Trump anuncia que no tancarà la presó de Guantánamo

Treu pit per la bonança econòmica i crida a la unitat en el seu primer discurs de l'estat de la Unió

Trump anuncia que mantindrà la presó de Guantanamo oberta
Núria Ferragutcasas
31/01/2018
3 min

Nova YorkLa polèmica presó de Guantánamo seguirà oberta per decret. El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat en el seu primer discurs de l'estat de la Unió que mantindrà el complex de l'illa de Cuba on han estat empresonats il·legalment centenars de detinguts de la "guerra contra el terror". Unes hores abans del seu solemne parlament davant les cambres va signar l'ordre executiva que anul·la la del seu antecessor, Barack Obama, de gener del 2009 que ordenava el tancament del centre. Obama va reduir el nombre de reclusos però no va complir aquesta promesa electoral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els objectius del seu discurs -un dels actes polítics més importants del país i amb audiència a la televisió-, però, eren uns altres. Trump ha buscat vendre optimisme amb les bones dades de l'economia del país i ha cridat a la unitat. I, d'aquesta manera, millorar la seva popularitat, que és la pitjor dels presidents moderns en el seu primer any de govern. Menys del 40% dels nord-americans aproven la seva gestió.

"No hi ha hagut mai un millor moment que aquest per viure el Somni Americà", ha dit en un missatge patriotista i d'inspiració reaganiana, que ha contrastat de manera significativa amb el que va fer fa més d'un any en la inauguració de la seva presidència.

En un to més moderat -"més presidencial", segons alguns analistes- ha allargat la mà a l'oposició per aconseguir acords en temes com la immigració i les infraestructures. "Aquesta nit faig una crida a tothom perquè deixem les nostres diferències i busquem la unitat per complir amb les persones que ens van triar perquè els servíssim", ha dit. La crida ha arrencat els aplaudiments dels republicans mentre els demòcrates se'l miraven asseguts i poc segurs de la sinceritat de les seves paraules.

Agenda conservadora

Trump, de fet, s'ha mostrat obert a cooperar amb l'oposició sense renunciar a la seva agenda conservadora. Així ha ofert la regularització i un procés per obtenir la ciutadania a 1,8 milions de joves indocumentats que van arribar al país quan eren menors, els anomenats Dreamers. Però ho ha fet a canvi de 25.000 milions per construir el mur, restriccions en els visats per reagrupament familiar i l'eliminació del programa de loteria de visats.

També ha demanat als demòcrates que treballin amb els republicans perquè aprovin una llei per reconstruir les infraestructures públiques del país. "Construirem noves i lluents carreteres, ponts, autopistes, ferrocarrils i vies fluvials", ha afirmat. No ha proposat cap pla concret tot i que ha dit que voldria una inversió d'1,7 bilions de dòlars.

D'altra banda, ha lamentat que la burocràcia alenteixi les obres i ha instat a reduir-la. "Els Estats Units són un país de constructors. Vam construir l'Empire State Building en només un any. ¿No és una vergonya que el permís per a una simple carretera pugui trigar fins a deu anys?", ha subratllat.

Més defensa i armes nuclears

Trump ha advocat també per millorar l'arsenal nuclear nord-americà: "Com a part de la nostra defensa, hem de modernitzar i reconstruir el nostre arsenal nuclear, amb l'esperança que mai l'haurem de fer servir, però fent-lo tan fort i poderós que dissuadeixi qualsevol acte d'agressió".

Aquesta demanda, ha dit, servirà per fer front a règims com el de Corea del Nord o l'Iran. I ha demanat als congressistes que "corregeixin" el "terrible" acord nuclear de les potències mundials amb Teheran, signat durant la presidència d'Obama.

Trump ha celebrat també les victòries contra l'Estat Islàmic i ha assegurat que gairebé s'han recuperat el 100% del territoris ocupat pels jihadistes.

El discurs de l'estat de la Unió de Trump ha durat 80 minuts, el més llarg de la història. Ha tingut moments emocionants, com quan ha parlat de la família del jove Otto Warmbier, que va morir l'any passat després de la seva captivitat en una presó nord-coreana.

Trump ha ignorat la investigació sobre la ingerència russa de l'FBI i ha intentat centrar-se en les bones dades econòmiques del seu primer any de presidència i alguns dels seus èxits polítics com l'elecció del jutge conservador Neil Gorsuch al Suprem.

Els analistes es preguntaven poques hores després de parlament de Trump quant de temps durarà el missatge d'optimisme. Un tuit o una declaració podrien fer desaparèixer la bona premsa i l'acollida que ha tingut el seu to més moderat i la seva estesa de mà a l'oposició. I recordaria el caos i les crisis de govern de la seva encara curta presidència.

stats