Tres mesos de presó per als pares d’un nen que va morir d’otitis a Itàlia
Van dur l’infant a un homeòpata per evitar subministrar-li antibiòtics
RomaUn tribunal italià ha condemnat a tres mesos de presó els pares d’un nen de 7 anys que van rebutjar subministrar antibiòtics al seu fill per tractar l’otitis que patia i, en lloc d’això, van seguir els consells d’un metge especialista en homeopatia. El nen, Francesco Bonifazi, va morir el 2017 com a conseqüència d’una greu infecció a l’orella que va derivar en encefalitis. El metge homeòpata, imputat per un presumpte delicte d’homicidi, serà jutjat en un procés paral·lel a partir del setembre. Els pares han anunciat que recorreran la sentència.
Francesco Bonifazi va arribar greu a l’hospital la nit del 23 de maig del 2017. Els seus pares, una parella de comerciants de Cagli, un petit poble de la regió central de les Marcas, sempre s’havien refiat del doctor Massimiliano Mecozzi, especialista en medicina homeopàtica. El nen arrossegava una otitits des de feia dies i el doctor Mecozzi li va prescriure un tractament homeopàtic. Després de dues setmanes, la infecció va empitjorar i els pares van decidir recórrer al servei d’urgències d’un ambulatori en contra de l’opinió del metge. Davant la insistència dels facultatius per subministrar antibiòtics, els pares van contactar amb Mecozzi per saber com actuar i el doctor, en una conversa telefònica que va quedar enregistrada, va demanar als metges de guàrdia que no administressin antibiòtics al nen per eliminar la infecció.
“Li heu de fer una senzilla cura a domicili, d’acord?”, va instar Mecozzi al metge d’urgències, Mirko Volpi. “Ni parlar-ne. Està greu, el portem a l’hospital ara mateix”, va respondre el facultatiu. A l’hospital d’Ancona se li va practicar una cirurgia per intentar eliminar la infecció, però tots els esforços van ser inútils. En qüestió d’hores, la infecció va passar de l’orella al sistema nerviós. Francesco va entrar en coma i va morir dos dies més tard.
La família assenyala el metge homeòpata Massimiliano Mecozzi com a responsable de la mort del menor. Asseguren que no tenen cap problema amb la medicina tradicional, però reconeixen que el nen era propens a patir otitits i altres malalties aparentment poc greus, i volien evitar que prengués massa antibiòtics tant com fos possible. “Hi ha amargor, però encara creiem en la justícia”, va declarar l’avi matern de Francesco, després de conèixer la condemna als pares.
L’advocat del metge homeòpata rebutja que la mort del nen sigui conseqüència del tractament homeopàtic prescrit i assegura que Mecozzi està convençut d’haver actuat correctament.
El Col·legi Oficial de Metges va suspendre de manera cautelar l’especialista en homeopatia per no haver informat els pares sobre els riscos que assumien al rebutjar els antibiòtics. Al setembre haurà de seure al banc dels acusats imputat per un presumpte delicte d’homicidi. Està acusat de “negligència” per haver violat els protocols que estableixen que, si després de diversos dies un tractament d’homeopatia és ineficaç, s’ha de suspendre immediatament i aplicar una teràpia tradicional.
Havia de canviar el tractament
El doctor Ciro D’Arpa, psiquiatre i metge especialista en homeopatia, sosté que la mort del Francesco es va produir per un cas de “mala pràctica mèdica” que no té res a veure amb l’homeopatia. “Quan un metge inicia qualsevol teràpia, homeopàtica o tradicional, i no és eficaç dins el límit consentit, ha de canviar el tractament”, afegeix.
En aquest cas, després de 48 hores hauria d’haver prescrit antibiòtics o enviat el nen a l’otorinolaringòleg. Però no sabem si el metge tenia una competència real en homeopatia”, assegura a l’ARA. “El metge ha de saber quan pot utilitzar una cura homeopàtica, quan un tractament tradicional o quan es poden combinar les dues coses”, afegeix.
A Itàlia el 17% de la població -uns 9 milions de persones- utilitzen fàrmacs homeopàtics almenys un cop a l’any, segons un estudi de l’associació d’empreses farmacèutiques homeopàtiques publicat al mes d’abril passat. El 62% els utilitzen per curar refredats o malalties respiratòries lleus. El país transalpí és el tercer mercat a Europa, després de França i Alemanya, en la venda i producció de medicines homeopàtiques, on el sector factura prop de 300 milions d’euros a l’any.