Motí a l'Iran
Internacional16/10/2022

Almenys quatre morts en el motí a una presó on hi ha reclusos polítics a l'Iran

L'incendi i els enfrontaments al centre d'Evin es van produir enmig d'una nova jornada de protestes contra el règim dels aiatol·làs

S.S.
i S.S.

BarcelonaAlmenys quatre persones van morir i 61 més van resultar ferides en el motí que dissabte va generar un incendi a la presó d'Evin, a Teheran, la més important de la capital i on hi ha interns presos polítics del règim dels aiatol·lahs. Aquest és el balanç oficial publicat aquest diumenge, després del caos de dissabte a la nit.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Vídeos penjats a les xarxes socials mostraven dissabte diverses columnes de fum sortint de la presó d'Evin, a Teheran, on estan internats diversos presos polítics iranians. De fons, es podien sentir diversos trets i una alarma. Després d'una estona de caos i incertesa, amb les xarxes com a única via d'informació, finalment van sortir les autoritats iranianes a informar. Asseguraven, cap a les onze del vespre a l'Iran (les 21.30 h catalanes), que s'havia aconseguit restablir la calma a la presó després d'una revolta que atribuïen a "elements criminals" interns. Tot i això, a les xarxes apareixien imatges de la presó on suposadament s'hi havia concentrat molta gent per protestar al crit de "fora el dictador".

Cargando
No hay anuncios

Hores més tard, l'agència estatal Irna informava que el motí havia deixat vuit ferits i cap mort. Aquest diumenge, el balanç ofert per la mateixa agència era un altre: 4 morts i 61 ferits. Segons aquesta agència, el foc es va iniciar quan un grup de presos va incendiar el magatzem de la roba i l'incendi va generar el caos. "La situació ara està completament sota control i es manté la pau al centre", deia. Una altra agència, Mizan, del poder judicial iranià, donava la mateixa versió i afirmava també que l'incendi havia estat "contingut i extingit".

Cargando
No hay anuncios

L'agència Irna citava un portaveu de seguretat de l'Iran que deia que el presumpte motí s'havia produït en una secció de la presó on hi ha només lladres i criminals, donant a entendre que els presoners polítics que hi ha al centre no s'hi havien vist implicats.

Es tracta d'un centre penitenciari que ha sigut objecte repetidament de les crítiques d'organitzacions de drets humans, que hi denuncien l'ús de tortures i negació d'atenció mèdica als presoners. Entre els presos polítics que hi ha a la presó d'Evin es troben diversos ciutadans estrangers, com un iranià nord-americà, Siamal Namazi, que va ser empresonat per set anys sota càrrecs d'espionatge que Washington rebutja i que aquest mateix dimecres passat va retornar a la presó després d'un breu permís.

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, quan les primeres informacions oficials apuntaven que tot s'havia calmat, alguns testimonis presencials deien a Reuters que encara s'hi sentien trets. "Familiars dels presos s'han reunit davant de la porta principal de la presó", deia un altre testimoni, que explicava que a la zona hi havia també "ambulàncies i forces especials". El diari reformista Shargh informava també que s'havien produït explosions dins de la presó i que la policia havia tallat les carreteres de la zona, segons Efe.

Cargando
No hay anuncios

Jornada de protestes

Tot plegat ha tingut lloc, precisament, en una nova jornada de protestes arreu del país. Milers de persones van tornar a desafiar ahir el règim dels aiatol·làs i van sortir als carrers de diverses ciutats de l’Iran, en una revolta que ja fa quatre setmanes que dura, des de la mort de la jove de 22 anys Mahsa Amini, el 16 de setembre, sota custòdia de la policia de la moral.

Cargando
No hay anuncios

Les universitats van tornar a ser escenari de moltes d’aquestes protestes, amb càntics com “Que es perdin els clergues”. El balanç fet per l'agència independent HRANA ja parla de 233 morts, inclosos 32 menors, i més de 7.000 detinguts en 112 ciutats en aquestes quatre setmanes de protestes. Aquesta vegada, a més, la protesta es va reproduir també en diverses ciutats del món, des de Torí fins a Berlín, passant per Barcelona.