1-O
Internacional01/10/2017

"L'estat espanyol ha perdut", "el divorci català" i altres reaccions de la premsa internacional

La violència policial per l'1-O provoca la indignació dels grans mitjans internacionals

P. J. Armengou / Marta Terrasa
i P. J. Armengou / Marta Terrasa

BarcelonaEls principals mitjans de comunicació estrangers s'han fet ressò de la violència policial durant la jornada de vot i han retransmès, minut a minut, els esdeveniments a Catalunya. Mitjans com 'La Repubblica' han informat en directe i des de primera hora del diumenge matí dels preparatius i les primeres votacions; el 'Guardian' també s'hi ha sumat quan s'han produït les primeres càrregues policials i el dilluns ha començat amb editorials contundents.

Estats Units

The Washington Post

La peça critica durament la violència policial davant d’uns ciutadans que no van respondre a les provocacions. El resultat d’aquesta operació, segons el diari, sí que ha aconseguit desmuntar l’operatiu del referèndum però ha convertit la disputa en un "conflicte internacional". El titular i la imatge de capçalera escollida és la de Rajoy, sota un filtre vermell i on s’hi llegeix "els maldecaps d’Espanya". Un titular adient si tenim en compte que l’editorial arremet durament contra el discurs de Rajoy, al qual titllen d’"impossible" a l’hora de negociar amb els catalans.

CNN

Després de titular la seva segona peça de diumenge a la nit com "La vergonya d'Europa" i d'un exhaustiu seguiment per part dels periodistes Vasco Cotovio, Isa Soares i Hilary Clarke, la CNN ha fet un balanç del referèndum. La peça admet que Catalunya i Espanya necessiten parlar, però que es farà difícil en el moment que Madrid qualifica el referèndum de "farsa". El mitjà assegura que la celebració del referèndum ha ampliat la distància que els separava, fent improbable un diàleg.

Cargando
No hay anuncios

'The New York Times'

Més enllà de la cobertura feta pel diari, amb un corresponsal i dos enviats especials a Catalunya, el diari ha signat aquest dilluns una editorial sobre el procés. Segons el NYT, reduir el conflicte a una "confrontació entre Madrid i Barcelona" és ignorar les complexitats socials, la manca de compromís polític des de Madrid i el bagatge històric del moviment independentista, que segons el rotatiu no se pot explicar en termes "econòmics ni polítics". El diari critica que els polítics, en la seva poca disposició a fer política, han polaritzat una societat que fa set anys no tenia tal interès.

Regne Unit

'Financial Times'

El diari econòmic 'Financial Times' ha seguit al llarg del dia els esdeveniments a Catalunya, i dilluns portarà la noticia en la portada en paper. Al titular, el rotatiu destaca "Centenars de ferits mentre la policia ataca els col·legis electorals del vot català". A la fotografia, una imatge repetida durant el dia per detractors i partidaris de la resposta violenta de la policia espanyola: en primer pla, un pare amb el seu fill són apartats de la concentració per la Guàrdia Civil, en segon pla un jove és detingut i reduït amb violència pels agents".

Cargando
No hay anuncios

'The Guardian'

El principal diari anglès i un dels més prestigiosos del món, 'The Guardian', ha publicat aquest diumenge al vespre un editorial titulat "L'estat espanyol ha perdut". El text, que representa la línia editorial del diari, parla de "brutalitat policial" i es pregunta: "Poden Madrid i el moviment pro independència trobar un camí de tornada?"

El diari titulava aquest diumenge: "Tots els ulls sobre Catalunya mentre arriba el dia del referèndum". El diari destaca que "Espanya es prepara per a un desafiament sense precedents a la seva unitat territorial, ja que el govern regional català ha convocat un referèndum d'independència que ha sigut suspès pel tribunal constitucional del país i ha hagut de bregar amb una sèrie de cops devastadors per part del govern central a Madrid".

Cargando
No hay anuncios

El 'Guardian' ha demanat als lectors, i en especial als que viuen a Catalunya, que comparteixin amb el mitjà fotografies i vídeos de la jornada del referèndum. "Volem que la gent que hi ha a Espanya ens faci saber coses sobre el referèndum per la independència organitzat per la Generalitat de Catalunya. Explica'ns com es desenvolupa el dia", escriu el diari, que afegeix: "La vostra seguretat és més important. No us arrisqueu per registrar o compartir la vostra història".

'The Telegraph'

El diari 'The Telegraph' ha encarregat a tres periodistes la cobertura digital dels fets a Catalunya. Hannah Strange ho ha fet des de Barcelona, James Badcock des de Madrid i Helen Nianias des del Regne Unit. El contingut més viralitzat del diari respecte a la repressió policial pel referèndum, però, ha sigut una il·lustració. A la imatge es combina la icònica fotografia del milicià abatut durant la Guerra Civil (obra de Robert Cappa), i un dibuix de la Policia Nacional.

Cargando
No hay anuncios

'The Independent'

La periodista Natasha Salmon, periodista del diari anglès 'The Independent', també està seguint en directe els esdeveniments històrics a Catalunya. El mitjà obre la seva plana web amb un seguiment en directe que titula: "La policia antidisturbis dispara bales de goma mentre s'impedeix que la web arribi als centres de votació del referèndum de Catalunya". Per la seva banda, els periodistes Jon Sharman i May Bulman estan retransmetent en directe amb vídeos i text les accions policials arreu de Barcelona. L'enllaç ja ha sigut compartit més de mil vegades.

França

'Libération'

El popular 'Libé', un dels principals diaris de França, porta tota la jornada retransmetent en directe els esdeveniments a Catalunya. El diari ha dedicat el seu editorial a la violència policial i l'ha titulat "La derrota de Mariano Rajoy". Al text, el mitjà es pregunta "que pot haver passat pel cap del govern espanyol per pensar que una neutralització violenta [...] arreglaria aquest assumpte?". 'Libération' considera que les imatges d'aquest diumenge són "desastroses per a ell [Rajoy] i per a la causa espanyolista". "No és la unitat d'Espanya el que està sent atacat, sinó la democràcia", conclou el diari. L'editorial aconsella a l'executiu espanyol que no prengui "aquest sagnant camí" i recomana a la Unió Europea que l'hi recordi a Rajoy. La repressió del referèndum també és la principal noticia de la portada i almenys un dels temes més vistos del dia també ho és.

Cargando
No hay anuncios

Cap a final del dia, el diari ha publicat la portada del rotatiu pel dilluns 2 d'octubre. "Catalunya: el cop de força", titula 'Libération'. El diari destaca: "Urnes confiscades, manifestants colpejats, trets de pilotes de goma... Madrid ha reprimit durament el vot sobre la independència".

Israel

'Ynet'

La visió dels diaris israelians és de gran rellevància per al moviment independentista. L'estat jueu és dels pocs que s'ha mostrat favorable al procés d'autodeterminació català. Aquest diumenge, 'Ynet', el principal mitjà en hebreu al país, ha publicat una noticia titulada "Espanya, la vergonya d'Europa".

Cargando
No hay anuncios

Itàlia

'La Repubblica'

El diari italià 'La Repubblica' està sent un dels més actius en el seguiment de l'1-O. A l'edició en paper, el rotatiu destaca en portada el "desafiament final de Catalunya" i que "Madrid segresta els llocs electorals". La fotografia és per a un manifestant de la concentració unionista de dissabte increpant un mosso d'esquadra, que aixeca les mans. A internet, el diari dedica la part superior de la portada a fer un seguiment en directe dels esdeveniments a Catalunya. El referèndum té una secció pròpia al diari, que està portant a terme un gran desplegament informatiu entorn de l'1-O.

Els enviats especials del diari, Ilaria Carra i Omero Ciai, destaquen l'ambient festiu de la jornada i els aplaudiments als Mossos d'Esquadra. La peça principal del seguiment en directe titula amb les declaracions del Govern, que assegura que es pot votar a qualsevol lloc i que fins i tot es podrà votar amb paperetes impreses a casa.

Cargando
No hay anuncios

Alemanya

BILD

El principal mitjà d'Alemanya titulava aquest diumenge la seva noticia sobre els fets succeïts durant l'1-O amb següent cita: "Mai oblidaré l'odi de les seves mirades". "Han somiat amb el seu nou estat "Catalunya", ignorant totes les advertències [...]. Esperaven una oposició del govern central espanyol; però ningú no s'esperava aquesta sagnant violència al referèndum", comença l'article del BILD.