Theresa May intentarà formar govern en minoria
Downing Street anuncia que May comunicarà a la reina que podrà formar govern
LONDRESCop dur per a Theresa May. La primera ministra britànica conservadora ha sigut la gran derrotada de les eleccions generals celebrades aquest dijous al Regne Unit. Tot i que el seu partit ha sigut el més votat, i el que hauria obtingut més escons (318), quan encara falta el recompte definitiu, ha perdut la majoria absoluta (330) que tenia en el moment de convocar-les. Theresa May té prevista per aquest migdia una visita a Buckingham Palace per demanar permís a la reina Isabel II per formar govern.
Una aposta fallida
L’aposta personal, i del tot innecessària, que va llançar a finals d’abril en avançar les eleccions per aconseguir un "govern fort i estable" amb què afrontar les negociacions del Brexit, s’ha esvaït. I amb l'aposta, el seu crèdit. De fet, la seva carrera política sembla sentenciada. Els laboristes, per la seva banda, haurien aconseguit 261 escons (21 més dels que tenien fins ara), molt per sobre de les expectatives i del que esperaven prominents figures de la formació.
En les primeres hores d’avui, la diputada electa 'tory' Lucy Frazer ja ha afirmat davant les càmeres de la BBC que May "ha de considerar la seva posició, després d’una nit horrible", un llenguatge que dins les files conservadores és una invitació al regicidi. Però sembla que la dimissió de May no tindrà efecte en les pròximes hores o dies. Si May es retarda en la formació de govern, les converses amb la Unió Europea podrien arribar a ajornar-se. En qualsevol cas, May tindria les mans molt lligades. A la pràctica, al Parlament només podrà comptar com a aliats segurs amb els unionistes nord-irlandesos del DUP, amb qui, segons la BBC, la conservadora ja negocia en aquest moments.
Amb una cara que reflectia la veritable dimensió de la catàstrofe política a què s'enfrontava, May ha assegurat que aportarà "estabilitat, que és el que necessita el país" en aquests moments. A primera hora d'aquest divendres al matí, cap dels grans pesos pesants del partit (Boris Johnson, David Davis, Amber Rudd o Philip Hammond) no s'ha pronunciat encara sobre el futur de la fins ara 'premier'.
A l’altra banda de la balança, qui en surt molt reforçat, tot i no acostar-se ni de lluny als escons dels 'tories', és el fins ara discutit líder del partit laborista, Jeremy Corbyn. En les primeres hores d’avui, en el moment de ser declarat guanyador del districte d’Islington, Corbyn ha demanat la immediata dimissió de May: "Aquesta elecció va ser convocada per la primera ministra per guanyar una àmplia majoria, per assegurar la seva autoritat. He anat d'una punta a l'altra del país durant les darreres setmanes, he parlat amb un munt de gent; i sabeu què? La política ha canviat. I la política no tornarà a la caixa on era abans. El que ha passat és que la gent ha dit que ja n’hi ha prou d'austeritat, de retallades en la inversió pública, d'infrafinançar el sistema de salut i les escoles, i de no donar als joves les oportunitats que es mereixen. La gent ha votat per l’esperança en el futur i ha girat l’esquena a l’austeritat. I si hi ha un missatge dels resultats d'aquesta nit és que la primera ministra ha de dimitir".
Alex Salmond perd l'escó
La nit electoral ha donat altres grans sorpreses, que en la seva gran majoria s'han concentrat a Escòcia. Quan encara falten 36 districtes electorals per declarar, el Partit Nacional Escocès (SNP, en les sigles en anglès) ha sofert importants pèrdues, tant en nombre d'escons (22) com en els diputats que han caigut. Els més rellevants són Alex Salmond, ex primer ministre d'Escòcia; Angus Robertson, fins ara líder de l'SNP a la Cambra dels Comuns, i George Kerevan, un parlamentari que s'havia significat molt en la defensa del procés independentista català. Paradoxalment, però, malgrat la disminució del nombre de diputats independentistes de 56 a 34, la influència del partit en els afers de Westminster pot ser molt més alta, si es tenen en compte els resultats finals.
Una altra de les figures prominents del Parlament que ha perdut l'escó ha sigut Nick Clegg, diputat liberaldemòcrata durant dotze anys per Sheffield. Clegg havia sigut vice primer ministre de la coalició amb David Cameron. La nit, per als liberaldemòcrates, ha sigut desigual: han recuperat terreny a Escòcia, però n'han perdut a Anglaterra. Vince Cable, exministre de negocis de l'esmentada coalició, ha recuperat el seu escó a l'oest de Londres. I en ser declarat ha advertit: "Tota l'estratègia del Brexit s'ha de repensar".
Qui ha sortit immediatament a respondre-li, i a valorar els resultats electorals, ha sigut l'exlíder del UKIP, Nigel Farage. En diferents piulades, ha advertit del perill en què entra el procés del Brexit després que de la jornada electoral n'hagi sorgit un Parlament sense majoria absoluta. Paul Nuttall, líder del UKIP ha dimitit aquest migdia: "Necessitem noves idees". Nuttal ha dit que el UKIP seguirà sent la garantia del Brexit.
Les eleccions celebrades dijous són les primeres des del 1970 en què els dos partits majoritaris concentren més del 80% dels vots, 43% per als conservadors i 40% per als laboristes.