Theresa May convoca eleccions anticipades per al 8 de juny
La 'premier' britànica justifica la decisió per enfortir el govern davant la negociació del Brexit. Els comicis poden esdevenir la revàlida del referèndum
LONDRESEn una compareixença feta davant del número 10 de Downing Street, la primera ministra britànica, Theresa May, acaba d'anunciar que convoca eleccions generals anticipades per al proper 8 de juny. L'anunci es produeix després d'haver posat en marxala sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el 28 de març. "En aquests moments hi hauria d'haver unitat, però, per contra, hi ha ha divisió. El país està unit, però Westminster no", ha afirmat May.
May ha explicat que necessita unes eleccions perquè "diversos partits s'oposen als plans del govern sobre el Brexit". El Partit Laborista ha amenaçat de votar en contra de la decisió final. L'SNP s'oposa del tot al procés negociador que ha engegat el govern i ha plantejat la celebració d'un segon referèndum d'independència. La líder britànica ha afegit que "no està preparada perquè els seus oponents posin en risc les negociacions del Brexit". Les eleccions són "l'única manera de garantir l'estabilitat per als propers anys", ha dit. I ha reblat: "És el moment de tenir un govern fort".
La primera ministra britànica trenca així la reiterada promesa de no fer el pas, a què es va comprometre des que va arribar a Downing Street, poques setmanes després del referèndum del Brexit, a mitjans del mes de juliol passat.
A hores d'ara, els conservadors compten amb una estreta majoria de 16 diputats. Les enquestes mostren una diferència de fins a 20 punts en relació amb els laboristes. Si aquesta dada fos ratificada per les urnes, el laborisme patiria la més gran desfeta en més de tres dècades.
La primera reacció a l'anunci ha estat la del líder liberaldemòcrata, Tim Farron, a través del seu compte de Twitter. Farron ha assegurat que és el moment de canviar el rumb que ha pres el govern en relació amb el Brexit.
Demà, el govern durà una moció al Parlament per provocar la convocatòria d'eleccions. Fins ara, els períodes parlamentaris són fixos, de cinc anys. Per fer els comicis, dos terços de la cambra dels Comuns han de votar a favor, o bé el govern ha de perdre una moció de confiança. En la breu compareixença, May ha desafiat la resta de partits a votar a favor de les eleccions.
L'opció triada per May implica que el laborisme ha de participar de la convocatòria. Si es té en compte la situació interna d'aquest partit, molts diputats laboristes que ja donaven per perdudes fins i tot les eleccions programades inicialment per al 2020 amb el candidat actual, hi apostaran com una forma de provocar la caiguda de Jaremy Corbyn. Corbyn acaba d'anunciar que el seu partit votarà a favor de les eleccions.
Corbyn assegura en el seu comunicat que el laborisme "oferirà al país una alternativa eficaç a un govern que no ha aconseguit reconstruir l'economia, que ha provocat la caiguda dels nivells de vida i ha fet retallades perjudicials per a les nostres escoles i la Seguretat Social (NHS)".
Nicola Sturgeon, primera ministra d'Escòcia, també s'acaba de pronunciar sobre l'avançament de les eleccions. En una piulada al seu compte personal de Twitter, Sturgeon assegura que "els conservadors veuen una oportunitat de moure el Regne Unit a la dreta" imposant un Brexit dur que implicarà "retallades més profundes". Sturgeon assegura que continuarà defensant els interessos d'Escòcia.
Les eleccions tindran lloc dos anys després de les darreres, en què el candidat conservador va ser David Cameron. El gran risc que corre May és convertir la convocatòria en una revàlida del referèndum pel Brexit.