L'autor de la matança d'Orlando va dir que actuava en nom de l'Estat Islàmic

Un ciutadà nord-americà fill d'afganesos ha obert foc en una discoteca LGBT i ha deixat almenys 50 morts i 53 ferits. Ha estat abatut per les forces especials després d'haver-se atrinxerat a la sala amb ostatges. S'ha declarat l'estat d'emergència

Imatge externa del lloc del tiroteig
Ara
12/06/2016
3 min

BarcelonaDesprés de declarar la seva lleialtat a l'Estat Islàmic (EI) en una trucada als serveis d'emergència, un home ha obert foc aquest diumenge a la matinada contra una discoteca LGTB d'Orlando on se celebrava una festa llatina. Ha deixat almenys una cinquantena de morts i uns 53 ferits. Es tracta del tiroteig més mortífer de la història dels Estats Units i la pitjor massacre des dels atemptats de l'11 de setembre del 2001.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'agència de propaganda de l'EI, Amaq, ha reivindicat l'atac assegurant que "ha estat fet per un combatent de l'Estat Islàmic".

L'autor ha estat identificat com a Omar Matten, un ciutadà nord-americà de 20 anys que vivia a Fort Piece. Les autoritats estan investigant si realment tenia cap vinculació amb la milícia jihadista d'Abu Bakr al-Baghdadi. La parella que va perpetrar l'atac en un centre de rehabilitació de San Bernardino (Califòrnia) al desembre també havia dit que actuava en nom de l'EI però els investigadors van arribar a la conclusió que no tenien cap contacte real amb el grup.

L'home ha entrat disparant al local, ha pres ostatges i ha provocat una massacre. S'ha declarat l'estat d'emergència. L'establiment, el Pulse Club, és una discoteca LGTB (gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals).

La policia d'Orlando ha dit que considera el tiroteig "un acte terrorista". L'assaltant portava un fusell d'assalt, una pistola i "algun tipus d'artefacte explosiu". El president dels Estats Units, Barack Obama, ha parlat d'acte "de terror i d'odi" però ha dit que se n'estaven investigant les motivacions exactes.

Un portaveu de la policia ha informat que hi havia un agent dins la discoteca, que s'ha enfrontat a trets amb l'agressor. L'home s'ha atrinxerat en una altra zona del local i ha fet ostatges. L'agressor ha estat abatut en l'operació policial de rescat.

We can confirm this is a mass casualty situation. Support from local/state/federal agencies. We expect to brief media shortly

— Orlando Police (@OrlandoPolice) 12 de juny de 2016

Cap a les cinc de la matinada s'ha sentit una explosió controlada. La policia ha enviat un robot a dins del local per buscar-hi més explosius.

Tant el candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, com la demòcrata, Hillary Clinton, han mostrat a través de Twitter la seva consternació per l'atac.

En començar el tiroteig, a través del seu compte de Facebook, els responsables del club han demanat en un 'post': "Sortiu tots i no pareu de córrer".

La policia ha enviat al lloc un equip d'artificiers.

Un home que afirma haver escapat del local ha revelat que "la gent cridava que hi havia morts" i que ha vist com treien ferits en lliteres. "Déu vulgui que tothom se'n surti. Aquesta nit era per passar-nos-ho bé. Un minut més i estaríem ferits o encara pitjor".

Imatges de l'exterior del lloc del tiroteig

Un testimoni entrevistat per Sky News ha explicat que hi havia un centenar de persones al local quan l'agressor ha entrat a la sala i ha començat a disparar al sostre i contra la multitud. No ha pogut confirmar si hi havia més d'un atacant. "Hem sentit els trets i ens hem tirat a terra. De cop s'ha fet el silenci i hem sortit corrents. La sala era totalment plena", ha dit Ricardo Negron. L'establiment celebrava una festa llatina.

Els ferits han estat traslladats a un hospital pròxim, que ha quedat tancat per atendre només les víctimes del tiroteig.

Les televisions locals emeten entrevistes de familiars dels clients que s'han desplaçat angoixats al lloc i als hospitals pròxims. Una dona ha dit que ha anat al lloc en rebre una trucada de la seva filla que l'informava del tiroteig i li demanava que l'anés a buscar. Una altra dona ha explicat a la CNN que la nòvia del seu fill "ha trucat per dir que estava ferida de bala, plorant".

L'atac arriba després que divendres a la nit la cantant Christina Grimmie, de 22 anys i exconcursant del programa 'The Voice', fos assassinada a trets mentre signava autògrafs després d'un concert també a Orlando. L'agressor, de 27 anys, es va suïcidar un minuts després.

Un altre cop, la xacra de les armes

El 2015 hi va haver 372 tirotejos massius als Estats Units, amb un total de 475 morts i 1.870 ferits, segons la web Mass Shooting Tracker. Es considera un tiroteig massiu quan hi ha més de quatre víctimes.

stats