Tensió militar al Pacífic

Nancy Pelosi, a Taiwan: "Els EUA no us abandonarem"

La líder demòcrata marxa de l'illa després d'un viatge que ha fet enfurismar la Xina

La presidenta de la Cambra dels Estats Units, Nancy Pelosi (L) i la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen (R), caminen junts per a una reunió conjunta al Palau Presidencial de la ciutat de Taipei, Taiwan
4 min

BarcelonaDesprés d'un viatge que ha fet enfurismar la Xina, la portaveu de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha abandonat aquest dimecres l'illa de Taiwan per continuar la seva gira asiàtica. La líder demòcrata no ha estat ni vint-i-quatre hores en terres taiwaneses, però aquest temps ha estat suficient per provocar un nou terratrèmol en les relacions, cada cop més deterioriades, entre la Xina i els Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un clar desafiament al govern de la Xina, Pelosi aterrava aquest dimarts a Taiwan, decidida a mostrar el seu suport polític a l'illa amenaçada per Pequín. No l'han fet enrere les amenaces reiterades del govern xinès, que advertia de "serioses conseqüències" i que s'ha atrevit fins i tot a enviar avions de combat a l'estret de Taiwan poques hores abans de l'arribada de Pelosi, en un clar gest "dissuasiu", segons mitjans locals. Ni tampoc l'ha dissuadit el context de tensió que es viu a la regió i que va portar l'exèrcit dels Estats Units a desaconsellar el viatge.

De fet, poc després d'aterrar Pequín ha anunciat el llançament d'"operacions militars dirigides" amb foc real a l'estret de Taiwan que es posarien en marxa aquesta setmana com a resposta. El ministeri de Defensa xinès s'ha posat en alerta màxima –també el taiwanès– i, segons AFP, durant aquest dimarts s'han produït fins a una vintena d'incursions aèries xineses a Taiwan. El govern de Xi Jinping també ha bloquejat temporalment les importacions des de terra taiwanès, un cop important per a l'economia de l'illa si es té en compte que la Xina continental és el primer destí de les seves exportacions.

"Els Estats Units han vingut per deixar clar que no abandonarem Taiwan", ha dit aquest dimecres la líder demòcrata durant la seva trobada amb Tsai Ing-wen, la presidenta taiwanesa. Pelosi ha aprofitat aquesta reunió per subratllar que, ara més que mai, la solidaritat de Washington amb l'illa és "crucial".

Nancy Pelosi, de rosa, en la foto de família amb la delegació del Congrés que visita Taiwan i la delegació encapçalada pel ministre d'Exteriors taiwanès que la va rebre a l'aeroport de Taipei.

El missatge és similar al que, dimarts publicava a Twitter només minuts després d'aterrar a Taipei: "La solidaritat dels Estats Units amb els 23 milions de persones de Taiwan és més important avui que mai, ja que el món s'enfronta a una tria entre l'autocràcia i la democràcia". En una operació comunicativa totalment calculada, es publicava també una peça d'opinió seva al Washington Post per explicar per què lidera "una delegació del Congrés a Taiwan". Unes explicacions del tot pertinents atès el rebombori monumental que ha desfermat la seva visita a l'illa. La decisió de Pelosi –qüestionada fins i tot als Estats Units– complica encara més les deteriorades relacions entre Washington i Pequín i suposa una nova escalada de tensió en un context global cada cop més imprevisible.

La indignació de la Xina, en un moment en què el govern de Pequín és més agressiu que mai en la seva política exterior, generava dubtes entre alguns analistes sobre la conveniència del moviment de Pelosi. Però la representant dels EUA ho tenia clar: "Viatjant a Taiwan honorem el nostre compromís amb la democràcia: reafirmant que les llibertats de Taiwan –i de totes les democràcies– han de ser respectades".

El vol de Pelosi

Taipei

Taiwan

Filipines

Kuala Lumpur

Malàisia

Brunei

Indonèsia

Taipei

Taiwan

Filipines

Kuala Lumpur

Malàisia

Brunei

Indonèsia

Taipei

Taiwan

Filipines

Kuala Lumpur

Malàisia

Brunei

Indonèsia

Foto de família

Després de visitar Singapur i Malàisia, Pelosi s'havia enlairat a Kuala Lumpur (Malàisia) dimarts a les quatre de la tarda (hora local) i ha aterrat a Taipei poc abans de les onze de la nit (hora local), les cinc de la tarda catalanes. La visita a Taipei no era a l'agenda oficial de la seva gira asiàtica, i fins que no va tocar terra a la capital taiwanesa ningú les tenia totes sobre si finalment es produiria. El trajecte de l'avió de la líder demòcrata va ser retransmès gairebé pas a pas pels mitjans internacionals, que el controlaven a través de les webs que permeten seguir les rutes aèries en temps real.

A l'aeroport l'ha rebuda el ministre d'Afers Exteriors taiwanès. La delegació governamental de l'illa i la delegació del Congrés nord-americà liderada per Pelosi s'han fet la fotografia de família de rigor a peu d'avió i han desaparegut de la vista de les càmeres. La ciutat, amb molta expectació davant la seva arribada, també li donava la benvinguda: la torre Taipei 101, un dels edificis més emblemàtics de la ciutat, projectava un missatge a la seva façana en què es llegia "Benvinguda a Taiwan, portaveu Pelosi". Manifestacions en contra de la Xina es van registrar en diversos punts de la capital.

Arrencava així la primera visita en 25 anys d'una portaveu de la Cambra de Representants en actiu, el tercer càrrec polític més important dels Estats Units.

"Jugar amb foc"

En aquest sentit, el ministeri d'Exteriors xinès ha condemnat la visita en un comunicat extens. En el document ataca Washington per haver enviat “un missatge erroni sobre la independència de Taiwan a les forces separatistes”. “Només hi ha una Xina al món, i Taiwan n'és part inalienable. I l'únic govern legítim és el de la República Popular de la Xina”. El gegant asiàtic emfatitza que el culpable de l'augment de les tensions i els desafiaments a l'estret són les autoritats taiwaneses i nord-americanes per “canviar constantment l'statu quo”. “Completar la reunificació de la pàtria és una aspiració comuna dels 1.400 milions de xinesos i un deure de tots els fills xinesos.” Cal recordar que el mateix president xinès, Xi Jinping, va alertar dijous el seu homòleg nord-americà, Joe Biden, en una trucada telefònica, que el viatge de Pelosi equivaldria a “jugar amb foc”.

Unes amenaces que es van repetir dilluns, un dia abans del viatge, quan la Xina va tornar a advertir amb conseqüències "serioses" si Pelosi s'atrevia a fer el moviment. "Ens agradaria dir un altre cop als Estats Units que la Xina està a l'espera, que l'Exèrcit Popular d'Alliberament de la Xina mai s'asseurà ociós, i que la Xina prendrà respostes decidides i contramesures fermes per defensar la seva sobirania i integritat territorial", va dir el portaveu del ministeri d'Afers Exteriors xinès, Zhao Lijian, que també va qualificar la visita de Pelosi a Taiwan d'"una ingerència repugnant en els assumptes interns de la Xina".

stats