Economia
Internacional07/12/2011

Ramon Tremosa: "Si no haguéssim tingut l'euro, l'Estat espanyol ja hauria sofert un 'corralito'"

L'eurodiputat de CiU defensa el pla de Merkel i Sarkozy: "O fem aquestes reformes ara o anem al col·lapse"

Ara
i Ara

BarcelonaL'eurodiputat de Convergència i Unió Ramon Tremosa, que ha estat el ponent de l'informe sobre el Banc Central Europeu (BCE) que ha votat aquesta setmana l'Europarlament, ha mostrat el seu convenciment que la pertinença a l'euro ha estat clau per evitar la fallida d'Espanya. En una entrevista a Els matins de TV3 ha estat clar: "Si no tinguéssim l'euro, l'Estat espanyol ja hauria sofert un corralito. Això no ho diu ningú, però és el que corre per aquí [Brussel·les]", ha sentenciat, i ha afegit que si Espanya hagués mantingut la pesseta, "ara estaríem pràcticament en una situació de suspensió de pagaments". En aquest sentit, Tremosa ha reflexionat: "Si encara tinguéssim la pesseta, no em vull ni imaginar com pagaríem ara la benzina o els cereals", uns productes que s'han encarit molt durant els últims anys, especialment en països, com el Regne Unit, que van decidir mantenir-se al marge de la moneda única.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tremosa s'ha declarat europeista "per convicció, però ara, sobretot, per necessitat", i ha estat contundent també a l'hora de donar suport al pla aprovat per la consellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, Nicolas Sarkozy, per garantir l'estabilitat de la Unió Europea: "No hi ha més alternatives. O fem aquestes reformes ara o anem al col·lapse".

Cargando
No hay anuncios

Com a exemple, Tremosa ha destacat que el deute públic dels països de la zona euro s'ha doblat en cinc anys, i és ja de "vuit bilions d'euros", és a dir "vuit vegades el PIB espanyol". A més, ha assenyalat que "des del juliol" el deute públic d'Espanya i d'altres països "no el compra ningú, només el BCE", i si això no hagués passat "l'Estat espanyol ja hauria fet fallida". Els països del nord d'Europa, diu, qüestionen aquesta mesura i demanen que el BCE compri "bons alemanys, holandesos o finlandesos, que guanyen valor en el mercat secundari" en comptes de quedar-se amb deute espanyol o italià, que "en perd".

En opinió de Tremosa, Alemanya té "autoritat moral" perquè "marca el full de ruta" per sortir de la crisi, ja que ha mantingut un "discurs coherent" i ha sortit "molt bé" de la mala situació econòmica. Segons ell, "no s'hi val a beneficiar-se dels avantatges de la moneda única però no estar disposat a fer cap dels sacrificis que comporta", i per això considera que cal reformar els mercats laborals, per fer-los "més eficients" i evitar que "generin de manera sistemàtica milers i milers d'aturats de llarga durada". També ha criticat durament "l'absentisme al sector públic", que és "brutal" i cal combatre'l. Ha reclamat un "canvi cultural molt gran" per tirar endavant mesures en aquest sentit, ja que considera que, si no, serà impossible "seguir pedalant dins el grup de ciclistes de la zona euro". "Mentre el terreny és pla tothom pedala, però quan fa pujada es veu qui ha anat al gimnàs i qui no", ha reblat.

Cargando
No hay anuncios

En referència a la possibilitat que Europa revisi els pressupostos dels estats membres de la Unió, Tremosa s'ha mostrat "encantat": "Els catalans no hem tingut prou força al Congrés per condicionar la política econòmica", ha dit, i per això està satisfet que "gent del nord d'Europa intervingui en la seva elaboració". Com a exemple, ha explicat que "si el nou govern espanyol decideix fer més trens d'alta velocitat des de Madrid cap a punts de l'Estat on no hi ha empreses o població, Brussel·les i Berlín ho controlaran i ho supervisaran".

Per últim, Tremosa ha afirmat que "hem guanyat molt amb el canvi" al capdavant del BCE. En la seva opinió, el nou president de l'entitat, Mario Draghi, "és més un home del segle XXI" que el seu predecessor, Jean-Claude Trichet.