Internacional15/02/2019

Trump declara l’estat d’emergència nacional pel mur

Li permetrà desviar fons per construir la tanca fronterera mentre signa un acord a la baixa per evitar el tancament

Carlos Pérez Cruz
i Carlos Pérez Cruz

WashingtonA més de definir com “una pèrdua de temps” les negociacions entre republicans i demòcrates sobre la seguretat a la frontera amb Mèxic, el president dels EUA, Donald Trump, feia dies que insistia que el seu mur es construiria “d’una manera o d’una altra”, encara que l’acord al Congrés no li oferís els 5.700 milions de dòlars que exigia per construir uns 300 quilòmetres de tanca fronterera. La insistència i la tranquil·litat amb què ho ha anat afirmant en els últims dies tenien la seva raó de ser: el president va anunciar ahir a través d’un comunicat de la Casa Blanca que declararà l’estat d’emergència nacional.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’alerta sobre les intencions de Trump la va donar poc abans el líder republicà al Senat, Mitch McConnell, en una intervenció prèvia a l’aprovació en aquesta cambra (82 vots favorables, 16 en contra) de l’acord bipartidista amb el qual es pretenia evitar un nou tancament de l’administració a partir de divendres a la mitjanit. McConnell va explicar que havia parlat amb Trump i que el president li havia assegurat que estava disposat a estampar la seva signatura en una llei que tot just li garantia 1.300 milions de dòlars per estendre prop de 90 quilòmetres de tanca amb Mèxic.

Cargando
No hay anuncios

Per què signar ara una llei que li dona molts menys diners per al mur dels que li donava abans de tancar l’administració durant 35 dies? El republicà va afegir llavors que el president li havia anunciat que, simultàniament, declararia l’estat d’emergència nacional, a la qual cosa McConnell va donar el seu suport. En declarar-la, Trump eludeix el Congrés i pot utilitzar l’exèrcit per aixecar el mur i invertir fons d’altres partides per finançar-lo, tot i que al tancament d’aquesta edició la Casa Blanca no havia aclarit d’on sortirien. Experts legals apunten que el president podria reassignar recursos del cos d’enginyers de l’exèrcit destinats prèviament a la construcció d’obres civils o militars.

El suport del líder republicà a la cambra alta arriba dies després que el diari The Washington Post informés que McConnell s’havia reunit amb Trump a finals de gener per advertir-lo del cost polític que podria suposar per a la seva presidència declarar aquesta emergència nacional. La iniciativa de Trump comportarà una més que probable reprovació de la Cambra de Representants (que té majoria demòcrata), i això obligaria el Senat a votar-la. Els republicans tenen allà una majoria de 53 representants a 47, de manera que, davant d’una decisió tan controvertida, s’obre la porta a la possibilitat que Trump sigui reprovat per les dues cambres del Congrés, i això obriria una bretxa important entre el president i el seu partit.

Cargando
No hay anuncios

Pelosi li retreu la “invenció”

En aquesta ferida republicana va furgar la presidenta de la cambra baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, que va advertir del risc que suposa que “un president pugui declarar l’emergència per una cosa que s’ha inventat, una il·lusió que vol transmetre”. “Imagineu-vos què pot fer un president amb valors diferents dels de la població”, va dir, i va afegir que, “diguin el que diguin, els republicans estan incòmodes” amb la decisió. Una incomoditat que va mostrar immediatament el senador republicà per Kentucky Rand Paul, que va dir que “no” està “a favor d’un govern que operi sota l’emergència nacional” i va subratllar que als EUA hi ha divisió de poders i és potestat del Congrés “recaptar impostos i el poder de despesa”.

Cargando
No hay anuncios

Pelosi va aprofitar el primer aniversari, ahir, dijous, de la massacre en un institut de Parkland, a Florida, per suggerir a Donald Trump que si vol declarar l’estat d’emergència nacional ho faci pel problema de les armes. Preguntada per la possibilitat que els demòcrates portin als tribunals la declaració de l’estat d’emergència nacional, la líder de la Cambra de Representants va explicar que revisaran “totes les opcions per respondre-hi de manera adequada”. Sobre aquest possible desafiament demòcrata als tribunals, la portaveu de Trump, Sarah Sanders, va assegurar que la Casa Blanca “està molt preparada” i va afegir que “el president està fent la seva feina i el Congrés ha de fer la seva”. A Pelosi s’hi va sumar via Twitter el líder demòcrata al Senat, Chuck Schumer, que va considerar la decisió del president “il·legal”, “un abús de poder” i “un intent desesperat” per ocultar que havia “trencat la seva promesa electoral que deia que Mèxic pagaria el mur”.

Un cop més, Trump sembla reaccionar a la pressió i el consell de la ultradreta mediàtica. Fa tan sols dos dies, un dels seus periodistes favorits del canal amic Fox News, Sean Hannity, va explicar amb precisió els passos que havia de fer el president: signar l’acord per obtenir els 1.300 milions de dòlars que proporciona per al mur; sumar-hi 900 milions addicionals “disponibles a discreció de l’administració” i, “de manera simultània”, declarar l’emergència nacional. Dit i fet.