TikTok va preveure la invasió d'Ucraïna
Analistes militars han utilitzat les xarxes socials per avaluar la magnitud del desplegament militar rus a la frontera ucraïnesa
BarcelonaDes de fa mesos, molts analistes militars segueixen amb atenció la xarxa social TikTok. Tot i ser una de les preferides dels adolescents i joves d'arreu del món –poden passar-s'hi hores mirant i penjant vídeos de balls, receptes de cuina, bromes o consells sobre moda i maquillatge–, la majoria dels experts en defensa hi busquen una altra cosa: vídeos de tancs russos.
Des de l'inici del desplegament de tropes russes al llarg de la frontera amb Ucraïna el setembre passat, TikTok ha sigut una font d'allò més fiable per a analistes de centres de recerca en polítiques de defensa. De fet, quan Rússia va començar a desplaçar material militar cap a regions frontereres, immediatament s'hi van multiplicar els vídeos de trens carregats de tancs, camions, blindats i peces d'artilleria gravats des de diversos punts del territori rus.
Molts analistes i experts avaluen els conflictes gràcies al que s'anomena OSINT (open-source intelligence, o intel·ligència de fonts obertes), és a dir, informació procedent de canals fiables però alhora oberts o de fàcil accés. Entre aquests canals, en el camp militar hi ha habitualment imatges de satèl·lits comercials, fotografies o vídeos publicats als mitjans de comunicació, entre d'altres. Ja fa anys que les xarxes socials són una font OSINT més, però en aquest conflicte han obtingut encara més importància que en conflictes anteriors, com els de Síria, l'Afganistan o l'Alt Karabakh.
Les raons són diverses. En primer lloc, el desplegament de tropes russes és probablement el més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial, amb gairebé 200.000 efectius mobilitzats entre exèrcit, forces aèries, marina i guàrdia nacional. Això fa que la quantitat de moviments de tropes i de vehicles sigui molt elevada i que, per tant, siguin molt més fàcil de detectar pels ciutadans. En segon lloc, Rússia, Bielorússia i Ucraïna tenen bones xarxes de telefonia i accés a internet, i el gran gruix de la població té telèfons amb càmeres i està avesat a fer servir les xarxes socials. En tercer lloc, el transport de tot el material militar s'ha fet en gran part per ferrocarril i s'han desplaçat una gran quantitat d'unitats procedents de tot el país, fins i tot des de les regions orientals de la Sibèria, per la qual cosa molts combois militars han fet milers de quilòmetres fins a arribar als límits amb Ucraïna, on estan estacionats.
Prediccions correctes
Ben aviat, alguns comptes de Twitter es van dedicar a recopilar i compartir vídeos de TikTok. Aquests vídeos van anar confirmant el que alguns analistes ja havien començat a predir a la tardor: el Kremlin tenia pensat envair Ucraïna. De fet, alguns experts de think tanks nord-americans independents ja deien al desembre que la invasió era gairebé inevitable i que el president rus, Vladímir Putin, ja havia pres la decisió d'atacar el seu país veí amb la intenció d'imposar-hi un canvi de règim.
"El desplegament militar rus ens diu que els líders polítics russos han dirigit les forces armades a preparar-se per una operació militar a gran escala", va dir en una conferència online amb la Universitat de Stanford del 13 de gener passat Michael Kofman, investigador del think tank Center for Naval Analyses i un dels analistes que van utilitzar la informació OSINT per predir correctament la invasió. "Crec que Rússia pot haver decidit en principi envair Ucraïna però encara no haver-s'hi compromès", va afegir. Altres analistes que van enviar missatges similars van ser Rob Lee, un ex marine nord-americà i ara doctorand al departament d'estudis de la guerra del King's College de Londres, o Konrad Muzyka, analista de la consultora de defensa Rochan Consulting. Tots ells es van basar, entre altres fonts, en informació procedent de les xarxes socials.
Les imatges de TikTok van continuar confirmant el que els experts veien a través d'altres fonts, com ara les imatges per satèl·lit de bases militars. Els vídeos durant la tardor i fins a principis de gener mostraven sobretot material pesat en trens travessant el país des de Sibèria, el Caucas i els Urals cap a Ucraïna. El pas següent va ser veure aquestes grans quantitats de material dins de territori de Bielorússia, en principi per participar en les maniobres conjuntes entre els exèrcits rus i bielorús que van tenir lloc fa unes setmanes. De fet, aquests analistes van destacar que la quantitat d'unitats desplegades a Bielorússia era massa gran per limitar-se a un seguit de maniobres i que s'utilitzaria territori bielorús com a punt d'entrada a Ucraïna, com ha acabat passant.
Del tren a la carretera
Amb el pas dels dies, però, a mitjans de gener els vídeos van deixar de mostrar trens i van passar a mostrar tancs i camions per carreteres de les regions russes pròximes a Ucraïna dirigint-se a bases militars, un fet que van corroborar les imatges per satèl·lit d'aquestes bases. Els analistes van avisar que en el moment que l'OSINT mostrés l'arribada d'unitats de suport –transport, combustible, ambulàncies, hospitals de campanya– i, per acabar, de tropes, voldria dir que el desplegament era total i que seria gairebé impossible que el govern rus es fes enrere de la seva intenció d'entrar per la força a Ucraïna.
Per acabar, un passeig per TikTok els últims dies mostrava tancs, blindats i canons russos als vorals de les carreteres i en camps a escassos quilòmetres de la frontera, amb tot el material i la munició necessaris per entrar en combat degudament carregat. En aquesta xarxa social, així com a Instagram, Snapchat o Facebook, molts soldats penjaven vídeos amb les seves unitats o acomiadant-se dels seus familiars. Les localitzacions i les insígnies dels uniformes dels soldats permetien als analistes esbrinar on estaven desplegades moltes unitats.
Els vídeos de tancs russos van ser tan comentats entre la comunitat d'experts militars que fins i tot es parlava irònicament de TankTok per referir-se a aquesta xarxa social. Ara bé, com que les xarxes socials són un camp de mines de notícies falses i imatges manipulades, els analistes havien de verificar i contrastar els vídeos. També ubicar-los exactament fent servir Google Maps o Google Street, a més d'imatges per satèl·lit. Com que aquestes aplicacions mostren imatges de carreteres i carrers, els analistes hi podien identificar edificis, antenes o senyals que concordessin amb el que veien als vídeos de les xarxes.
Les informacions OSINT no s'han limitat només a les xarxes. Webs de seguiment de vols han permès identificar en directe els trajectes exactes d'avions militars, tant de combat com de reconeixement, sobre territori ucraïnès des de fa mesos, una informació que donava pistes sobre el nivell d'activitat sobre el terreny.