La 'troica' examina la segona retallada de Portugal
Els socis de govern de Passos es revolten contra la inflexibilitat de Brussel·les
Barcelona.Acomiadar 30.000 treballadors públics i augmentar la jornada laboral dels funcionaris de 35 a 40 hores. Són algunes de les mesures més importants que va presentar ahir el govern conservador de Pedro Passos Coelho als homes de negre de la troica (Fons Monetari Internacional, Banc Central Europeu i Comissió Europea) , que van tornar a desembarcar a Lisboa. L'executiu conservador busca passar el setè examen dels creditors internacionals perquè li desbloquegin un nou tram del rescat de 2.000 milions d'euros. Aquest paquet està encallat des de fa dos mesos i comença a desesperar Brussel·les, que ja va augmentar l'objectiu de dèficit de Portugal al març.
I és que a l'executiu de Passos no li quadren els números. La sentència a principis d'abril del Tribunal Constitucional, que va tombar bona part dels pressupostos i ha obligat el primer ministre a presentar unes reformes estructurals per valor de 48.000 milions d'euros fins al 2015, ha sacsejat tant la política com la societat portuguesa i ha arribat a dividir la coalició conservadora.
Tensions al govern
Els democristians critiquen els objectius poc realistes de la troica
La inflexible austeritat del primer ministre portuguès no acaba de convèncer els seus socis de govern, els democristians. El líder del CDS-PP, Paulo Portas, va llançar el cap de setmana passat dures crítiques a la troica per defensar "objectius poc realistes". Portas va admetre que se sent "perplex" quan algun responsable d'aquests creditors internacionals "parla de posar límits a l'austeritat i avançar urgentment en polítiques de creixement".
"Portas té molt clar que aquesta recepta no ens traurà de la crisi", deia ahir el columnista del setmanari Expresso Daniel Oliveira. "Per això, a diferència de Passos, està creant un discurs exclusiu: els problemes vénen de fora i no es pot fer altra cosa que escollir les mesures menys recessives. En canvi, Passos continua defensant a ultrança l'austeritat", afegia. En canvi, per l'economista de la Universitat Catòlica de Portugal João César das Neves, el discurs de Portas no és més que una "estratègia de govern", però està molt lluny de fracturar "una coalició indispensable per a Brussel·les".
L'oposició vol anticipades
Els socialistes guanyen suports però no aporten solucions
El Partit Socialista (PS) portuguès, que va pactar amb els creditors internacionals el rescat l'abril del 2011, ha aprofitat les mostres de divisions internes en el si de la coalició conservadora per rellançar les demandes perquè se celebrin eleccions anticipades. "La formació remunta en les enquestes però el carrer encara no ha oblidat que són els que van conduir el país a aquesta terrible crisi. El carrer busca noves formacions que trenquin amb el vell poder", explicava ahir das Neves.
El PS treu actualment set punts al PSD de Passos Coelho i el líder socialista, Antonio Seguro, és el més ben valorat pels portuguesos, seguit de prop per Paulo Portas, mentre que el primer ministre queda molt enrere, a més de 25 punts.
L'alternativa atlàntica
Alguns polítics i economistes ja estudien una sortida de l'euro
João Ferreira do Amaral, un exassessor dels governs de Mário Soares i Jorge Sampaio, ha revolucionat el panorama polític a Portugal defensant la sortida negociada de l'euro i la tornada a l'antiga moneda, l'escut, per acabar amb la crisi. Titulat Per què hem de sortir de l'euro , Do Amaral argumenta al seu llibre que "només un tractament de xoc com abandonar la moneda europea pot reanimar la moribunda economia portuguesa i treure-la d'aquesta agonia que arrossega".
Per això seria necessari devaluar un 30% la moneda i focalitzar-se en les exportacions cap a l'Atlàntic: renegar d'Europa i mirar de nou cap a un gran soci comercial com és el Regne Unit i antigues colònies emergents com el Brasil o Angola, el gegant petrolier que està comprant moltes empreses portugueses.
L'economista descarta totalment aquesta opció i recorda a l'ARA que l'economia portuguesa sempre "ha sigut molt flexible" i "ha sortit de molts sotracs". Per tant, "només amb un programa d'ajustos, que són dolorosos, esclar, es podrà sortir del pou".