El Tribunal de la Haia diu que no hi ha proves de la implicació de Síria o de Hezbol·lah en l'assassinat de Hariri

La sentència arriba quinze anys després del magnicidi que va canviar el Líban

Ethel Bonet
18/08/2020
4 min

BeirutL'esperat veredicte del Tribunal Especial per al Líban, format a la Haia per jutjar els acusats per l'assassinat del magnat sunnita i ex primer ministre libanès Rafiq Hariri en un atemptat amb cotxe bomba el 14 de febrer del 2005, ha dividit els libanesos. "Ja n'estem farts. És irònic que després d'esperar 15 anys el veredicte tornem a estar com al principi", es queixa a l'ARA Sarah Al Baghdadi, que afegeix: "És com si hi hagués hagut un acord i tota la història del tribunal hagi sigut un teatre. Ens van manipular llavors i ens continuen manipulant".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tribunal no ha trobat proves que demostrin "cap participació dels dirigents" de Hezbol·lah en l'assassinat de l'ex primer ministre. Encara que Síria i Hezbol·lah "poden haver tingut raons per eliminar Hariri i els seus aliats polítics, però, no hi ha proves de cap participació dels dirigents de Hezbol·lah en l'assassinat ni cap prova directa de la participació siriana", ha declarat el jutge president, David Re.

Només un dels quatre acusats, Salim Ayyash, àlies Abu Salim, ha estat declarat culpable, mentre que els altres tres –Assad Sabra, Hassan Oneissi i Hassan Habib Merhi–, tots membres del partit-milícia proiranià, han estat exonerats. Tots ells han estat jutjats en rebel·lia per no reconèixer el tribunal. "El que aquest tribunal ha demostrat és que Hezbol·lah ja no té impunitat. Encara que hi hagi hagut només un culpable, Hezbol·lah en va ser responsable", assegura per la seva banda Abu Taha, militar retirat sunnita. Als carrers de Beirut se sentia la inquietud a mesura que s'acostava l'hora assenyalada, i molts van decidir quedar-se a casa per por que el veredicte pogués reobrir les ferides no cicatritzades de sectarisme.

L'atemptat amb una camioneta carregada d'explosius que va matar l'ex primer ministre i 21 persones més no va ser com la resta d'assassinats polítics de l'època, sinó que va detonar la revolució del Cedre, que va portar milers de libanesos a sortir al carrer a manifestar-se per demanar la fi de la ingerència de Síria al Líban i la retirada de les tropes de Damasc, que no havien abandonat el petit país veí a l'acabar la guerra civil el 1990.

Des de llavors, les mirades inquisidores van apuntar Hezbol·lah com a mentor i executor de l'assassinat de magnat libanès, que era vist com un aliat dels Estats Units i de les potències sunnites del Golf. I encara que la milícia xiïta libanesa hagi sortit lliure de culpa, en aquests moments la seva popularitat està en hores baixes. L'actual govern libanès, ara en funcions, va ser posat al poder per la milícia xiïta i els seus socis: el partit del president cristià, Michel Aoun, el Corrent Patriòtic Lliure, i el xiïta Amal, de Nabih Berri, dinosaure de la política libanesa i etern president de parlament libanès.

Ara un gran sector del poble libanès que no dona suport a Hezbol·lah l'acusa d'haver promogut la crisi econòmica, ja que, mentre la moneda nacional agonitzava, el grup, que s'ha implicat a fons en la guerra de Síria al costat del règim de Baixar al-Assad, enviava de contraban els dòlars que no podien tenir els libanesos per no deixar caure la lliura siriana, desplomada en els últims mesos. El Líban ha caigut en un abisme i ara necessita un "miracle" més que un rescat econòmic. S'hi sumen les pèrdues milionàries que ha deixat la potent explosió del 4 d'agost, que es va emportar més de 8.000 habitatges i 180 vides i que ha acabat d'enfonsar el país, que arrossega un dels deutes públics més elevats del món.

La indignació dels libanesos per la catàstrofe al port va portar a la dimissió del govern de Hassan Diab, però la història es repeteix i ha demostrat que governi qui governi al Líban ha de "pagar el tribut de guerra" a Hezbol·lah. I d'això en sap molt l'ex primer ministre i fill de Hariri. "Hem sacrificat el més estimat que teníem, no abandonarem el Líban i acceptarem l'statu quo, però a partir d'avui esperem que Hezbol·lah retorni alguna cosa, que faci algun sacrifici, perquè l'ordre d'execució va ser implementada des de les seves files", ha dit Saad Hariri després d'abandonar la seu del tribunal a la perifèria de la ciutat holandesa de la Haia.

Incertesa sobre l'explosió

El veredicte del Tribunal Especial coincideix amb la segona setmana de l'explosió de Beirut, i els libanesos segueixen esperant tenir notícies de la investigació en curs, que ha tornat a canviar de mans. Les autoritats van transferir la responsabilitat al Tribunal de Justícia i ara el jutge l'ha passat a una cort militar. Tres alts funcionaris del port on s'emmagatzemaven des de feia anys tones del volàtil fertilitzant han estat detinguts com a caps de turc, entre ells el cap de Duanes, Badri Daher, i s'està investigant una vintena de persones més, però molts al Líban no confien en la imparcialitat del procés judicial. Mentrestant, els equips de rescat continuen desesperadament buscant desapareguts entre la runa.

stats