May assegura que Trump està “100% compromès” amb l’OTAN

La líder britànica visita la Casa Blanca per reforçar els lligams amb els EUA

Trump i May a la Casa Blanca
Núria Ferragutcasas
28/01/2017
3 min

WashingtonLa primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va aconseguir ahir arrencar el suport del nou president dels Estats Units, Donald Trump, a l’organització militar de l’Aliança Atlàntica en la seva visita a la Casa Blanca. “President, crec que vostè ha dit que està al 100% compromès amb l’OTAN”, va afirmar May girant el cap cap al seu amfitrió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Trump va articular amb els llavis la paraula “cert”. El seu assentiment sord suposa una rectificació respecte a la posició que va defensar sobre aquest tema quan era candidat a la presidència. Aleshores va posar en dubte el suport “automàtic” dels EUA als socis de l’aliança en cas d’agressió i va afirmar que volia que els països membres augmentessin les seves contribucions en el pressupost de l’organització. De fet, sobre aquest punt, May va prometre que faria tot el que fos possible perquè els líders europeus elevin la seva despesa militar fins al 2% del seu PIB -la seva mitjana és ara de l’1,7%.

Trump i May van mostrar bona sintonia en la seva primera roda de premsa junts. Els dos líders esperen reforçar encara més una relació bilateral “especial”. I el fet que May sigui la primera líder estrangera que Trump ha invitat a la Casa Blanca va en aquesta direcció.

Alguns mitjans nord-americans van fer comparacions entre la parella de mandataris i la que van formar durant els anys 80 Ronald Reagan i Margaret Thatcher. El proteccionisme i el populisme de Trump i el Brexit, però, farien esfereir els que van posar cara a la ideologia neoliberal, de lliure comerç, a les economies obertes i a la globalització. Malgrat tot, May és membre de l’elit política britànica i té posicions tradicionals en matèria de seguretat i comerç que es contraposen amb les idees proteccionistes i l’aïllacionisme de Trump. Per a la britànica, una de les prioritats de la visita era iniciar les negociacions per aconseguir un acord comercial ràpid entre els dos països.

Una relació “forta”

El president nord-americà -que va acceptar una invitació de la reina d’Anglaterra Elisabet II perquè visiti el seu país- va subratllar que la relació entre els Estats Units i el Regne Unit “és més forta que mai”, i que el seu govern respecta “el dret dels britànics a independitzar-se”.

“Un Regne Unit independent i lliure és una benedicció per al món -va dir Trump-. El Brexit serà una cosa fantàstica”. A més, va afegir que la sortida dels britànics de la Unió Europea era d’esperar perquè la gent vol més seguretat a les fronteres. “Ara podreu escollir qui pot venir a viure al vostre país, podreu tenir la vostra pròpia identitat”, va afirmar després de recordar que ell va predir el Brexit.

Abans d’atendre els periodistes, Trump i May van mantenir una reunió en la qual van parlar de diversos temes, entre els quals els lligams econòmics entre els dos països, la lluita contra l’Estat Islàmic o la ciberseguretat. Tot i que van mostrar unitat, May va afirmar que els dos líders no opinen el mateix sobre tot. “Hi ha hagut moments en què hem estat en desacord. El que és especial de la nostra relació és que tenim una discussió oberta i franca”, va dir.

La primera ministra britànica no va posar exemples però un d’ells podria ser sobre l’ús de la tortura o la relació que tenen amb Rússia. Durant la campanya electoral, Trump va prometre reinstaurar la tècnica d’interrogació coneguda com a waterboarding -i que és considerat tortura- i, en els últims dies, ha dit que el seu ús és efectiu. Ahir, però, va dir que el secretari de Defensa, James Mattis, creu que la tortura no funciona i que serà ell qui decideixi sobre aquesta qüestió.

Relació amb Rússia i Mèxic

Sobre la futura relació amb Rússia, Trump va ser més evasiu. Mentre que May va afirmar que el Regne Unit mantindrà les sancions contra Rússia per la seva annexió de Crimea, Trump va assegurar que encara era “massa aviat” per parlar d’aquesta qüestió i que volia tenir una “bona relació” amb tants països com sigui possible, i això inclou tant Rússia com la Xina.

D’altra banda, la Casa Blanca va informar que Trump podria mantenir una conversa telefònica amb el president rus, Vladímir Putin. Però no va donar més detalls.

Amb qui sí que ha parlat Trump per telèfon és amb el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto. Els dos líders van intentar rebaixar la tensió que ha provocat el mur fronterer promès pel president nord-americà entre els dos països. I després d’una conversa d’una hora van acordar que no discutirien en públic sobre qui pagarà el mur.

stats