Trump: un any intentant fer creure la 'gran mentida'
Dos de cada tres republicans continuen convençuts que l'expresident va guanyar les eleccions del 2020
WashingtonFa una setmana, Donald Trump va aconseguir que el Wall Street Journal li publiqués un article d'opinió. "Realment, en les eleccions (del 2020) hi va haver frau, una cosa de la qual, lamentablement, vostès no s'adonen", deia l'expresident. Completava l'article amb una vintena de falsedats, mentides i exageracions que pretenien demostrar "que va haver-hi molta corrupció i irregularitats en el vot". Trump va perdre la reelecció fa exactament un any, però no ha canviat ni una coma del seu discurs. Continua enrocat en la seva dèria plena de conspiracions, propaganda i desinformació que intoxiquen l'opinió pública i afecten la política nord-americana, incapaç de girar full, submergida en el que l'expresident denomina la gran mentida: una teoria sense base fàctica sobre el fet que la seva derrota va ser un engany, l'estafa última de la constant cacera de bruixes de la qual sempre es va sentir víctima.
La gran mentida no és simplement una rebequeria d'un personatge que, des del 2016, anunciava que no acceptaria les regles del joc. En un any s'ha convertit en un credo capaç de fer despertar una fúria revolucionària, com es va demostrar el 6 de gener amb l'assalt insurrecte al Capitoli, en una resposta més adient d'un corrent sectari que d'un raonament ideològic polític. Els fets del dia de Reis podien haver sigut el punt àlgid i final de la gran mentida, però només va ser el principi. La gran mentida s'ha convertit en punt gairebé únic del manual del posttrumpisme actual, aliment d'una massa de seguidors que segueixen incorruptibles i fidels al que representa l'expresident.
Les dades ho corroboren. Una enquesta de la Monmouth University del mes de juny apuntava que el 32% dels nord-americans creien que la victòria de Joe Biden només s'entenia perquè hi havia hagut frau. Un sondeig més recent, de fa només uns dies, de PRRI i el Brookings Institute, eleva fins al 68% els republicans que creuen que es van "robar" les eleccions del 2020 a Donald Trump.
El radicalisme de la gran mentida és fascinant i té un fonament molt concret: el refugi informatiu que ha trobat en els canals conservadors. Un 82% dels que s'informen a través del canal conservador Fox News es creuen la teoria conspiradora, un seguiment gairebé unànime (97%) entre els que confien únicament en canals d'ultradreta.
La democràcia, en risc
El mal als estaments democràtics d'aquesta desconfiança en el sistema i en la realitat política del país explica sobre manera la irreconciliable divisió existent als Estats Units. Per a Timothy Snyder, autor de l'assaig Sobre la tirania (Destino), "sempre és temptador culpar els altres d'una derrota". "No obstant això, que un líder nacional ho faci i que injecti una gran mentida en el sistema posa la democràcia en risc [...]. La democràcia no hauria d'enterrar-se en una gran mentida", afegeix.
La sensació és precisament aquesta: que a mesura que la retòrica de la desconfiança i la desafecció trumpista es consolida, la idea de tornar a unificar el país i recuperar un sistema en què sigui possible l'acord bipartidista és utòpica. És, com ho defineix Jennifer Mercieca, professora de comunicació de la Universitat de Texas A&M, una "fabricació del desacord" a consciència a través de la propaganda de fàcil propagació, la conspiració, la desinformació, la indignació i la por, només pensant en el benefici propi. En el cas de Trump, econòmic (són constants els seus correus electrònics animant a fer-li donacions monetàries) o, en un futur, electoral.
Per a Snyder, "curar" els Estats Units d'aquesta teoria de la gran mentida té una solució fàcil: que tots els polítics, especialment els republicans, acceptin sense dilació i de la manera més explícita possible que les eleccions del 2020 van ser netes, sense rastre de frau ni robatori ni res per l'estil.
Fins ara les declaracions no s'han fet tan públiques com caldria, en gran part per temor a perdre una bossa de votants encara molt vinculada a les creences que emanen d'un expresident tancat al seu resort de Mar-a-Lago. "Si no resolem el frau de les eleccions presidencials del 2020, els republicans no aniran a votar el 2022 o el 2024", va dir a mitjans d'octubre Trump, que va afegir que, "ara per ara, és el més important que han de fer els republicans".
El peatge de la veritat
Deixar en evidència que la gran mentida és una enganyifa significaria perdre uns fidels seguidors trumpistes que, tot i les proves irrefutables, insisteixen en buscar proves d'un frau que s'ha demostrat que no va existir tantes vegades com ha calgut, i que són capaços fins i tot d'utilitzar la violència per demostrar-ho, com es va veure el 6 de gener.
Encara pitjor: la desconfiança en les institucions i el joc democràtic s'han fet servir perversament per una vintena de governs d'estat republicans per redactar i aprovar lleis que, amb la fal·laç justificació de fer més segur el procés de votació i tenir més control sobre què passa amb els recomptes i el gest directe de posar una butlleta en una urna, en realitat creen estratègies per limitar i restringir el vot, cosa que afecta principalment minories racials i classes humils.