Lula és inhabilitat per participar a les eleccions

La justícia condemna per corrupció a 12 anys de presó l’expresident i favorit a les presidencials de l’octubre

L’expresident del Brasil, Luiz Inácio da Silva, en una concentració per donar-li suport.
Joaquim Piera
25/01/2018
3 min

São PauloUn jutjat federal de segona instància va decretar ahir, a Porto Alegre, la fi de la carrera política de Luiz Inácio Lula da Silva. Malgrat que tots els sondejos electorals indiquen que el polític més influent d’aquest segle a l’Amèrica Llatina encapçala les preferències de l’electorat brasiler per a les presidencials de l’octubre, els tres magistrats van desestimar els recursos de la defensa i van augmentar la condemna fins a 12 anys i un mes de presó.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La conseqüència directa del judici més transcendent en la història política del país és la inhabilitació automàtica del carismàtic líder, de 72 anys, que ja no podrà participar en cap contesa electoral.

Refermant les tesis del jutge de primera instància, Sérgio Moro, un ídol de masses dels sectors més reaccionaris del país, el tribunal va corroborar, per unanimitat, els delictes de corrupció passiva i blanqueig de capitals, pels quals Lula ja va ser condemnat el juny del 2017 a una pena de 9,5 anys de presó. La sentència confirma que el dirigent va rebre un apartament d’una constructora a canvi de contractes de la petrolera estatal, Petrobras. Lula segueix negant vehementment la propietat del pis.

El futur immediat del dirigent està en mans del jutge Moro, que ha de decidir ara si decreta o no una ordre d’empresonament perquè compleixi la pena en règim de reclusió.

La inhabilitació de Lula és un daltabaix per a l’esquerra brasilera, que perd la principal, i única, opció de tornar al Palácio do Planalto i, d’aquesta manera, revertir l’onada conservadora que es va materialitzar en l’ impeachment a Dilma Rousseff, l’agost del 2016. La destitució va tenir un efecte directe en els resultats catastròfics de les municipals de l’octubre d’aquell mateix any.

El dubte que hi ha ara és si el Partit dels Treballadors (PT), en hores baixes, amb els sindicats i les entitats socials, com el Moviment dels Sense Terra (MST), podran mobilitzar els votants progressistes al voltant d’una figura, ara mateix desconeguda, que segur que no tindrà ni el carisma ni la pegada electoral de Lula. Aquesta matinada passada hi havia organitzats actes de protesta arreu del país. S’esperava Lula al centre de São Paulo, on havia de fer les primeres valoracions.

Un veredicte dur i contundent

La jornada, judicialment i políticament, va ser negra per a la figura de l’expresident. Els arguments dels seus lletrats sobre la parcialitat del jutge Sérgio Moro van acabar quedant en un segon terme per la contundència i la duresa de l’argumentari dels magistrats. “Hi ha proves més que raonables que l’expresident va ser un dels articuladors, si no el principal, d’un ampli esquema de corrupció. Ell era conscient dels delictes que s’estaven cometent a la petrolera estatal, com el pagament de comissions il·legals al Partit dels Treballadors”, va relatar el jutge João Pedro Gebran Neto. Un altre dels magistrats, Leandro Paulsen, va acusar Lula “d’haver-se beneficiat personalment i políticament de suborns” i va destacar que “no hi ha cap diferència si els diners van anar cap a la seva butxaca o van servir per finançar campanyes; el problema no és d’on venen sinó cap a on van”.

El KO tècnic a Lula va ser rebut amb eufòria pel mercat financer, que va interpretar la condemna com l’inici de la fi de la incertesa de les presidencials. Empesa per les empreses públiques (Petrobras, Banco do Brasil i l’elèctrica Eletrobras), la Borsa de São Paulo va operar tot el dia a l’alça i va superar, per primer cop, els 82.000 punts (al tancament d’aquesta edició pujava un 3,2%), mentre que el real augmentava un 3% el seu valor en relació amb el dòlar.

La defensa del polític, a la desesperada

Tot i la inhabilitació i la pena de reclusió, els advocats de Lula da Silva exhauriran totes les vies judicials possibles perquè el dirigent pugui participar en els comicis de l’octubre. L’estratègia de defensa passa per intentar obtenir una supercautelar al Tribunal Suprem que suspengui temporalment la condemna. Aquest procediment, que té opcions remotes de tenir lloc, permetria que Lula es pogués registrar com a candidat. Ara bé, tot i guanyar hipotèticament les eleccions, podria impedir-se que l’expresident prengués possessió del càrrec. Aquest escenari faria entrar el gegant sud-americà en un atzucac, que faria pujar fins a límits insospitats la inestabilitat política en què viu el país des que Dilma Rousseff va ser reelegida l’octubre del 2014.

stats