Internacional08/02/2016

Tombuctú reneix del seu fang

La ciutat de Mali celebra la recuperació de part del patrimoni destruït pels islamistes el 2012

Marta Rodríguez
i Marta Rodríguez

BarcelonaEl triomf de la cultura i la tolerància. Després de la seva destrucció, la ciutat de Tombuctú, al nord desèrtic de Mali, ha recuperat gran part de la seva rica herència, perduda per la bogeria islamista. A mitjans del 2012, milicians islamistes d'Ansar al Din -grup vinculat a Al-Qaida- va destruir les famoses mesquites d'aquesta localitat que fa 900 anys ja eren un focus de coneixement. Tombuctú ha renascut de les seves cendres, o potser millor, del fang perquè de fang eren els edificis emblemàtics destruïts i de fang són els sis refets.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El de Tombuctú ha estat un duríssim cop. Catalogades com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des del 1998, els islamistes van destruir i reduir a pols 14 mesquites i madrasses del segle XV i XVI que guardaven els coneguts manuscrits. Deien, que eren un altar per a la "idolatria" perquè els temples no s'ajustaven a la lectura que fan de l'islam. Amb pales, a cops i amb explosius i davant de la incredulitat i incapacitat de reaccionar de la població civil, temerosa de la violència, es va acabar amb una de les ciutats més idealitzades pels occidentals i que durant segles va ser una capital cultural i econòmica gràcies al comerç de la sal.

Cargando
No hay anuncios

La 'resurrecció' de Tombuctú es va fer dissabte, en un acte celebrat a a la gran mesquita de Djingareyber que va amb les primeres llums del dia. Es tractava també de resacralitzar mausoleus i mesquites, així que es va incloure en el programa el sacrifici d'animals i la lectura de versos alcorànics pensats per donar un missatge de cohesió i de rebuig de la intolerància i el fonamentalisme religiosos, segons paraules de Lazare Eloundou de la UNESCO. "És un poderós símbol de la pau", va afirmar Sane Chirfi, en representació de la família que s'ocupa del mausoleu d'Alpha Moya, un dels primers que va ser destruït pels islamistes. Chirfi va recuperar simbòlicament les claus de l'edifici, en un gest que es va repetir amb les altres famílies que s'encarreguen de tenir cura dels edificis sagrats.

La reconstrucció dels sis edificis va començar el 2014 i s'ha fet seguint els mètodes tradicionals de la ciutat, ja que s'ha mantingut el característic fang amb què es reconeix Tombuctú. El procés volia ser el màxim de fidel al patrimoni destruït i per això els paletes i arquitectes han estat treballant frec a frec amb els vells de la ciutat i s'han basat amb fotografies antigues.

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel, ja s'ha començat també amb la digitalització dels manuscrits que els tuaregs van poder salvar gairebé de forma miraculosa quan van prendre el control de la ciutat nou mesos després. La majoria de documents, que recopilen la història d'Al Andalus en hebreu, àrab i castellà, es van poder amagar en un lloc segur.

Tombuctú i la seva destrucció han representat ja una fita en la història perquè per primer cop el Tribunal Penal Internacional de l'Haia s'ha personat contra un presumpte responsable de la destrucció del patrimoni, equiparant-la a "crims de guerra". El govern de la veïna Níger va lliurar l'any passat a la cort de l'Haia Ahmad Al-Mahdi Al Faqi, per suposadament haver ordenat l'atac i la profanació dels monuments històrics d'haver ordenat la destrucció dels edificis sagrats de la ciutat.