Trump anuncia que els Estats Units abandonen l'acord nuclear amb l'Iran

El president nord-americà recupera les sancions contra Teheran i els països que hi col·laborin

Trump en anunciar la retirada de l'acord nuclear amb l'Iran en un discurs televisat a la Casa Blanca.
Núria Ferragutcasas
08/05/2018
3 min

Nova YorkDonald Trump, finalment, ha tret els Estats Units de l'acord nuclear amb l'Iran. El president nord-americà ha afirmat que el pacte internacional firmat l'estiu del 2015 "no ha portat la calma, no ha portat la pau" i ha afegit que "no s'hauria d'haver fet mai".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Trump ha explicat que les proves presentades pel primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, la setmana passada, demostren que l'acord nuclear és "una gran mentida" i que Teheran no ha tingut mai la intenció d'abandonar el seu objectiu d'obtenir una arma nuclear. I per això ha anunciat que firmarà avui un decret per imposar noves sancions a l'Iran.

"Si el règim continua amb la seva aspiració nuclear, tindrà més problemes dels que ha tingut mai", ha advertit el mandatari en una declaració solemne des de la Casa Blanca.

La decisió del president nord-americà suposa un cop en un dels èxits internacionals del seu successor, Barack Obama, aïlla el seu país una mica més dels seus aliats i reobre la possibilitat d'una nova cursa nuclear al Pròxim Orient.

Les crides dels líders europeus (com el francès Emmanuel Macron i la cancellera alemanya Angela Merkel) perquè no abandonés el pacte no han servit de res. Tampoc que el seu secretari de Defensa, Jim Mattis, admetés que el text firmat l'estiu del 2015 a Viena per les grans potències internacionals amb l'Iran estava ben dissenyat per impedir que el govern iranià "fes trampes".

Aquesta nova decisió suposa, de fet, una altra bufetada de Trump als seus aliats europeus. El líder americà també va ignorar les seves posicions abans d'optar per sortir de l'acord climàtic de París i de traslladar l'ambaixada dels EUA a Israel de Tel Aviv a Jerusalem. A més, tampoc ha esvaït la possibilitat d'una guerra comercial amb la Unió Europea, ja que el l'1 de maig només va ajornar un mes la imposició d'aranzels a les importacions europees d'alumini i acer.

Un augment de l'unilateralisme

Un cop més, Trump deixa clar que les seves prioritats són els Estats Unita –amb el lema "Amèrica primer"– i la seva base electoral. Durant la campanya presidencial va prometre que sortiria de l'acord nuclear amb l'Iran perquè creia que era "terrible" i contra els interessos del país. "Jo mantinc les meves promeses", ha dit als nord-americans en clau electoral.

Trump considera que el pacte nuclear "permet a l'Iran seguir enriquint l'urani" i que ha aixecat les sancions econòmiques contra el règim a canvi d'uns "límits febles". D'altra banda, ha lamentat que el govern iranià hagi continuat desenvolupant el seu programa de míssils balístics gràcies als fons aconseguits en els últims anys per l'aixecament de les sancions.

Trump vol utilitzar la mateixa estratègia que ha mantingut amb Corea del Nord i imposar dures sancions a l'Iran perquè negociï un nou acord. Tanmateix, sense el suport de les altres potències mundials és improbable que aconsegueixi aquest objectiu. Teheran ja ha assegurat que no pensa renegociar res.

El novembre de l'any passat va decidir no validar el pacte nuclear però tampoc el va trencar. I va deixar el seu destí en mans del Congrés dels Estats Units, que va decidir no reinstaurar les sancions. Trump va optar per una posició més moderada davant la pressió de membres del seu govern perquè no abandonés l'acord. Entre ells, hi havia l'ex secretari d'Estat Rex Tillerson i l'exassessor de Seguretat Nacional, HM McMaster. Tots dos van sortir del govern fa unes setmanes i els seus successors, Mike Pompeo i John Bolton, respectivament, són uns grans crítics de l'acord amb l'Iran.

stats