Sánchez busca influir a Brussel·les després d'erigir-se com a líder de la socialdemocràcia europea
Avisa Ciutadans que Europa "no entén" que un partit liberal busqui el suport de la ultradreta
Brussel·lesDesprés de l'àmplia victòria a les eleccions europees, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha erigit com el líder dels socialdemòcrates a Europa. I té la intenció de jugar fort aquesta carta. El candidat dels socialdemòcrates a la Comissió Europea, Frans Timmermans, ja va anunciar la seva intenció de construir un front progressista que anés des dels liberals d'ALDE fins a l'Esquerra Unitària on hi ha Podem i Syriza, i un camí similar és el que està seguint aquest dimarts el líder espanyol. Ahir va escenificar la voluntat d'aquest pacte reunint-se a París amb el president francès, Emmanuel Macron, una aliança que tindrà impacte a escala nacional a Espanya perquè pressionarà (com ja ha fet Manuel Valls) Ciutadans perquè miri cap als socialistes i no cap a la ultradreta. "El que no s'entén a Europa és que un partit que es diu liberal rebi el suport de la ultradreta", ha dit a l'arribar a Brussel·les, i ha demanat a la formació d'Albert Rivera que reconsideri el seu "cordó sanitari" al PSOE.
Aquest matí, abans de la trobada de tots els líders europeus que servirà com a primera presa de contacte per al repartiment de càrrecs de les institucions, Sánchez s'ha reunit amb els primers ministres de Bèlgica, Holanda i Portugal.
Després de la ronda de reunions, Sánchez ha arribat al Consell Europeu repetint diverses vegades que és el "negociador en cap" dels socialdemòcrates europeus. I en aquesta línia ha tancat files defensant que Timmermans és el "millor candidat" per presidir la Comissió Europea, convençut que té el perfil necessari per arreplegar consens tant dels liberals com dels verds com, fins i tot, dels populars europeus. El president espanyol, que fins ara mantenia un perfil baix a Brussel·les, s'ha aturat davant la premsa diverses vegades per repetir el seu compromís per aconseguir un "canvi" a la Unió Europea que l'encamini cap a una major integració, justícia social i la lluita pel canvi climàtic.
Queda clar, doncs, que Pedro Sánchez vol jugar un paper clau en el repartiment de càrrecs de les institucions que comença a decidir-se aquest mateix dimarts i que no està exempt de xocs. D'entrada, malgrat que oficialment els socialistes i els populars (guanyadors en nombre i perdedors en influència) van donar suport als seus candidats oficials sortits de l'Eurocambra, la voluntat d'Espanya és col·locar Josep Borrell, actual ministre d'Exteriors, en un càrrec potent dins la Comissió Europea. El seu perfil, però, genera algunes reticències a Brussel·les, tot el contrari del que desperta l'actual ministra d'Economia, Nadia Calviño, que, per contra, té un perfil molt més tècnic que polític.
Socialistes i liberals forçaran el PPE a cedir poder
En el sopar informal d'aquest dimarts al vespre al Consell Europeu es mesurarà la temperatura de les possibles aliances i dels possibles xocs entre països per als càrrecs més poderosos de les futures institucions. D'entrada, els populars europeus són els guanyadors de les eleccions i tenen Manfred Weber com a candidat oficial ('spitzenkandidat'), però el seu és un perfil baix i el PPE ha perdut una quarantena d'escons. A més, els liberals impulsats per la suma de la Reinassance de Macron estan absolutament en contra del sistema dels candidats oficials i, malgrat tenir el potent perfil de la comissària de Competència, Margrethe Vestager, en els debats prefereixen decidir entre líders els futurs càrrecs. Per això, una aliança entre socialistes i liberals forçarà el PPE (ara hegemònic en les institucions) a cedir poder. "Excel·lent sintonia amb Emmanuel Macron. Compartim el desig de treballar estretament des de postulats europeistes i progressistes en una aliança de clar rebuig a la ultradreta", tuitejava ahir Pedro Sánchez.
Però Sánchez té clar que a part d'empènyer els socialistes i allargar la mà als liberals cal mantenir també els contactes amb qui ha mogut els fils fins ara. Per això, abans de la cimera de líders a les 15 h també es reuneix amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, en una trobada que tindrà abans d'acudir a la reunió amb la seva família política, on també se suma el primer ministre grec, Alexis Tsipras.