Eleccions a França

Per què un de cada tres francesos vota l’extrema dreta?

Marine Le Pen podria convertir-se en presidenta de França per l’auge del vot extremista

ParísGairebé un de cada tres francesos va votar a favor d’un candidat d’extrema dreta a la primera volta de l’elecció presidencial celebrada el diumenge 10 d’abril. El 32,3% de les paperetes que van sumar els ultradretans Marine Le Pen, Éric Zemmour i, el menys conegut, el líder de Dempeus França, Nicolas Dupont-Aignan, és notablement superior a les eleccions del 2017, quan els tres candidats no van arribar al 20%. I les enquestes mostren que a la segona volta, que diumenge enfrontarà Le Pen amb el candidat a la reelecció, Emmanuel Macron, el resultat serà molt ajustat. Macron és favorit, però els analistes coincideixen a dir que l’accident és possible: Marine Le Pen podria ser presidenta.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per què la popularitat de l’extrema dreta ha pujat a França fins al punt que Le Pen podria guanyar l’elecció? Els experts apunten a una sèrie de factors. El primer són les crisis socials que hi ha hagut en els últims anys, com la dels armilles grogues, però l’auge de la ultradreta també està lligat al fenomen dels efectes negatius de la globalització. “En la globalització hi ha perdedors: treballadors que perden la feina per la deslocalització d'empreses, gent que perd el seu estatus social, etc.”, explica el politòleg expert en extrema dreta Jean-Yves Camus. 

Cargando
No hay anuncios

A França, el vot de càstig al govern, el vot del ciutadà descontent, sovint se’n va a l’extrema esquerra però també a l’extrema dreta. I, de fet, al voltant d’un 23% dels votants que van donar suport al líder de l’esquerra radical Jean-Luc Mélenchon a la primera volta, a la segona votaran per la líder d’extrema dreta. “Hi ha francesos que saben perfectament qui és Le Pen i no tenen intenció que arribi al poder, però volen demostrar, a través del seu vot a la candidata del Reagrupament Nacional (RN), que no volen que Emmanuel Macron governi cinc anys més”, sosté Camus.

Estratègia per eixamplar la base

L’altre factor que explica l’auge de l’extrema dreta a França, i més concretament l’augment de la popularitat de Marine Le Pen, és la seva operació maquillatge per semblar més moderada. La líder de l'RN fa anys que va posar en marxa una estratègia per suavitzar el seu discurs i ampliar la base de votants. Zemmour, amb un discurs més dur que Le Pen, hi ha contribuït involuntàriament.

Cargando
No hay anuncios

Una enquesta de Kantar Public publicada recentment revela que només el 50% dels francesos creuen que Le Pen és un perill per a la democràcia, mentre que en el cas del líder de Conquesta, la xifra s’eleva al 62%. “Es pot dir que Zemmour ha ajudat Le Pen: l’ha fet aparèixer davant l’opinió pública com una moderada. A més, ella ha fet una campanya més centrada en les qüestions socials que no pas en la inseguretat o la immigració”, subratlla Emiliano Grossman, politòleg i investigador del Centre d’Estudis Europeus SciencePo de París. 

Programa contra la immigració

Camus destaca que el líder de Reconquesta “ha arribat a la campanya amb propostes encara més dures sobre immigració i identitat alhora que Le Pen intentava suavitzar la seva imatge amb entrevistes explicant coses personals i deixant de reclamar la sortida de França de la Unió Europea”. Segons el politòleg, Marine Le Pen és menys extremista que el seu pare –per exemple, no és antisemita– però no és, en cap cas, moderada. “Les principals qüestions sobre immigració en el seu programa no han canviat: defensa el tancament del país a qualsevol forma d’immigració i vol donar als francesos i als estrangers drets diferents sobre prestacions socials, accés al mercat laboral o a l’habitatge –afirma–. És un programa radical”. 

Cargando
No hay anuncios

Els analistes coincideixen a dir que una eventual victòria de Le Pen a l’elecció presidencial està determinada per la papereta que triïn diumenge els electors de l'esquerra radical. Si els votants de Jean-Luc Mélenchon –va ser tercer a la primera volta amb el 21% dels vots– majoritàriament s’abstenen o voten en blanc, Le Pen té opcions. Una abstenció més elevada que a la primera volta facilitaria el camí de la líder d’extrema dreta a l’Elisi. En altres paraules, o Macron aconsegueix mobilitzar l’esquerra o la seva reelecció estarà en perill. Camus avisa: “Si Le Pen guanya, la democràcia a França està amenaçada”.