Tres bones notícies i una de molt dolenta per al clima en un sol dia

Petites victòries climàtiques contra Chevron i Exxon s'uneixen a la sentència contra Shell, quan els científics fan una nova alerta

BarcelonaEl mateix dia que la justícia holandesa donava una victòria històrica a la lluita contra la crisi climàtica a l'obligar a la gran petroliera Royal Dutch Shell a reduir les seves emissions d'acord amb els objectius de l'Acord de París, dos altres gegants de la indústria petroliera han patit també dures clatellades que els obligaran a entomar el mateix camí. Activistes climàtics han aconseguit dos seients en el consell d'administració d'ExxonMobil, en contra dels desitjos de la direcció de l'empresa, i el mateix dia els inversors de Chevron (la segona empresa privada que més CO2 emet del món) votaven a favor d'una resolució que obliga l'empresa a retre comptes i reduir les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot plegat, però, hores abans que es publiqués, aquest dijous, un nou informe de l'Organització Meteorològica Mundial que alerta que ens estem acostant molt més ràpid del que es pensava al llindar de l'1,5ºC d'escalfament global. Aquest límit, que precisament l'Acord de París demana tractar d'evitar, podria arribar tan aviat com el 2025, un any en què els termòmetres globals podrien pujar fins als temuts 1,5 graus més respecte de la temperatura de l'era preindustrial. Un llindar que els científics de l'ONU van advertir ja el 2018 que tindria efectes nefastos per al planeta, començant per un augment del nivell del mar que pot fer desaparèixer algunes illes del Pacífic.

Cargando
No hay anuncios

Les alertes climàtiques i els impactes de l'escalfament global cada cop són més evidents i han forçat governs d'arreu del món a moure's per tal de reduir les emissions contaminants que ho provoquen. Però la pressió està arribant cada cop més a l'àmbit de la inversió privada, com demostren les fites d'aquesta setmana.

Davids contra els Goliats petroliers

Aquest dimecres el fons d'inversió Engine No1, creat per l'inversor Chris James amb l'objectiu de contribuir a la lluita contra la crisi climàtica, ha aconseguit que almenys dos dels directius que ha nominat per al consell d'administració d'ExxonMobil hagin sortit escollits. Vuit dels dotze membres del consell, inclòs el CEO Darren Woods, han estat reelegits, mentre que dos dels llocs directius els ocuparan ara inversors que reclamen a l'empresa un canvi d'estratègia de negoci per deixar d'emetre. El recompte de vots seguia en marxa i un dels nominats per Engine No1 tenia possibilitats encara d'ocupar un tercer seient en el consell d'administració del colós petrolier, que es resisteix encara al canvi. Amb un valor total de 250.000 milions, el petit fons d'inversió que ha obrat el miracle en té tot just 50 milions, cosa que va portar la revista Forbes a batejar-lo com "un David que vol enfortir el seu Goliat", però ara tindrà veu i vot en l'òrgan directiu de la companyia.

Cargando
No hay anuncios

Al mateix temps, durant la reunió anual d'inversors de la petroliera nord-americana Chevron, aquest dimecres, la direcció de l'empresa ha patit també un revés històric a l'aprovar-se una resolució que l'obliga a retre comptes de les emissions de CO2 que emet i fer un pla per reduir-les. La direcció havia demanat als inversors que votessin en contra de la resolució, que finalment va tenir un suport del 61%, segons Bloomberg.

Nous signes que les demandes de la ciència –deixar els combustibles fòssils sota terra i apostar per una transformació energètica radical que permeti reduir les emissions a zero de cara al 2050– comencen a obrir-se camí de forma contundent en el sector energètic, a l'espera que els governs del món hi acabin de donar un nou impuls al novembre a Glasgow, en la cimera de l'ONU COP26, en què han de presentar nous objectius climàtics més ambiciosos per a aquesta dècada decisiva.