això, però, no és el que Trump vol, tot i que odia l’acord -un dels llegats més importants de Barack Obama-. Els seus assessors i els membres del seu govern l’han convençut perquè demani al Congrés que imposi noves “línies vermelles” al govern iranià. “Si es creuen aquestes línies vermelles, les sancions es tornaran a aplicar de manera immediata”, havia explicat el secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, als periodistes el dia abans.

La decisió no és tan dràstica com molts esperaven. Els EUA no abandonaran l’acord, però l’estratègia de Trump amb l’Iran l’allunya dels seus aliats. Aquesta acció, com la seva sortida de l’acord climàtic de París i de la Unesco, segueixen el guió de la seva doctrina en política exterior, que molts analistes descriuen com a aïllacionista i contrària al principi del multilateralisme.

Europa censura la decisió

Els aliats europeus firmants de l’acord -Alemanya, França i el Regne Unit- van lamentar la decisió de Trump en un inusual comunicat conjunt. “Estem preocupats per les implicacions que pot provocar [la decisió de Trump]”, van dir. Els líders dels tres països van subratllar que mantenen el seu suport al pacte nuclear i van recordar que es va aconseguir després de 13 anys d’intenses negociacions per assegurar que l’Iran no aconseguís una arma atòmica.

La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, va afirmar per la seva banda que la comunitat internacional “no es pot permetre desmantellar un acord que funciona i manté les promeses”. Mogherini va dir que els EUA no tenen potestat per posar fi a l’acord perquè no és bilateral i perquè va ser aprovat pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides per una unanimitat.

Rússia, de manera més contundent, va criticar el president Trump per la seva “retòrica agressiva i amenaçadora”, però creu que el pas fet pel líder nord-americà no canviarà res i que s’ha de llegir en clau interna.

De fet, durant la campanya presidencial Trump va atacar en nombroses ocasions el pacte nuclear i va assegurar que el renegociaria. Per això les accions que va emprendre ahir busquen complir una altra de les seves promeses. La seva estratègia, però, serà més moderada, com a mínim en els pròxims mesos.

La Casa Blanca treballarà amb el Congrés perquè aprovi una esmena a la llei sobre l’acord nuclear que imposi “noves línies vermelles”. El president nord-americà vol que es millorin “les dèbils inspeccions” de l’acord; que s’eliminin les “dates de caducitat” de les restriccions que es van imposar al programa nuclear iranià -i que expiren després de 10 o 25 anys-, i que es limitin les proves de míssils balístics de l’Iran. Si Trump no obté el que vol, va advertir que farà sortir els Estats Units de l’acord.

D’altra banda, va ordenar al seu govern que apliqui sancions individuals als Guardians de la Revolució de l’Iran (l’exèrcit d’elit del país). A l’inici del seu discurs, Trump va justificar aquesta mesura amb diversos atacs contra Teheran. Aquest país, va dir, és “un règim fanàtic” i “el principal patrocinador de terrorisme del món”.

Per la seva banda, el president de l’Iran, Hassan Rouhani, va respondre de seguida a les paraules de Trump. En un parlament televisat, va assegurar el compromís del seu govern amb l’acord i va qualificar d’“insults” i “falses” les acusacions del líder nord-americà contra el seu país.

stats