Les tropes russes es queden a Bielorússia després del final de les maniobres
Putin i Macron pacten una cimera d'alt nivell per discutir un alto el foc al Donbass
BarcelonaRússia mantindrà les tropes a la veïna Bielorússia, més enllà d'aquest diumenge, la data anunciada per al final de les maniobres militars coordinades amb el règim d'Aleksandr Lukaixenko. Ho ha anunciat el ministre de Defensa bielorús, i ho ha justificat per la situació a la regió ucraïnesa del Donbass, on continua l'escalada entre les repúbliques autoproclamades que tenen el suport del Kremlin i l'exèrcit ucraïnès.
La presència militar russa a Bielorússia, a la frontera nord d'Ucraïna, és important perquè obre una nova base d'operacions per a Moscou, que ara es veu que va més enllà dels exercicis anunciats. Després de la revolta del 2020 contra Lukaixenko, que va acabar en un bany de sang, el règim és cada cop més dependent del suport de Moscou. I alhora ha mostrat la seva utilitat per a Putin en el seu xoc a Europa de l'Est: l'operació de règim de Minsk d'atreure milers de refugiats sirians per enviar-los a la frontera amb Polònia va evidenciar la seva capacitat de desestabilitzar.
A més de l'allargament de les maniobres, dos acords militars més entre Moscou i Minsk confirmen la creixent integració de Bielorússia sota l'òrbita del Kremlin: l'anunci de la participació dels seus soldats als exercicis Vostok 2022 i l'enviament de 200 militars bielorussos a una base russa de Síria. Ho explica avui en un article Pavel Luzin, expert en les forces armades russes: "Moscou i Minsk estan jugant a un joc complex sobre el grau d'autonomia militar que Bielorússia pot conservar davant de Rússia", sota l'anomenat Estat d'Unió entre tots dos països, un marc que fins ara no s'havia desenvolupat. Lukaixenko s'havia resistit a posar-se sota el paraigua militar del Kremlin, però sembla que cada cop li queden menys opcions, d'una banda, perquè Putin el vol per al seu desafiament internacional i, de l'altra, per afermar el seu poder.
Les tropes russes es queden, doncs, a Bielorússia, i no només per amenaçar Ucraïna i Occident. Una part de les maniobres militars conjuntes s'han centrat en la protecció d'edificis governamentals i instal·lacions militars, la qual cosa, en l'opinió de Luzin, demostra que "els militars russos estan aprenent com actuar en cas d'una aguda crisi política dins de Bielorússia". Precisament Lukaixenko prepara per diumenge que ve un referèndum per reformar la Constitució que li permetrà perpetuar-se en el poder, acabar amb l'estatut de neutralitat del país (ara que pertany a l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva, el bloc polític i militar de Rússia) i acabar amb la prohibició de tenir armes nuclears al seu territori.
Putin i Macron continuen el diàleg
El president rus, Vladímir Putin, i el francès, Emmanuel Macron, van acordar ahir en una trucada telefònica que va durar gairebé dues hores treballar per un alto el foc al Donbass, amb una cimera d'alt nivell en el format Normandia que preveuen els acords de Minsk, amb participació d'Ucraïna, Rússia, França i Alemanya. Els ministres d'Exteriors de París i Moscou es reuniran els pròxims dies per organitzar-ho.