Migracions
Internacional07/06/2021

El Tribunal de Comptes de la UE denuncia "llacunes" en la informació i els costos de les operacions de Frontex

També critica que els estats no li proporcionen prou dades per operar correctament

Brussel·lesL'agència europea de control de les fronteres, Frontex, que ja està en el punt de mira per presumpes incompliments dels drets humans en la participació d'expulsions col·lectives de persones migrants, també ha quedat en evidència després que el Tribunal de Comptes de la Unió Europea hagi auditat les seves activitats, anàlisis i informes. Segons aquest organisme, hi ha llacunes pel que fa a la informació sobre l'eficiència i els costos de les operacions de Frontex, de la mateixa manera que els estats tampoc proporcionen tota la informació que l'agència necessita.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Tot i que l'agència ofereix àmplia informació sobre les activitats que porta a terme, rarament analitza en els seus informes el seu rendiment o l'impacte real de les seves activitats, ni tampoc facilita informació sobre el cost real de les seves operacions", diu l'informe dels auditors, que també han constatat com l'última avaluació interna de l'agència europea és del juliol del 2015, fins i tot abans del 2016, quan se li va renovar i ampliar el mandat i va començar a convertir-se en una de les agències europees més importants. Com recorda aquest informe, Frontex ha passat de tenir un pressupost de 19 milions d'euros el 2009, a tenir-ne un de 460 milions aquest any i la previsió, amb la nova proposta de pacte migratori de la Comissió Europea, és que aquesta última xifra es dupliqui perquè es pretén que Frontex sigui clau en la intensificació dels retorns i un augment del control de fronteres.

Cargando
No hay anuncios

Els auditors asseguren que el canvi de Frontex es va aprovar el 2019 sense que hi hagués hagut cap avaluació interna. "Va ser una decisió política, no tècnica", diu l'autor, Leo Brincat, que considera que, des d'aleshores, Frontex "ha assumit més del que li pertocaria tenint en compte les seves possibilitats. "Per complir el seu nou mandat, Frontex disposarà de fins a 10.000 efectius operatius fins al 2027 (davant els 750 efectius del 2019). El seu pressupost es duplicarà fins a arribar als 900 milions d'euros anuals, una quantiosa xifra que va ser fixada sense determinar abans què necessita Frontex i sense avaluar el seu impacte en els estats europeus. Per tot això, els auditors consideren que, tenint en compte que l'agència no s'ha adaptat al mandat del 2016, encara no està preparada adequadament per complir eficaçment el del 2019", conclou l'informe.

Cargando
No hay anuncios

Falta de coherència

Finalment, els auditors critiquen que els governs europeus integrats en el sistema europeu de vigilància (Eurosur), un marc per compartir informació entre les diferents autoritats encarregades de gestionar les fronteres, no han aportat a Frontex tota la informació que necessita per operar correctament. Els auditors expliquen que mentre alguns països donen informació gairebé a temps real, d'altres ho fan setmanalment. "Això implica la possibilitat que una incidència a la frontera, és a dir, l'arribada d'un grup nombrós de migrants, no aparegui al sistema europeu fins després d'una setmana", avisa l'informe, que també critica la falta de coherència entre governs en l'elaboració dels informes amb formats diferents que en dificulten l'agregació o que alguns ni tan sols donen informació sobre els incidents "cas per cas" sinó que ho fan només de manera agregada.