Un tribunal xinès rebutja reconèixer el matrimoni homosexual
Una parella gai porta per primer cop el seu cas davant la justícia a la Xina
PequínPer primera vegada, la justícia xinesa ha vist un cas sobre el matrimoni homosexual i ha resolt rebutjar la demanda d'una parella de nois homosexuals per poder inscriure's com a matrimoni. El judici en si mateix representa tot un avenç, encara que la sentència és contundent i destaca que segons les lleis de la República Popular el matrimoni només és possible entre un home i una dona.
El judici s'ha celebrat en un moment en què el moviment LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals) a la Xina reclama més drets i adquireix més visibilitat. Alhora, el govern intenta frenar-ho amb tot tipus de regulacions i normatives per evitar l'activisme.
El tribunal de la ciutat de Changsha (província de Hunan) ha rebutjat la petició d'una parella d'homes, Sun Wenlin i Hu Mingliang, que va presentar una demanda contra l'oficina d'assumptes civils de la ciutat per haver rebutjat la seva sol·licitud d'inscriure's com a matrimoni.
Al gener, el tribunal del districte va acceptar la reclamació i va permetre, per tant, que el cas arribés a judici, de forma que s'havia generat una gran expectació. Els demandants han arribat aquest dimecres al tribunal acompanyats d'un nombrós grup de persones del col·lectiu de gais i lesbianes que els donaven suport.
L'expectació s'ha vist truncada ràpidament, ja que el jutge ha trigat poques hores a rebutjar la reclamació i sentenciar que el matrimoni només és possible entre persones de diferent sexe. En un missatge difós a través de les xarxes socials el tribunal ha declarat que, "tenint en compte les lleis i regulacions rellevants del nostre país sobre el matrimoni, aquest només és possible entre un home i una dona".
L'advocat de la parella, Shi Fulong, ha anunciat que apel·larà la sentència. En declaracions a la premsa ha mostrat la seva decepció, però alhora ha ressaltat que representa un important precedent perquè les parelles del mateix sexe reclamin els seus drets.
A la Xina l'homosexualitat va ser delicte fins al 1997, i fins al 2001 no va ser eliminada de la llista de malalties mentals. Des de llavors s'ha recorregut un llarg camí.
La sociòloga Li Yinhe he presentat en nombroses ocasions la iniciativa legislativa per canviar la llei i permetre el matrimoni homosexual davant la sessió plenària del Comitè Central del PCCh, sense èxit fins al moment.
L'homosexualitat es tolera: no està mal vista socialment però tampoc és acceptada. Al contrari que en altres països, a la Xina no existeixen agressions contra els homosexuals, però a molts els costa sortir de l'armari principalment per motius familiars.
En la tradició confuciana tenir fills és pràcticament una obligació per continuar amb la línia familiar. Confessar als pares que no hi haurà néts és una de les pitjors decepcions. Per això es donen nombrosos matrimonis de conveniència entre gais i lesbianes. Algunes estadístiques calculen que el 70% dels homosexuals a la Xina estan casats.
En els últims anys, la Xina ha viscut un procés d'obertura i els col·lectius LGBT han anat adquirint visibilitat i reclamant drets. Fins i tot s'han creat col·lectius de pares per ajudar-se mútuament a acceptar la situació dels fills.
No obstant això, en l'últim any el govern xinès pressiona amb tot tipus de mesures per intentar silenciar-ho. L'estiu passat es va dur a terme una campanya contra els activistes de drets humans, inclosos els del col·lectiu LGBT, que va acabar amb centenars d'advocats a la presó. Es va detenir "preventivament" un grup de lesbianes que planejaven protestar per la violència de gènere.
S'ha aprovat una nova llei que regula les ONG, paraigua sota el qual es constitueixen moltes associacions, que controla les seves activitats i impedeix el finançament exterior. I fa escassos mesos s'ha aprovat una nova normativa sobre els continguts de les sèries a la televisió i internet que prohibeix les escenes d'amor entre persones del mateix sexe.