Estats Units

L'autor de la cançó de Barri Sèsam lamenta que s'utilitzés per torturar presos a Guantánamo

El compositor Chritopher Cerf és el protagonista del documental 'Songs of War', que explica com l'exèrcit nord-americà utilitzava la coneguda melodia per martiritzar els seus detinguts

Compositor de la música de Barri Sèsam, Christopher Cerf
Ara
31/05/2012
2 min

BarcelonaEl compositor Chritopher Cerf, autor de la música de Barri Sèsam, lamenta en un documental que la seva peça més reconeguda hagi estat un dels mecanismes per torturar presos a Guantánamo. El film, emès per Al-Jazira, s'anomena 'Songs of War' i documenta com els soldats nord-americans han utilitzat la música per destruir la moral dels seus presos i aconseguir, fins i tot, que s'inculpin.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El 2003 es va saber que els serveis d'intel·ligència dels Estats Units torturaven els detinguts a Guantánamo i a Abu Ghraib (Iraq) amb la música de Barri Sèsam. Un investigador pels drets humans, Thomas Keean, explica a 'Songs of War' que els presoners estaven obligats a posar-se els auriculars i es quedaven a soles lligats en cadires "durant hores i, fins i tot, dies escoltant repetidament la música en un to molt alt". Un exdetingut de Guantánamo, Mozzam Begg, confirma aquesta versió i assegura que aquesta "va ser una de les pitjors tortures" a què s'enfrontaven.

Atordit per aquest abús de la seva obra, Cerf va fer una recerca per obtenir més informació sobre com funcionava aquest mitjà de tortura. "Va ser fascinant per mi aquest tema. D'una banda, m'horroritzava el fet que la meva música s'hagués utilitzat d'una manera tan perversa, però d'altra banda m'interessava saber com es pot fer això", explica Cerf.

El documental pren Cerf com el protagonista i l'acompanya en el seu camí per descobrir què és el que fa que la música es converteixi en un poderós estimulant per a aquests fins perversos. En el procés, el compositor parla amb soldats, psicòlegs i presos torturats i s'assabenta de com l'exèrcit ha estat fent servir la música com una arma potent durant centenars d'anys.

stats