L'autor de la matança d'Orlando va dir que actuava en nom de l'Estat Islàmic
Un ciutadà nord-americà fill d'afganesos ha obert foc en una discoteca LGBT i ha deixat almenys 50 morts i 53 ferits. Ha estat abatut per les forces especials després d'haver-se atrinxerat a la sala amb ostatges. S'ha declarat l'estat d'emergència
BarcelonaDesprés de declarar la seva lleialtat a l'Estat Islàmic (EI) en una trucada als serveis d'emergència, un home ha obert foc aquest diumenge a la matinada contra una discoteca LGTB d'Orlando on se celebrava una festa llatina. Ha deixat almenys una cinquantena de morts i uns 53 ferits. Es tracta del tiroteig més mortífer de la història dels Estats Units i la pitjor massacre des dels atemptats de l'11 de setembre del 2001.
L'agència de propaganda de l'EI, Amaq, ha reivindicat l'atac assegurant que "ha estat fet per un combatent de l'Estat Islàmic".
L'autor ha estat identificat com a Omar Matten, un ciutadà nord-americà de 20 anys que vivia a Fort Piece. Les autoritats estan investigant si realment tenia cap vinculació amb la milícia jihadista d'Abu Bakr al-Baghdadi. La parella que va perpetrar l'atac en un centre de rehabilitació de San Bernardino (Califòrnia) al desembre també havia dit que actuava en nom de l'EI però els investigadors van arribar a la conclusió que no tenien cap contacte real amb el grup.
L'home ha entrat disparant al local, ha pres ostatges i ha provocat una massacre. S'ha declarat l'estat d'emergència. L'establiment, el Pulse Club, és una discoteca LGTB (gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals).
La policia d'Orlando ha dit que considera el tiroteig "un acte terrorista". L'assaltant portava un fusell d'assalt, una pistola i "algun tipus d'artefacte explosiu". El president dels Estats Units, Barack Obama, ha parlat d'acte "de terror i d'odi" però ha dit que se n'estaven investigant les motivacions exactes.
Un portaveu de la policia ha informat que hi havia un agent dins la discoteca, que s'ha enfrontat a trets amb l'agressor. L'home s'ha atrinxerat en una altra zona del local i ha fet ostatges. L'agressor ha estat abatut en l'operació policial de rescat.
We can confirm this is a mass casualty situation. Support from local/state/federal agencies. We expect to brief media shortly
— Orlando Police (@OrlandoPolice) 12 de juny de 2016
Cap a les cinc de la matinada s'ha sentit una explosió controlada. La policia ha enviat un robot a dins del local per buscar-hi més explosius.
Tant el candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, com la demòcrata, Hillary Clinton, han mostrat a través de Twitter la seva consternació per l'atac.
En començar el tiroteig, a través del seu compte de Facebook, els responsables del club han demanat en un 'post': "Sortiu tots i no pareu de córrer".
La policia ha enviat al lloc un equip d'artificiers.
Un home que afirma haver escapat del local ha revelat que "la gent cridava que hi havia morts" i que ha vist com treien ferits en lliteres. "Déu vulgui que tothom se'n surti. Aquesta nit era per passar-nos-ho bé. Un minut més i estaríem ferits o encara pitjor".
Un testimoni entrevistat per Sky News ha explicat que hi havia un centenar de persones al local quan l'agressor ha entrat a la sala i ha començat a disparar al sostre i contra la multitud. No ha pogut confirmar si hi havia més d'un atacant. "Hem sentit els trets i ens hem tirat a terra. De cop s'ha fet el silenci i hem sortit corrents. La sala era totalment plena", ha dit Ricardo Negron. L'establiment celebrava una festa llatina.
Els ferits han estat traslladats a un hospital pròxim, que ha quedat tancat per atendre només les víctimes del tiroteig.
Les televisions locals emeten entrevistes de familiars dels clients que s'han desplaçat angoixats al lloc i als hospitals pròxims. Una dona ha dit que ha anat al lloc en rebre una trucada de la seva filla que l'informava del tiroteig i li demanava que l'anés a buscar. Una altra dona ha explicat a la CNN que la nòvia del seu fill "ha trucat per dir que estava ferida de bala, plorant".
L'atac arriba després que divendres a la nit la cantant Christina Grimmie, de 22 anys i exconcursant del programa 'The Voice', fos assassinada a trets mentre signava autògrafs després d'un concert també a Orlando. L'agressor, de 27 anys, es va suïcidar un minuts després.
Un altre cop, la xacra de les armes
El 2015 hi va haver 372 tirotejos massius als Estats Units, amb un total de 475 morts i 1.870 ferits, segons la web Mass Shooting Tracker. Es considera un tiroteig massiu quan hi ha més de quatre víctimes.