El Tribunal Suprem rus il·legalitza Memorial, l'organització que recordava els crims de l'estalinisme

La sentència marca un punt d'inflexió en els atacs del govern de Putin a les veus independents

La policia aparta  un partidari del grup de drets humans International Memorial a l'exterior de l'edifici judicial del Tribunal Suprem, avui a Moscou
Cristina Mas
29/12/2021
4 min

BarcelonaEl Tribunal Suprem de Rússia va ordenar aquest dimarts la il·legalització de Memorial Internacional, una de les principals organitzacions de memòria històrica de Rússia, que s'ha dedicat a investigar i fer pedagogia sobre els crims de l'estalinisme. El procés, en el marc de la legislació contra els "agents estrangers" que ha afectat amb fortes multes i desprestigi desenes d'ONG, mitjans de comunicació i individus al país, ha continuat aquest dimecres amb la vista d'un tribunal de Moscou sobre el Centre de Drets Humans de l'entitat, que també ha quedat il·legalitzat pels mateixos motius.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió marca un punt d'inflexió a la Rússia contemporània, on el president Vladímir Putin ha convertit en un tabú la denúncia dels crims de Stalin, mentre mira de silenciar tota veu crítica, amb una campanya sistemàtica que ha portat a la presó l'opositor Aleksei Navalni i a l'exili destacats activistes i periodistes.

Memorial es va fundar a finals dels anys 80, abans de la descomposició de l'antiga Unió Soviètica, i és un dels grups més veterans de defensa dels Drets Humans a Rússia. Fundada entre d'altres pel físic i dissident Andrei Sakhàrov, que va rebre el premi Nobel de la Pau el 1975, l'entitat va néixer com una organització que documentava la repressió política a l'URSS, amb una base de dades de víctimes dels gulags, els camps de concentració estalinians, quan es van desclassificar els arxius secrets del règim. Més tard va continuar denunciant les vulneracions de drets humans a Rússia, entre d'altres, els crims d'estat a les dues guerres de Txetxènia.

"Teníem l'esperança que potser l'estat aturaria la persecució de Memorial, perquè només parla dels crims del passat i no del que fan les autoritats actuals, però la decisió d'avui demostra que van a totes, que no hi ha cap espai per a la crítica a Rússia i que no podem esperar que la maquinària s'aturi: han decidit liquidar les nostres organitzacions fins al final", explica a l'ARA en una conversa telefònica des de Moscou Sergei Davidis, membre del consell del Centre de Drets Humans i director del programa de presoners polítics.

Davidis ja es mostrava pessimista respecte a la vista sobre l'entitat germana de Memorial Internacional hores abans de la sentència: "No tenim cap esperança que el veredicte de sobre el Centre de Drets Humans sigui diferent". "Han decidit acabar amb tota forma d'expressió independent a Rússia, començant per una de les organitzacions més importants i reconegudes", lamentava.

Davidis confirma que apel·laran contra la sentència al Suprem i també davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, i que en tot cas buscaran la manera de continuar treballant: "Serà molt difícil, però la nostra força és el compromís de la nostra gent amb la memòria històrica i els drets humans, i això no ho atura cap decisió legal". Desenes de persones s'han manifestat davant del tribunal, on la policia ha fet detencions. Memorial havia recollit fins a 127.000 signatures contra la il·legalització.

"Agents estrangers"

Per a Memorial no hi ha cap dubte que la sentència té una motivació política. La llei "d'agents estrangers" s'està aplicant contra tots els activistes socials i polítics o els mitjans que hagin rebut suport econòmic o logístic de l'exterior, i des de 2012 les ONG russes que es coordinen internacionalment són qualificades de traïdores. Però el que resulta interessant del judici d'avui és que no només s'ha esgrimit aquest pretext, sinó que la fiscalia ha atacat obertament l'organització per fer el que fa. "És obvi que, aprofitant el tema de la repressió política del segle XX, Memorial està retratant de manera barroera l'URSS com un estat terrorista i blanqueja i reivindica els criminals nazis que tenen les mans tacades de sang de ciutadans soviètics", ha dit el representant de la fiscalia general durant l'audiència.

"Hi ha crims al nostre passat dels quals ens hem d'avergonyir perquè no es repeteixin, però el govern no vol que aquests crims es recordin", afirma Davidis. Per què? "El nostre estat no té en realitat una base ideològica: són un grup de persones que han acaparat el poder. Necessita justificar-se segons els valors tradicionals, en les victòries patriòtiques d'un suposat passat gloriós. I si no toleren ningú que aboqui dubtes sobre aquest passat, menys encara que denunciem que hi ha gent a la presó amb condemnes de 25 anys només per pertànyer a una organització que l'estat titlla d'extremista", afegeix.

Carmen Claudín, investigadora del CIDOB, defineix Memorial com "un referent moral" i considera que la sentència "segueix les directrius del Kremlin, perquè el sistema judicial rus no té cap independència d'actuació en temes com aquest, i la línia del govern Putin és de mà de ferro per silenciar qualsevol petit senyal de pensament o activitat independent que sigui crític amb el govern". I recorda que sota l'empara de la llei d'agents estrangers s'està duent a terme una "caça de bruixes". Per Claudín "les constants referències a la II Guerra Mundial i la lluita contra el nazisme, que s'explica ometent per exemple el pacte germanosoviètic de 1939, i que també impregnen el sistema educatiu, busquen la glòria de la gran potència perduda, que té molta força en la mentalitat de Putin, un exagent del KGB, i que els russos han mamat com la llet materna."

stats