Theresa May fa efectiva la seva dimissió com a líder 'tory' sense cap compareixença ni comunicat públic
La 'premier' seguirà en funcions fins que el partit triï un nou cap, la tercera setmana de juliol
LondresTheresa May marxa de Downing Street barallant-se amb membres del seu govern, la mateixa dinàmica que ha sostingut en els quasi tres anys que ha durat el seu regnat. I marxa, esclar, encotillada i disminuïda pel Brexit, en última instància el motiu de la seva caiguda, forçada pels pesos pesants del Partit Conservador davant el fracàs rotund de complir amb la data, el 29 de març del 2019, que ella mateixa va fixar fa dos anys i mig com a sortida del país de la Unió Europea.
Així, tal com va anunciar fa dues setmanes, May ha fet efectiva aquest divendres la seva dimissió com a cap dels 'tories', mitjançant una carta que ha enviat al president de la formació. No hi ha hagut cap compareixença pública ni cap comunitat. L'adeu oficial de May ha tingut un perfil molt baix, en una setmana plena d'esdeveniments molt rellevants: la visita d'estat de Donald Trump, president dels Estats Units, i els actes de commemoració del 75è aniversari del Desembarcament de Normandia.
Entre bambolines, però, la guerra interna amb diferents sectors del seu partit continua, i així seguirà fins que faci la mudança, la tercera setmana de juliol. Segons publica aquest divendres el 'Financial Times', els pròxims dies May tenia la intenció de fer anuncis rellevants pel que fa a inversió en escoles i universitats, amb la voluntat de deixar algun llegat més que les tres històriques derrotes al Parlament quan intentava segellar l'acord del Brexit pactat amb la UE el passat 25 de novembre.
Però el ministre del Tresor, Philip Hammond, s'hi ha negat en rodó. Hammond no vol posar a disposició de May el fons de reserva de 10.000 milions de lliures que el cap dels comptes públics ha aconseguit estalviar per a qualsevol eventualitat en cas que el Regne Unit abandoni la Unió Europea sense un acord el 31 d'octubre.
Aquest últim estira-i-arronsa entre el 10 de Downing Street i el número l'11 –la residència oficial del ministre del Tresor és a tocar de la de la cap del govern– resumeix perfectament l'estat de paràlisi de la política britànica, tenallada per la dificultat de complir amb el resultat del referèndum del 2016. De retruc, la resta de l'acció política de l'executiu que el juliol del 2016 va prendre les regnes després del no a la UE s'han vist afectades fins a la més absoluta de les inoperàncies.
Dilluns vinent s'obre formalment la cursa per trobar el relleu de May. De moment, onze candidats tenen la intenció de saltar a la pista. El mateix dilluns, a les 17 h, hora de Londres, es coneixeran quins d'aquests han aconseguit els suports de, com a mínim, vuit diputats, fet que els donarà el dret d'alinear-se a la graella de sortida.